Društveni dijalog: Stalno se priča o reformi obrazovanja, a ničeg se ne dotičemo

Društveni dijalog: Stalno se priča o reformi obrazovanja, a ničeg se ne dotičemo

Izvor: N1

Profesor Rudarsko-geološkog fakulteta Vladica Cvetković izjavio je da u Srbiji postoji paradoks, odnosno da se protekla decenija i po naziva "reformskom", a da nije dotaknuto nijedno suštinsko pitanje obrazovanja, niti je promenjena retorika.

"Mi, kao društvo, nismo rešili ni pitanja zločina. Izražava se jasna nespremnost za rešavanje problema, a ja vidim da postoji i opstrukcija", izjavio je on na debati "Obrazovanje kao ključni ljudski resurs budućnsti" u okviru društvenog dijaloga "Srbija 2030 - Koji je naš put?", koji je pokrenula grupa nezavisnih medija.

Istakao je da su problemi sa kojima se Srbija suočava, između ostalih, odlazak mladih iz zemlje i proizvodnja niskoobrazovanih kadrova koji mogu da budu korisni samo u partijskoj državi.

Nadovezujući se na to, dodao je da nezadovoljstvo mladih, a onda i odlazak iz zemlje, proizilazi iz toga što se ne nagrađuje po zaslugama, već na drugi način.

Profesor LSE London Svetozar Rajak ocenio je da je pitanje obrazovanja od izuzetnog značaja za svaku zemlju u svetu, a za malu zemlju poput Srbije od kardinalnog značaja.

"Nerazvijene zemlje ne mogu da razmišljaju o poboljšanju položaja obrazovanja bez sagledavanja uzroka. Bez sagledavanja saopstvenog stanja, šireg tehničkog i političkog konteksta, kao i potencijala koji bi mogli da se upotrebe i stvaranje strategije koja ocrtava put i vremenske odredice za poboljšanje položaja", kazao je Rajak.

Dodao je da je za to pitanje neophodno uključiti postojeće znanje koje je uslovljeno postojećim obrazovanjem.

Govoreći o fenomenu odliva mozgova, kazao je da nerazvijene zemlje postaju rezervoari intelektualnog potencijala i dodao da u Evropi postoji trend kretanja školovanih ljudi "sa juga ka severu".

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić kazao je da na univerzitetima "kruži strah" od globalizacije i ocenio da ona može pozitivno da utiče na univerzitet, ali da postoji strah da li će univerzitet preživeti taj fenomen.

Ocenio je da je u trenutnom institucionalnom sistemu Srbije obrazovanje marginalizovano i podsetio da je SANU dva puta pokretala pitanje osnivanja ministarstva za nauku i obrazovanje, ali da je odgovor nadležnih izostao.

Direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević kazao je, govoreći o nezavisnim medijima koji su organizovali debatu, da je nedostatak njihove publike zasnovan na pitanju obrazovanja mladih.

"Obrazovanje treba da pojasni šta su zapravo informacije, a šta su informacije koje se plasiraju sa određenim namerama. Može da se pronađe efikasan način kako povezati obrazovanje sa tražnjom u medijima", rekao je on.

Podsetio je da PISA test, na kojem su đaci u Srbiji zabeležili veoma loš rezultat, govori o načinu na koji se kreira javnost.

Ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin izjavio je da Švedska 20 godina podržava reforme u Srbiji, da danas podržava put Srbije ka EU i istakao da neće prestati sa podrškom dok Srbije ne postane član evropske zajednice.

"Srbiju podržavamo i u okviru programa 'Drajv for demokrasi' (Drive for Democracy) koji je započelo švedsko ministarstvo spoljnih poslova. Demokratija nije statični proces, već mora da se stvara, neguje i brani. Očekujemo dosta od ove diskusije", rekao je on.

POVEZANE VESTI

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Profa

Rezultati na Pisa testu su pokazatelj reformi male mature, koja je na kraju dovela do toga da nnema praga, već je dovoljno samo pristupiti polaganju. Verovatno će i velika matura krenuti istim putem. #DaSeVidiN1

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Ambasador SAD: Neophodno da svi koji žive na Kosovu prihvate da je to država 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kurtijeva Vlada reže nepotrebne troškove, smenila UO Telekoma Kosova 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Božović: Funkcioner SNS, fizioterapeut, s 24 godine postao zamenik direktora PIO 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Može li se istovremeno biti katolik i mason? 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Emisija 360 stepeni: Koliki prostor je vlast ostavljala protivnicima u medijima? 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Savet za štampu: U drugoj polovini 2019. oko 5.000 slučajeva kršenja kodeksa 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Među merama Vlade i zvučni zid sa mahovinom, a šta je s dosadašnjim propisima? 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Potencijalni slogan SNS - "za našu decu", desničari tvrde da su im ga ukrali 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Vesti

loader