Ekolozi upozoravaju na nenamensko trošenje, nadležni kažu - nema brzog rešenja

Ekolozi upozoravaju na nenamensko trošenje, nadležni kažu - nema brzog rešenja

Izvor: N1

I dok javnost zbog zagađenog vazduha i dalje postavlja pitanja i predlaže mere, iz Ministarstva za zaštitu životne sredine poručuju da su mere za zaštitu vazduha donete, da se primenjuju, ali da se rezultati ne mogu odmah videti. Ekolozi traže da se novac od naknada za zaštitu životne sredine namenski troši.

Danas nismo disali u crvenom režimu, ali to ne znači da ovaj dan treba zanemariti, jer vazduh se predugo gura u stranu. Zbog tvrdnje ministra energetike da termoelektrane nisu krive, padalo se ispred zgrade Vlade. Prvo je predat zahtev za informaciju od javnog značaja.

"Prema izveštaju Bankwatcha iz decembra 2019. godine, za filtere u Kostolcu B utrošeno je 130 miliona, a prema tom izveštaju ti filteri ne vrše redukciju zagađivanja...Nas interesuje šta se desilo sa 130 miliona dolara", upitao je Savo Manojlović iz Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

Nešto kasnije, druga grupa, sa parolom "Termoelektrane su zagađivač broj jedan", predala je u Nemanjinoj 11 spisak od 40 mera za bolju zaštitu vazduha. Kažu, neke su hitne i lako primenljive.

"U crvenim danima besplatan javni prevoz, besplatan pregled za građane koji imaju disajnih problema, država odmah da obezbedi podsticaj za ljude koji ulažu u zelene tehnologije i da obezbedi promociju zelenih rešenja...Da li ste čuli za kaznu protiv nekog zagađivača", kaže Goran Čabradi iz Zelene stranke.

Vlada Srbije je prvi put formirala Radnu grupu za sistemsko rešavanje pitanja zaštite vazduha. I?

"...Problemi koji nastaju decenijama ne mogu da se reše za nekoliko dana, mere su već donete, primenjuju se i sve je preneto na viši nivo, sada cela vlada radi na tome", kaže Ivan Karić iz Ministarstva zaštite životne sredine.

A od pitanja zašto tek sada, oni koji su u prethodnoj deceniji istraživali gde ide novac od naplate eko taksi, kažu - važnije je pitanje da li je izvršna vlast sada spremna da za vazduh uvede praksu namenskog trošenja.

"Ukupno za tih devet godina na svim nivoima vlasti je nenamenski potrošeno 500 miliona evra, što kroz fondove za zaštitu životne sredine, što mimo fondova, primećeno je da lokalne samouprave čak i planiraju manje sredstava koje naplate od privrede i građana a to i na republičkom nivou", naveo je Dejan Maksimović iz Ekološkog centra "Stanište".

A šta je sve moglo da se uradi s tim novcem, piše u proceni Fiskalnog saveta.

"Otklanjanje svih uočenih sistemskih nedostataka koji su u prethodnom periodu bili prepreka većem napretku koštalo bi budžet ugrubo 50-100 miliona evra u srednjem roku", kažu.

U izveštaju Globalne alijanse za zdravlje i zagađenje stoji procena da u Srbiji godišnje oko 10.000 ljudi ne doživi očekivanu starosnu dob usled prekomerno zagađenog vazduha. Zanemarite boju, ne zanemarujte vazduh.

POVEZANE VESTI

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Privilegovani

Kad treba da se nenamenski potroš novac onda to može brzo. Ali kad nešto treba da se rešava onda prvo mora da se izabere radna grupa, da se člabovi dobro upoznaju na dva, tri radna ručka, da se na prva tri sastanka upoznaju s problemom, na sledeća tri da sučele mišljenja, na sledeća tri da se slože da se ne slažu ni oko jednog rešenja a tamo tek na nekom deseton da dodje Vučić i kaže :"E ovako ćemo". I to sve traje jedno dve, dve ipo godine.

goran

Čestitke Vesiću uspeo je da Srbiju 23 i 24 januara 2020 dovede Srbiju do 5 mesta u sveti,doduše po zagađenosti,čak ni vaterpolisti,rukometaši ni odbojkaši nisu uspeli da dođu do tako visoke pozicije.Njegovo obećanje se uvek ispuni,

Cane

Šta ste uradili za 8 godina? Koliko još mislite a ne radite ništa?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Lutovac: Odluka DS-a o bojkotu je poznata, Paraćinci su spremni da brane slobodu 25.02.2020.

25.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pajtić: Cela opozicija ponižena potezom Zelenovića, win-win situacija za Vučića 25.02.2020.

25.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Aleksić: Vlast na sve načine pokušava da nekog iz SZS izvede na lažne izbore 25.02.2020.

25.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tri pacijenta na Kosovu nisu obolela od koronavirusa 25.02.2020.

25.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jakšić: Vučić bi ubedljivu pobedu, pa ako prizna Kosovo, da ostane dovoljno 25.02.2020.

25.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ružić: Radi se na pripremi akata koji su osnova za novi sistem raspodele zarada 25.02.2020.

25.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Opasan otpad mesecima na njivi kod Smedereva, tužilaštvo proziva ministarstvo 25.02.2020.

25.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Direktor Spensa podneo ostavku, bazeni uskoro opet u funkciji 25.02.2020.

25.02.2020.  |  Vesti

loader