Transparentnost: Srbija na 91. od 180 mesta po indeksu percepcije korupcije

Transparentnost: Srbija na 91. od 180 mesta po indeksu percepcije korupcije

Transparentnost: Srbija na 91. od 180 mesta po indeksu percepcije korupcije Izvor: Shutterstock

Srbija je po indeksu percepcije korupcije na 91. mestu od 180 zemalja i teritorija sa indeksom 39, istim kao i godinu dana ranije, a prvi put od 2006. godine našla se u donjem delu te liste, pokazuje Globalni indeks percepcije korupcije koji je objavila organizacija Transparensi internešenel (Transparency International). Srbija na novoj listi deli 91. mesto sa Turskom, što je pad za četiri pozicije u odnosu na prethodno istraživanje.

CPI posmatra 180 zemalja i teritorija na osnovu percepcije njihovog nivoa korupcije u javnom sektoru prema podacima stručnjaka i poslovnih ljudi.

Najmanji nivo korupcije nosi 100 indeksnih poena, dok 0 označava najkorumpiraniju zemlju.

Prvo mesto na listi sa najmanje percipirane korupcije drže Danska i Novi Zeland sa 87 indeksnih poena.

Zemlje sa prosečnim indeksom 70 su one u kojima se sistematski primenjuju obimne kampanje finansijske regulacije, dok zemlje u kojima je taj proces mali ili nepostojeći imaju prosečan indeks od 34 ili 35 poena.

"Naša analiza sugeriše da su smanjenje novca u politici i promocija inkluzivnog donošenja odluka suštinski za smanjenje korupcije. Prošle godine, anti-korupcijski pokreti su dobili zamajac širom sveta uz milione ljudi koji su se udružili i progovorili o korupciji u njihovim vladama", kaže se u izveštaju.

Kad je reč o regionu, bolje od Srbije rangirane su Hrvatska sa 47 indeksnih poena i Crna Gora sa 45.

Lošije su plasirane Severna Makedonija i Albanija sa 35 i Bosna i Hercegovina i Kosovo sa indeksom 36, navodi se u izveštaju.

"Bosna i Hercegovina je značajno pala za šest indeksnih poena u odnosu na 2012. Zemlja je pogođena slabim rezultatima kampanje za finansijsku regulaciju. U vreme izbora 2018. godine, političke partije i organizacije civilnog društva su upozoravale na neregularnosti pri glasanju, pretnje glasačima, zloupotrebu javnih resursa i nejednak medijski tretman", učesnika u izbornoj trci, piše u izveštaju.

Kad je reč o Kosovu, u izveštaju se konstatuje da ono sa skorom od 36 indeksnih poena prolazi kroz transfer moći u parlamentu koja bi mogla da omogući promenu.

"Sukob interesa i netransparentni neodgovorni javni poslovi ostaju prepreke okončanju korupcije", navodi se.

U izveštaju se još kaže da trenutno stanje korupcije govori da postoji velika potreba za političkim integritetom u mnogim zemljama.

"Kako bi smanjile korupciju, vlade moraju da ojačaju mehanizme uzajamne kontrole, ograniče uticaj velikih suma novca na politiku i osiguraju široko učešće u donošenju političkih odluka", sugeriše Transparency International.

Goati: Slabost vladavine prava

Komentarišući rezultate istraživanja, profesor Vladimir Goati ocenio je da nalazi ne ukazuju samo da je stepen korupcije u Srbiji visok već i da je ta pojava endemskog karaktera.

"To govori o slabosti vladavine prava ali i o postojanju ozbiljnih smetnji ekonomskom razvoju", kazao je Goati na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je ocenio da je jedan od ključnih instrumenata koji omogućava "hiperendemsku" korupciju, praksa imenovanja vršilaca dužnosti u javnom sektoru.

"Imenovanjem v.d. upravnika javne svojine na period od šest meseci, vladajuća stranka, ko god da je na vlasti, drži sve nosioce moći upravljanja na kratkoj uzici. Taj instrument je poguban i potrebno ga je što pre ukinuti iako vlast ne želi da se odrekne te prakse ad hok upravljanja", kazao je Goati.

Izvor: N1

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić ocenio je da je percepcija korupcije u Srbiji visoka zato što je i korupcija velika.

"Percepcija korupcije se sporo menja čak i kad zemlje rade kako treba a mi ne radimo sve što je potrebno. Očigledno je da je percepcija korupcije u Srbiji velika jer se ne rešavaju ni slučajevi u kojima ima dovoljno dokaza za korupciju, jer tužilaštvo ne ispituje slučajeve za koje postoje saznanja o korupciji, jer nije potpuno obezbedjena vladavina prava", naveo je Nenadić.

Po njegovim rečima, posebno je problematično v.d. stanje u javnoj upravi i javnim preduzećima iako je to protivno zakonskim odredbama iz 2011., odnosno 2013. godine.

"To se namerno ne rešava pa se onda dešava da MMF mora da podseća Srbiju da poštuje svoje zakone i ukine taj oblik političke kontrole unutar jednog dela javnog sektora", rekao je Nenadić.

POVEZANE VESTI

Komentari (26)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Maxi&mum

Realno,zlatna sredina.Ni najbolji,ni najgori.

Mirko

Postoji li zemlja na svetu u kojoj se otac ministra policije zakaci kao krpelj na grbacu neke drzavne firme i sisa dok ih ne iscedi.

SSSS 4.0

Možda, negde u Africi

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: Mnogo pacijenata sa teškom kliničkom slikom, apel da se poštuju mere 13:56 h

13:56 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

U naredna dva dana moguće vremenske nepogode sa olujnim vetrom i pljuskovima 13:50 h

13:50 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vukadinović: Jedini parlament u Evropi, izuzev beloruskog, koji nema opoziciju 13:40 h

13:40 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vojni sindikat Srbije dodelio Vulinu "Crnu plaketu nepoželjnog poslodavca" 13:29 h

13:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Deo lekara u Novom Pazaru protestuje zbog poništenog konkursa za specijalizaciju 13:16 h

13:16 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

N1 intervju: Smilja Tišma, danas u 14.30 13:14 h

13:14 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Monah Antonije prekinuo razgovor novinara N1 sa Marinikom Tepić ispred Skupštine 13:12 h

13:12 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Poslanici položili zakletvu, konstituisan nov saziv Skupštine Srbije 13:12 h

13:12 h  |  Vesti

loader