Premijerka optužila N1 da proizvodi lažne vesti

Premijerka optužila N1 da proizvodi lažne vesti

Izvor: N1

Premijerka Srbije Ana Brnabić optužila je televiziju N1 za plasiranje lažne vesti da je neko zabranio emitovanje N1 zbog slobode medija i zbog cenzure. Odgovarajući na pitanja N1 na promociji modernizacije sistema paušalnog oporezivanja, Brnabić je ponovila da je inicijativa #DaSeVidiN1 politička kampanja, a N1 je optužila da je poslovni spor pretvorila u pitanje slobode medije i javnog interesa.

N1: Da li je Vama kao predsednici Vlade Srbije koja je, bar deklarativno, evropski orjentisana, jednu televiziju okarakterišete kao političku partiju? I rekli ste da je u pitanju "poslovni spor", zašto se onda - ako je to "poslovni spor", kao predsednica Vlade uključujete u taj "poslovni spor"?

Brnabić: Rekla bih da nisam samo deklarativno evropski orjentisana, nego jesam evropski orjentisana, to je i strateški put Republike Srbije i Vlade koju predvodim.

Što se tiče poslovnog spora između Telekoma i Junajted grupe, ja zaista nisam imala nikakvu nameru da se mešam u poslovni spor između Telekoma i Junajted grupe, kada je taj poslovni spor nastao ja nisam bila u zemlji, bila sam u Davosu. Umešala sam se onog trenutka kada je počela politička kampanja - #DaSeVidiN1, dakle, kada je počela politička kampanja onda sam se umešala, zato što ste vi napravili od poslovnog spora između dve kompanije - Telekoma Srbije i Junajted grupe - pitanje slobode medija i javnog interesa, a to nije slučaj.

Telekom Srbija je molio Junajted grupu da nastavi da emituje kanale dok se ne postigne finalni dogovor oko emitovanja, prihvatio je cenu, nije prihvatio sve uslove. I za to, naravno, ima pravo i neću ulaziti u to da li Junajted grupa ima pravo ili Telekom Srbija ima pravo. To je poslovni spor, neću ulaziti u poslovni spor. Ali je Junajted grupa odlučila i izričito naredila Telekomu da ugasi sve njihove kanale uključujući i N1. Dakle, niko ni iz vlasti ni iz Telekoma nije isključio N1 i molim Vas, ja Vas molim da to bude potpuno jasno Vama i svim gledaocima. Niko.

Telekom Srbija je molio da dok traje taj razgovor oko ugovora, da se ugovor nastavi, naravno uz plaćanje, kao što je i do tada bio plaćen. Da se nastavi da bi se svi kanali dalje emitovali, uključujući i N1.

Odluka Junajted grupe je bila da se kanali uključujući i N1 ne emituju. Dok se ne napravi novi ugovor i samo još jednu stvar - nema to nikakve veze sa slobodom medija i meni je žao što ja znam da Vi znate da to nema nikakve veze sa slobodom medija, nego da je to razgovor između dve kompanije. I da nema nikakve veze ni sa N1, nego sa Sportklubom, a bi ste od toga napravili političku kampanju i to pred izbore. Svaka Vam čast na toj kampanji, ona je odlična, ona je jaka..."

N1: Šta je tu tačno politička kampanja, ako možete da mi molim Vas objasnite? I da li Vi smatrate da N1 ne treba da vide građani Srbije?

Brnabić: Ne, ja sam za #DaSeVidiN1. Ja samo kažem da ste Vi napravili lažnu vest, FAKE NEWS, da je neko zabranio emitovanje N1 zbog slobode medija i zbog cenzure, to nije tačno i Vi znate da to nije tačno..."

N1: Vi meni to kažete?

Brnabić: Ne, kada kažem "vi", mislim na N1, "vi" kao N1 znate da to nije tačno. Znate da niko nije zabranio N1.

N1: Ugovor je istekao, zato su kanali bili ukinuti, zato je Telekom Srbija dobio ponudu da uzme N1 po tržišnoj ceni, više nego povoljnoj. Zbog čega Telekom Srbija ne želi da uzme TV N1 i da je emituje kod svih kablovskih operatatora? Šta je u kampanji #DaSeVidiN1 zarad javnog interesa politička kampanja?

Brnabić: Politika je to što Vi kažete da je ovo ubijanje slobode medija.

N1: Pa i jeste.

Brnabić: Kako jeste?

N1: Ukida se informativni kanal, Telekom Srbija (koji je u državnom vlasništvu) ne želi da prihvati ponudu da N1 bude emitovan kod svih kablovskih operatora po tržišnoj ceni, a to je od javnog interesa za sve građana ove zemlje. N1 je nagrađivana za profesionalno i objektivno informisanje i...

