Milivojević: Sve s REM-om pokazatelj da vlast neće dozvoliti promenu u medijima

Milivojević: Sve s REM-om pokazatelj da vlast neće dozvoliti promenu u medijima

Milivojević: Sve s REM-om pokazatelj da vlast neće dozvoliti promenu u medijima Izvor: N1

Mislim da je ključni nalaz da vlast ni po koju cenu neće dozvoliti promenu u medijima i čitava ova procedura i način na koji je vođena stvar sa REM-om, u stvari je pokazatelj toga, ocenila je u Novom danu profesorka na Fakultetu političkih nauka Snježana Milivojević. Poslanik Đorđe Vukadinović navodi da ono što nije urađeno tri godine u REM-u, sada je urađeno za tri nedelje i to "navrat-nanos", ocenjujući da "način na koji je došlo do ove promene pokazuje da vlast ima kontrolu nad tim telom" i da suštinski neće promeniti stanje u medijima.

Nakon što je predsednica Skupštine Maja Gojković najavila da će do kraja 2019. Savet Regulatornog tela za elektronske medije imati pet novih članova, u decembru su izabrana tri člana na šta se čekalo još od 2017. godine. U REM su tada izabrani Judita Popović - na predlog nadležnog skupštinskog odbora, Zoran Simjanović - na predlog Udruženja filmskih, scenskih i dramskih umetnika i Udruženja kompozitora i Aleksandar Vitković - na predlog Nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

U toku je postupak izbora još dva člana, nakon što su dosadašnji članovi Đorđe Vozarević i Goran Peković podneli su ostavke u utorak.

Đorđe Vukadinović, samostalni poslanik i član skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje, kaže da je REM radio na ivici regularnosti, i da je sada popunjen navrat-nanos, dodajući da ono što nije moglo da bude urađeno tri godine - urađeno je za tri nedelje. Skandal je bio što nedostajuća tri člana nisu bila popunjena toliko dugo, dodao je. Podsetio je da je prisustvovao dijalogu uz posredstvo predstavnika EP. Ono + 2 je tu zanimljivo, kada je doneta odluka da se pokrene izbor za ta dva nova upražnjena mesta, kaže Vukadinović, dodajući da je pitao na sednici Odbora, kako su to predstavnici vladajuće većine u tom dijalogu, pa i predstavnici EP, krajem decembra znali da će "dva člana osetiti neodoljivu potrebu da podnesu ostavku krajem januara".

"U praksi način na koji dolazi do te realizacije najviše poništava samu ideju i smisao postojanja REM-a kao nezavisnog tela i članova tog saveta. Ako na taster podnose ostavku - a ne znam kako to drugačije da shvatim, jer ne znam kako se nekom krajem decembra javilo da će neko da podnese ostavku krajem januara, postavlja se pitanje samostalnosti", rekao je Vukadinović, dodajući da način na koji je to izvedeno to baca sumnju ne samo na REM već i na autonomiju ljudi u savetu.

Snježana Milivojević, profesorka na Fakultetu političkih nauka, kaže da ova odluka govori tri stvari - jedna je da je ovo odgovarajuća završnica jednog neuspešnog procesa da se predizborna kriza reši, drugo je - javno deklarisanje, da je od samog početka ovih razgovora u njihovom centru bio REM i mediji i da je to poslednja linija odbrane. "Mislim da je to ključni nalaz - da vlast ni po koju cenu neće dozvoliti promenu u medijima. I da je čitava ova procedura i način na koji je vođena stvar sa REM-om, u stvari pokazatelj toga", kaže profesorka.

Profesorka Milivojević ocenjuje da je vlast na početku pregovora bila u defanzivi. Podseća da su predlog za spuštanje cenzusa, ali i  način promene u REM -u "sa odlukama koje nikako nemaju veze sa onim procesom pregovaranja, demonstriraju stav - evo mi ćemo učiniti ustupke". "Ističe da to nisu ustupci u odnosu na zahteve koji su traženi", kaže gošća N1.

Ona naglašava da je Olivera Zekić jedina članica REM-a kojoj mandat ističe, i to za šest meseci, a po zakonu Skupština treba da raspiše poziv šest meseci, pred istek, dodajući da to mora onda da uradi ovih dana. "Dok kompenzujemo jednu neregularnost, Skupština ulazi u drugu neregularnost, a obe se odnose na sastav REM-a", dodaje.

Vukadinović kaže da postoji veliko nezadovoljstvo u javnosti stanjem u medijima, a da, pošto je REM formalno nadležan za regulaciju stanja u elektronskim medijima, onda je on u fokusu pažnje, podsećajući da je zahtev opozicije bio kompletna promena sastava. Dodaje da je vladajuća stranka formulom 3+2  želela da se pokaže velikodušnom pred predstavnicima EP, jer to podrazumeva promenu većine članova, iako su, dodaje, opozicionari tražili promenu svih. "Njima je važno pred predstavnicima EP da se predstave kao konstruktivni, a ne šta će reći opozicija, šta će se u stvarnosti promeniti, to je 16. briga", ocenjuje gost N1.

