Udružili se Albanci s juga Srbije, očekuju tri poslanika u parlamentu

Udružili se Albanci s juga Srbije, očekuju tri poslanika u parlamentu

Izvor: N1

Albanci sa juga Srbije očekuju da će u narednom sazivu parlamenta imati tri poslanika, pošto su četiri vodeće partije Albanaca iz Preševske doline nedavno u Tirani sklopile dogovor o jedinstvenom nastupu u srpskom izbornom procesu.

Po nekima je to bio nagovor Edija Rame da za svoje interese Preševska dolina mora da se izbori aktivnijim prisustvom u Beogradu, dok je za američkog ambasadora Entonija Godfrija, koji je u drugom danu trodnevne posete najjužnijim gradovima i opštinama, važno samo učešće na izborima, a ne, kako je rekao, posmatranje sa strane.

Iako donedavno duboko razjedinjeni, vodeći politicki lideri albanske manjine iz Preševske doline resili su da na parlamentarnim izborima u Srbiji nastupe jedinstveno. Za ambasadora Sjedinjenih Američkih Država - važna odluka.

"Važan deo toga je i aktivni deo s Beogradom, takođe u to spada i odluka da se aktivno učestvuje u izbornom procesu", rekao je ambasador SAD Entoni Godfri.

Važno je i ekonomski integrisati čitav jug Srbije, slaže se ambasador Godfri. Za to će, pretpostavlja se, ulazak albanskih predstavnika iz ovog regiona u parlament, biti od ključnog značaja.

"Mi smo izneli naše zahteve koji se već dugo godina vuku nažalost, za koje ne postoji dovoljna politička volja u Beogradu da se rešavaju, a to je integracija Albanaca u državne institucije, srazmerno broju koji Albanci čine u stanovništvu ovih opština, pitanje udžbenika ondnosno problemi koji postoje u obrazovanju sa priznavanjem odnosno nepriznavanjem diploma i ekonomski razvoj za koji vlada u Beogradu ne pokazuje dovoljno interesovanja obzirom da drži u nekom državnom, poludržavnom statusu naš glavni kapacitet kao što je Bujanovačka banja", rekao je predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi.

Sami, ipak, rešili nisu, a da li su opomenuti od rukovodstva iz Tirane ili je jedan od ambasadora bio posrednik ili inicijator, odgovor je nebitan, slažu se sagovornici N1.

"Sami ste dali odgovor na pitanje, sami se ne bismo dogovorili. Albanija je bila medijator a ne inicijator", rekao je predsednik opstine Preševo Šćiprim Arifi.

Poznavaoci političkih prilika među albanskim partijama smatraju da ovim ujedinjenjem Albanci iz Preševske doline pružaju ruku saradnje vlastima Srbije.

"Ministar iz Albanije kao saradnik Edija Rame, a po mom mišljenju, taj dogovor koji je napravljen oko zajedničkog izlaska na izbore, to je rezultat bliskih odnosa Rame i Vučića", smatra urednik portala Bujanovačke Nikola Lazić.

Politički predstavnici Albanaca tri opštine sa juga Srbije potpisali su u Tirani sporazum o zajedničkom nastupu na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji na listi "Albanska demokratska alternativa - Ujedinjena dolina". Sporazum su potpisali predstavnici Stranke za demokratsku akciju, Alternative za promene, Demokratske stranke iz Bujanovca, DPA i Pokreta Demokratski napredak.

POVEZANE VESTI

Komentari (19)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Privilegovani

Hoće integraciju u drzavne institucije a ne priznaju srpski jezik i pismo. Isto kao i Bošnjaci što muštraju sud po Raškoj oblasti. Prave se da ne znaju srpski kad im stigne sudski poziv ali ga znaju kad treba da predaju zahtev za licnu kartu i pasoš

wt

Kao nacionalnoj manjini, toliko im pripada i da se nisu udružili.

Lazar

Albanska manjina je ravnopravna sa ostalim manjinama u Srbiji i imaju pravo da ucestvuju na izborima.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Ambasador SAD: Neophodno da svi koji žive na Kosovu prihvate da je to država 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kurtijeva Vlada reže nepotrebne troškove, smenila UO Telekoma Kosova 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Božović: Funkcioner SNS, fizioterapeut, s 24 godine postao zamenik direktora PIO 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Može li se istovremeno biti katolik i mason? 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Emisija 360 stepeni: Koliki prostor je vlast ostavljala protivnicima u medijima? 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Savet za štampu: U drugoj polovini 2019. oko 5.000 slučajeva kršenja kodeksa 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Među merama Vlade i zvučni zid sa mahovinom, a šta je s dosadašnjim propisima? 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Potencijalni slogan SNS - "za našu decu", desničari tvrde da su im ga ukrali 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Vesti

loader