Brnabić: Odlično i mi smo se borili, odnosno ne mi nego Telekom Srbija da N1 nastavi da se emituje dok se ne razjasne sve stvari oko novog ugovora. Mi imamo, Vi imate, celokupna Junajted grupa, televizija N1, svi imaju prepisku između Telekoma i Junajted grupe u kojoj Vladimir Lučić ispred Telekoma dan za danom kaže: "Nama je od suštinske važnosti da se svi vaši kanali emituju. Svi. 

N1: U javnost se iznosi samo deo te prepiske, prvo, ne znam da li je Vama korektno da se deo prepiske između dve kompanije iznoi u javnost i iznosi se pri tom samo deo prepiske koji se odnosi na Telekom Srbija, dakle, ne celokupna prepiska.

Brnabić: Da li se Vi sećate kada sam ja odgovarala na pitanja poslanika u Skupštini Srbije u julu mesecu kada sam rekla da u Telekovoj ponudi postoji N1. Da li se Vi sećate Vašeg izveštavanja da sam ja tada govoila neistinu?

N1: Da li ste Vi govorili za Supernovu?

Brnabić: Je l to Telekomova ponuda? Znači, Vi ste u julu govorili da Telekom ne daje N1 i da ja govorim neistinu, a danas govorite da Telekom ukida N1. Taj Telekom koji neemituje N1. Kada ste govorili istinu? U julu ili danas? Pošto ste u julu i danas dali dijametralno suprotne informacije građanima Srbije - kada ste govorili istinu?

N1: Nemojte Vi mene to da pitate, ja sam ovde da ja pitam Vas.

Brnabić: Pošto ste dali dijametralno suprotne informacije, da li ste lagali tada ili lažete danas?

N1: Ja Vama postavljam pitanje i nemojte Vi meni da govorite da ja lažem. Ja Vama postavljam pitanje i molim Vas da mi kažete ono što sam Vas pitala. Da li je Vama u redu da milion građana Srbije nema pristup N1?

Brnabić: Nije mi u redu, evo ja apelujem na Junajted grupu da sa Telekomom dogovori da se nastavi emitovanje kanala - zato što je to u javnom intersu - dok se ne dogovore oko finalnog novog ugovora.

N1: Apelujete i na Telekom Srbija?

Brnabić: Apelujem i na Telekom Srbija, da. Apsolutno, ali ne mogu da prihvatim da postojanje jedne televizije može da uslovi jedan komerijalni ugovor, a to je ono što Vi sada radite. Kakve god mi uslove da postavimo, ako Telekom ne prihvati te uslove, mi ukidamo N1, a onda ćemo reći da je to ukidanje slobode medija.

POVEZANE VESTI

Komentari (101)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Danka

Bezrezervna podrska za N1! Vi premijerko, ne govorite istinu, MTS nikada nije imao N1, gnjave me da potpisem ugovor?! Na pitanje, hocu li imati N1, momak na mojim vratima kaze, “to nece nikada da puste”?! Cao, na pamet mi ne pada, isključujem se, po cenu da nemam ni internet. Televiziju ionako ne gledamda! Sram vas bilo, ne budem grublja. #DaSeVidiN1

Zana

OMASKA, OMASKA... SVE STE REKLI PREMIJERKO ... Brnabic: "...i MI smo se borili, odnodno ne mi nego Telekom..." MI, MI, MI ....Koji VI? Podrska za N1

Leskovac

"Fejk premijer"

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

UŽIVO: Nove mere za strance iz nekih zemalja, u Crnu Goru verovatno s testom 14.08.2020.

14.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Skupština Kosova završila prolećno zasedanje usvajanjem zakona o pandemiji 14.08.2020.

14.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Iguman Sava Janjić: Odnos prema Srbima i SPC na Kosovu se ne menja 14.08.2020.

14.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

RTS: Pucnjava u Jajincima, napadač uhapšen 14.08.2020.

14.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest podrške pretučenom aktivisti u Novom Sadu: Stop nasilju, za sve ljude 14.08.2020.

14.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pripadnici Kfora zajednički patrolirali sa kosovskom policijom u Kamenici 14.08.2020.

14.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uhapšen direktor Zavoda za smeštaj odraslih "Male pčelice" u Kragujevcu 14.08.2020.

14.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novi pokušaj Grenela da dovede Vučića i Hotija u Belu kuću, na stolu ekonomija 14.08.2020.

14.08.2020.  |  Vesti

loader