"REM politički pasivizaran upravo zato jer je važan"

Milivojević ističe da je REM ključna institucija za medije, ali da se svi prave kao da nije važan. "REM "nije važan" zato što je politički pasiviziran, zato što je onemogućen da radi, a onemogućen je upravo zato što je tako važan", istakla je profesorka FPN. Regulatorna tela u Evropi obično imaju ne samo obavezu da administriraju u oblasti elektronskih medija, ona su osposobljena velikim moćima da utiču na to kako će ta oblast biti regulisana, da predlažu podzakonske akte i ukazuju na viziju razvoja te oblasti, i imaju značajne potencijale i obavezu da kontrolišu sadržaj rada - da vide kako se emiteri odnose prema obavezama koje su dobijanje dozvola dobili, dodala je.

Vukadinović kaže da je rad REM bio od početka "obavijen nedvosmislenom sumnjom da je pod kontrolom". Kažnjavaju kad se digne gužva u javnosti, zbog nekog rijaliti skandala, ali na ovaj politički rijaliti ne reaguju i to sistemski ne reaguju, ističe gost Novog dana.

Profesorka Milivojević je navela da bi REM, kad bi kontinuirano monitorovao rad emitera, kao i učestalim opomenama, mogao da utiče da se ti standardi podignu. "REM ima ovlašćenja koja može da preduzme, mogao bi da zavede red u radiodifuznu oblast, kada bi to telo funkcionisalo u skladu sa ovlašćenjima koje sada ima", podvukla je profesorka.

Vukadinović kaže da može REM da se razmaše sada u kampanji - "zabrani neki spot, podeli neku opomenu", ali da to ne može da promeni medijsku sliku.

"Ali bolje da se radi nešto, nego da se ne radi, bolje da se nešto menja pozitivno nego da se ne menja, ali način na koji je došlo do ove promene pokazuje da vlast ima kontrolu nad tim telom. Poneki izuzetak za način izbora, jer se pojavljuju neke fantomske organizacije i predlagači koji se formiraju par dana i par nedelja pre toga i predlože kandidata koji prođe... To se dešavalo. A ozbiljni predlagači (NUNS, UNS) uz sve zamerke koji imaju, odjednom ostaju kratki sa svojim predlozima, pa onda neko kaže bojkotujemo predlog, neko - treba da predložimo... I na kraju prođe kandidat, i upravo je tu bila reč o jednom od ove dvojice kandidata, koji ne može po bilo kojoj osnovi tu da se nađe", naveo je poslanik.

Komercijalni mediji mnogo veći problem u informativnom smislu

Savet Regulatornog tela za elektronske medije usvojio je konačan tekst Predloga pravilnika o načinu izvršavanja obaveza javnih medijskih servisa tokom predizborne kampanje sa Obrazloženjem. Ovaj pravilnik, za razliku od prethodnog odnosi, samo na javne servise, odnosno kako je navedeno na RTS i RT Vojvodine. Za komercijalne televizije neće biti pravila, već samo preporuke koje bi, kako javljaju mediji, trebalo da budu donete krajem sledeće nedelje.

Profesorka Milivojević kaže da je taj princip pogrešan, između ostalog jer je javni servis regulisan i posebnim zakonom. "Dakle, on je višestruko već regulisan mnogo više nego komercijalni mediji. Kada bi REM bio regulator koji prati stanje na našoj sceni, on bi video da su komercijalni mediji ovde mnogo veći problem, u informativnom smislu i na ulasku u kampanju i da je ta informativna razularenost ovdašnjih terestrijalnih televizija je nešto što je doprinelo sovom sunovratu na medijskoj sceni", rekla je profesorka, dodajući da je obaveza regulatora da definiše standarde za sve pružaoce usluga, koji izlaze u javnost i koji su obavezni prema javnosti.

Vukadinović, komentarišući to, kaže da će REM bar formalno, malo, za vreme kampanje, zategnuti stvari i učiniti ih pristojnijim, ali da to neće suštinski promeniti stanje na medijskom nebu. "Činjenica je da javni servisi imaju povećanu odgovornost, ali apsolutno je velika odgovornost i drugih emitera", istakao je.

POVEZANE VESTI

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gradjanin

Zna AvAv, da ako dozvoli, slobodu medija! Gotov je!

fs

Na osnovu čega se došlo do tog zaključka da je gotov? Protesti traju već 13 meseci, smanjili su i po broju i mestima održavanja.Smanjen je cenzus, što direktno utiče na to da će još malih stranaka izaći na izbore.Bojkot je plasiran preuranjeno, i ostavio je dovoljno vremena vlasti da organizuje kontraofanzivu. Nije on gotov, ali to neki ne žele da vide.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Kovačević: Dačić može da otpeva dijalog, samo malo da promeni repertoar 10:46 h

10:46 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Igor Božić: Kada je kriza svi se okreću N1, jer ništa ne krijemo 10:24 h

10:24 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vesić: Počinje izgradnja fontane na platou kod Cvetnog trga 10:05 h

10:05 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tepić: Tek juče odluka o obrazovanju Kriznog štaba u Službenom glasniku 09:53 h

09:53 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jovanović (Batut): Sve je više pacijenata kojima je potrebna bolnička nega 08:57 h

08:57 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Trudnica sa Filipina, uhapšena s niškim programerima, u kućnom pritvoru 08:16 h

08:16 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mediji: Ubačen suzavac u gradski autobus, vozač zbrinut na VMA 30.10.2020.

30.10.2020.  |  Vesti

loader