Gosti N1: Demokratija u opadanju, vlasti sve manje stalo da održava privid

Gosti N1: Demokratija u opadanju, vlasti sve manje stalo da održava privid

Prema Indeksu demokratije koji objavljuje britanski "Ekonomist", Srbija je prošle godine nazadovala. Profesor FPN Đorđe Pavićević i Tamara Branković iz Organizacije CRTA ocenili su u Novom danu da je demokratija u padu, kao i da je to situacija koja treba da nas brine. "Ako uzmemo konkretne primere, rekli bismo da Srbija ima osnovu za podelu vlasti, što bi bio plus, ali vidimo da izvršna vlast pokušava da preuzme dominaciju, imamo brojne medije, ali nemamo medijski pluralizam. Jedna od okolnosti je i sprečavanje emitovanja N1", kaže Branković.

Prema Indeksu demokratije za 2019. godinu, koji objavljuje britanski "Ekonomist", Srbija je prošle godine nazadovala, odnosno pala za pet mesta - na 66. poziciju. I dalje se nalazi u kategoriji "nepotpunih demokratija".

Profesor Pavićević je objasnio da je to pomalo stručna terminologija, što, kako je rekao, ne znači mnogo ljudima kada slušaju.

"Postoje pune demokratije, nepotpune, hibridni režimi i autoritarni režimi, to je neka tehnička kvalifikacija koja se meri prema određenim parametrima i onda se to stavi u određenu grupu. To je zahtevna stvar, nama ti indeksi ne znače puno, ali su više pokazatelj malo dugoročnije tendencije koja postoji u određenoj državi, kako se mere ti parametri, to je dosta grubo", kaže on.

Govoreći o slobodi medija, kaže da zemlja jako loše prođe ako je u prethodnoj godini, na primer, ubijen neki novinar, ili zatvoren, ali teško se hvataju ove suptilne represije "koje se događaju kod nas ili u onim režimima koji vode računa da neke formalne stvari budu zadovoljene, a da se to gušenje političkih sloboda, medija, ne vidi".

Mišljenja je da situacija može biti još gora nego što pokazuje ovaj indeks, ali da može biti i bolja, a da on to ne uhvati.

"Mislim da je ovde godinama gora nego što sva tri indeksa pokazuju", kaže on.

Tamara Branković ističe da situacija treba da nas zabrine i da trend pada demokratije nije nešto što beleži samo ovaj indeks.

Tamara Branković Izvor: N1

"Važno je napomenuti da Ekonomist beleži trend pada od 2014. godine, to je situacija koja treba da nas brine. Indeksi su važni, značajni da se poredimo na globalnom nivou, međutim, unutar države nam ne omogućavaju da vidimo te neke finije razlike, važni je uzeti u obzir domaće stručnjake i pratiti kako se menjaju stvari na svakodnevnom nivou", kaže ona.

Pavićević dodaje da je prvi put od 2005, 2006. godine, zabeleženo da demokratija jeste u opadanju, kao i da nije više toliko univerzalno prihvaćena.

"Indeks jeste važan u smislu da uhvatite trend, nešto što vam se često gubi u svakodnevnom političkom životu, a to je da li se zaista događaju nekakve krupne stvari u državi, ali ne bi mogao da uhvati ono što se događa N1 danas", kaže on.

Branković kaže da su sve kategorije problematične kada se radi o Srbiji.

"Činjenica je da mi formalno-pravno postavljamo neke osnove koje bi trebalo da nam omoguće tranziciju ka demokratskom sistemu, ali činjenica je da se to ne primenjuje u praksi, da nama demokratske institucije zakazuju", kaže ona.

Prema njenim rečima, iako istraživanja javnog mnjenja koja sprovodi CRTA pokazuju da se građani mahom opredeljuju za demokratiju, pitanje je, kaže, šta demokratija znali građanima.

"Ako uzmemo neke konkretne primere, rekli bismo da Srbija ima osnovu za podelu vlasti, što bi bio plus, ali onda vidimo da izvršna vlast pokušava da preuzme dominaciju, imamo brojne medije, ali nemamo medijski pluralizam. Jedna od okolnosti je i sprečavanje emitovanja N1", kaže ona.

Pavićević kaže da su mediji u fokusu od samog dolaska ove vlasti.

"Ako se setimo, jedna od prvih stvari bilo je skidanje Utiska nedelje sa programa koji je bio na nacionalnoj televiziji, u tom pogledu je ostalo malo medija koji su drugačiji, možete na prste da ih nabrojite", kaže on.

Kaže da će na isključivanje N1 verovatno reagovati neko iz Evrope, ali da je pitanje koliko će to imati uticaja.

Đorđe Pavićević Izvor: N1

"Imaće onoliko koliko je ovdašnjoj vlasti stalo da održava privid demokratije ovde, a vidimo da je sve manje stalo, kad pogledate udare na sudstvo, na univerzitet, udare na medije koji su stalni... Taj udar traje dok traje izborna kampanja, a recimo prema toj kalkulaciji, negde 300.000 domaćinstava je ostalo bez mogućnosti da vidi ono što imaju drugačije da kažu ljudi", kaže on.

Na argument da se "dve kompanije nadmeću i da je tako svuda u svetu", Pavićević je rekao "da nije baš tako svuda u svetu".

Govoreći o bojkotu izbora, Branković kaže da je to politička odluka i politička taktika, a kaže da ostaje da se vidi ko će od toga imati koristi.

Koristi od smanjenja cenzusa imaće, smatra Pavićević, stranke koje su "konstruktivna opozicija".

"Cenzus je svakako nametnuta tema, u svakoj kombinaciji dobitnik je vladajuća većina", dodaje Branković.

POVEZANE VESTI

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Svašta !

Gde vi još vidite demokratiju ? Kakvo opadanje,ona je 2013. nestala . Trebalo mu je ipak bar godinu dana da razori institucije .

Askurđel

Vlast vidi da gubi utakmicu i ne preza ni od čega . Oni su spremni na sve , nije ništa ukinuti N1 televiziju ako im remeti izbornu matematiku .

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

7 na N1: "Vučićocentrična" politička scena, potres zbog serijala o predsedniku 22.02.2020.

22.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Poruka sa protesta u Kragujevcu - istrajati u bojkotu, etika pre politike 22.02.2020.

22.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

General o isporuci ruskog "Pancira": Od koga Srbija smatra da treba da se brani 22.02.2020.

22.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

RTS: Jedna osoba poginula u saobraćajnoj nesreći na Ibarskoj magistrali 22.02.2020.

22.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest u Beogradu: Uzbunjivači, simboli pravde i istrajnosti 22.02.2020.

22.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

MUP: Uhapšeni zbog sumnje da su oteli 500 evra, pa vratili 200 22.02.2020.

22.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić čestitao Putinu Dan branilaca otadžbine 22.02.2020.

22.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Borba za karipske države - slučaj "Jamajka" za Dačića dokaz američkog lobiranja 22.02.2020.

22.02.2020.  |  Vesti

loader