Niš 2011. usvojio Plan borbe protiv korupcije, danas ga se - samo sećaju

Niš 2011. usvojio Plan borbe protiv korupcije, danas ga se - samo sećaju

Izvor: N1

Kako je u Nišu stala ili, bolje reći, zašto je zaustavljena institucionalna borba protiv korupcije, već više od dve godine aktivisti koje ovo zanima ne mogu zvanično da saznaju. Pitanje - da li je moguće da se u gradu, koji je pre devet godina bio lider u ovoj borbi, ponovo uspostavi kakva-takva kontrola nad potrošnjom i javnim resursima, postavlja se opet, ali bez jasnog odgovora, jer su lokalne institucije potpuno zatvorene po tom pitanju.

Niš je, s početka ove decenije, bio lider u institucionalnoj borbi protiv korupcije. Danas, lokalna samouprava koja je među najzatvorenijima za novinarska i pitanja dela nevladinog sektora, bila je 2011. među prvima sa usvojenim Lokalnim planom za borbu protiv korupcije.

"Već 2013. godine, Niš je formirao Lokalni antikorupcijski forum, koji je bio prvo nezavisno i funkcionalno lokalno antikorupcijsko telo u Srbiji, koje se staralo o primeni tog plana", kaže Zorica Miladinović, nekadašnja predsednica LAF-a.

Sve je, međutim, stalo 2017. godine. Da li javni funkcioneri u Nišu samo slede primere iznad sebe ili se sa "antikorupcionog vrha" do dna stiglo strmoglavo iz nekih drugih razloga, u Upravi grada ne saznajemo. Odgovor na pitanje šta se dešava sa lokalnim Planom za borbu protiv korupcije i da li je i kada usvojen - iz kabineta gradonačelnika Darka Bulatovića, N1 još čeka. Aktivisti su složni: političke volje u Srbiji nema, a da li je Evropskoj Uniji (EU) bitno da se ovde ta borba nastavi?

"Svakodnevno vidimo da u Srbiji postoji veliki broj koruptivnih afera, a znamo da ih je još više. Niko ih ne procesuira, uglavnom se to čini sa onima koje su u vezi s političkim neistomišljenicima", kaže Milan Stefanović iz Centra za razvoj građanskog društva Protekta.

Pa je jedan od zaključaka nevladinog sektora da su i institucije EU po ovom pitanju u Srbiji - zatajile.

"Ja mislim da EU jednostavno živi u svom nekom balonu, kao što u Briselu žive u tom balonu, tako i ovde u Beogradu. Od kad smo krenuli da se borimo protiv korupcije i da primenjujemo poglavlja 23 i 24, mi neprekidno padamo po indeksu korupcije", izjavio je Danijel Dašić iz Nacionalne koalicija za decentralizaciju.

Smatra da je novac EU u Srbiji uzaludno bačen, kada je u pitanju borba protiv korupcije i da evropske institucije - ovde, to ne žele da vide. Da Unija zatvara oči i pred tim, ali i pred padom demokratije u zemlji, slaže se i nekadašnja predsednica Lokalnog antikorupcijskog foruma.

"Moj utisak je da su EU i međunarodne organizacije odlučile, prećutno ili svesno, da ignorišu negativne pojave u Srbiji, vodeći računa isključivo o rešavanju pitanja Kosova i Metohije", izjavila je Zorica Miladinović.

Zahtev sa pitanjima o lokalnom planu za borbu protiv korupcije, poslat je i načelniku Uprave Niša Ljubiši Janiću, koji već više od godinu dana ne odgovara na pozive i pitanja, koja su mu novinari prosleđivali čak i tradicionalnom poštom, jer je svojevremeno za N1 rekao da samo tako na njih odgovara.

POVEZANE VESTI

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Galileo

Dobrodošli u SNS doba... korupcija,šta to beše???

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Veselinović: Ako se ne promeni vlast, Srbija će biti još veća periferija Evrope 05.12.2020.

05.12.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

SSP: SNS odgovornost za zaustavljanje evropskog puta prebacuje na zvaničnike EU 05.12.2020.

05.12.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

7 na N1: "Rat protiv nevidljivog neprijatelja" - izgleda da su to Sablić, mediji 05.12.2020.

05.12.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

U Šumadiji 391 osoba zaražena koronom, od testiranih - 43 odsto su pozitivni 05.12.2020.

05.12.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Koha: U kosovske ambasade stigle zastave "OVK" 05.12.2020.

05.12.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Oštre reakcije na studiju EP, mediji autora povezuju sa Samoopredeljenjem 05.12.2020.

05.12.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Eksplozija i požar u stambenoj zgradi u Užicu, četiri osobe povređene 05.12.2020.

05.12.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Koha: Haradinaj predlaže pauzu u dijalogu sa Srbijom 05.12.2020.

05.12.2020.  |  Vesti

loader