Vujo Ilić o cenzusu: Ne radi se pred izbore, daje prednost vladajućoj stranci

Vujo Ilić o cenzusu: Ne radi se pred izbore, daje prednost vladajućoj stranci

Spuštanje cenzusa je neprihvatljiv potez, to je intervencija u izborni sistem koji uređuje kako se naši glasovi preraspodeljuju u mandate. Intervencija se ne radi mesec dana pre izbora, jer to stavlja u prednost vladajuću stranku. Jer ako su oni znali da će cenzus biti spušten, mogli su da planiraju nastup na izborima", kaže politkolog i doktorand na Centralnoevropskom Univerzitetu Vujo Ilić.

On kaže da o tome nije bilo govora, da je tekao dijalog o izbornim uslovima i da je bilo reči o izmenama zakona, ali samo o ravnopravnosti uččesnika.

"Nigde se nije bavilo izbornim sistemom, zato ovo ne bi trebalo da bude dozvoljeno. Vidimo da se menja i način za manjinske stranke. Cele prošle godine je bio u procesu Zakon o političkim strankama i nigde nije bilo reči o tome. Mislim da se tako ne vodi država i da bi to najbolji student Pravnog fakulteta trebalo da zna", kaže Ilić.

Na pitanje šta je cilj smanjenja cenzusa, Ilić kaže da je glavni razlog da se umanje efekti bojkota po legitimitet.

"Ako ne učestvuju političke opcije koje su kritičke, to će biti primećeno u izveštajima. Vlast povlači poteze kojima pokušava da predupredi negativan izveštaj, žele da podstaknu konstruktivnu opoziciju, jer im olakšava da pređu cenzus. Nije problem izlazak na izbore, problem je ako vlast vrši inženjering".

Kaže da se sada povećava šansa da SRS, LDP, LSV uđu u Skupštinu, odnosno da se povećava mogućnost da veći broj aktera uđe u parlament. Kako kaže, postavlja se pitanje da li je to reprezentativnost ako imate toliko opcija koje nisu kritične prema vlasti.

"Vlast povlači strateške poteze da predupredi negativne rečenice u izveštaju. Glavni izveštaj koji će biti važan je OEBS-ov, na osnovu toga će evropske institucije pisati izveštaje o političkim kriterijumima. Biće veoma osetljivo, ne mogu da naslutim kako će da bude konstruisano. Sve će biti pažljivo posmatrano. Izborni dan nema potrebe da očekujemo da će biti drugačiji od prethodnog. Vlast nastupa s pozicije velikog utiacja na medijije, većeg pristupa resursima i zlouportrebama javnih preduzeća, funkcionerske kampanje, to su uvek bile glavne kritike. Sada, pošto je još veća dominacija, to će biti negativno ocenjeno. Izborni dan će moći da prođe, ali će ove stvari naginjati na jednu ili drugu stranu".

Govoreći o bojkotu izbora, Vujo Ilić je rekao da mi je jasno da bojkot nije cilj nego sredstvo, ali da je problem efektivnost bojkota.

"Da li smo mi uvereni da vlast može da organizuje poštene izbore? Ja mislim da ne može. Posle izbora opet moramo da se vratimo da zamenimo vlast na izborima koji će biti nepošteni. Da li su opozicioni akteri spremni za to, da li imaju strategiju kojom će ublažiti posledice bojkota. Nadam se da razmišljaju o tome šta će raditi posle bojkota".

Vujo Ilić smatra da je pitanje izlaznosti test legitimnosti izbora.

"U interesu vlasti je da posle izbora postoji Skupština u kojoj će imati relativnu većinu, Skupština da bude izabrana na izborima s visokom izlaznošću, onda će moći da kažu da je legitimno. Kolika god da bude izlaznost, oni će da kažu da je dovoljno visoka, a opozicija da je nedovoljna. Uspeh bojkota će se meriti izlaznošću. Setite se protesta - koliko je ljudi, nadležni izađu sa svojim brojevima, opozicija sa svojim. Legitimitet institucija se delom zasniva na izlaznosti. Manja izlaznost znači manji legitimitet".

On smatra i da treba razmišljati o sledećim izborima, a da je bojkot sredtsvo da se pokaže i razjasni kakvi su naši izbori.

"Ma koliko je bilo lomova u opoziciji, mislim da bi trebalo da se zauzme zajednički stav, da se izgura bojkot i da se radi na sledećim izborima. Mislim da još nije jasno šta se podrazumeva bojkotom i kako će da utiče na građane. Na koji način građani mogu da učestvuju u političkom životu u ovom bojkotskom okruženju. Ako opozicija ima neke ideje trebalo bi da govori o tome".

POVEZANE VESTI

Komentari (8)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Janko

Samo u odnosu na one koji bojkotuju izbore.

dfgdsf

Netačno, stranci koja će dobiti najviše glasova, u ovom slučaju SNS, snižavanje cenzusa ne ide na ruku, jer glasovi onih koji su ostali ispod cenzusa deljeni su proporcionalno onima koji su ga prešli. Pošto će veći broj stranaka preće cenzus, smanjiće se broj glasova koji će biti raspodeljen, tako da SNS dobija manje glasova i mandata. Jednostavna računica.

Dezinformer

tehnicki si u pravu, ali u praksi nisi. Da, SNS ce dobiti manje mandata a ta jadna opozicija dobiti vise mrvica. ALI ta opozicija je mahom lazna i gasat ce po potrebi za sve sto je potrebno. Plus dobit ce se privid legitimnosti. SNSu su ovo zadnji izbori na kojima ce proci kao pobjednici, nakon ovoga sve se rusi, mark my words.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Niš 2011. usvojio Plan borbe protiv korupcije, danas ga se - samo sećaju 19:42 h

19:42 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Za Putinovog čoveka od poverenja, "druga Šojgua" - doktorat, puška a i dunjevača 19:40 h

19:40 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sednica skupštine povodom dana nezavisnosti u Prištini bez Tačija i Srpske liste 19:20 h

19:20 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Provladini mediji najavljivali raketni sistem, a Šojgu Vučiću doneo svoje crteže 19:13 h

19:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Prvo Vesić, pa Vulin - sumnja u to da vlast čita elektronsku poštu novinara 19:10 h

19:10 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

PUF: Hapšenja u Zrenjaninu su predizborno zamajavanje građana 19:06 h

19:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zastava UČK pored kosovske na sednici Skupštine Kosova 18:45 h

18:45 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Samardžić: Posle bojkota napraviti pokret otpora, da svi ostanu u toj grupaciji 18:45 h

18:45 h  |  Vesti

loader