Boljević: Bilo bi nam draže da se Vučić i ponaša kao da ne želi kontrolu sudstva

Boljević: Bilo bi nam draže da se Vučić i ponaša kao da ne želi kontrolu sudstva

Drago mi je što smo čuli da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nema pretenzije da drži pravosuđe pod kontrolom, bilo bi nam još draže da se i ponasa kao da to ne želi, rekla je u Novom danu Dragana Boljević, član Društva sudija Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić negirao je juče da želi kontrolu nad sudijama i tužiocima u Srbiji i dodao da to "izmišljaju oni koji ne znaju šta drugo da izmisle".

Vučić je pozvao sudije da se "malo bave time šta oni mogu da urade, a ne samo policija u krivičnom progonu najopasnijih mafijaša u Srbiji, ubica i narko-dilera".

Povodom izjave u nedelju državnog sekretara Ministarstva pravde, Radomira Ilića, o potrebi ustavnog uvodjenja "eksterne kontrole" sudija i tužilaca kao u Francuskoj, gde ih postavlja predsednik, Vučić je u Davosu rekao da "niti postoji takva inicijativa, niti je to njegova želja".

Boljević je ocenila da su izjave zvaničnika prošle nedelje bile takve da ne čine dobro pravosuđu.

"Ne smeju da se ponašaju tako, može pravosuđe da se kritikuje i sudske odluke takođe, ali na drugačiji nacin. Ne možete da diskvalifikujete sudsku odluku, a da ne kažete zašto je to ponašanje loše", rekla je ona i dodala - ako je tužilac uradio nešto po zakonu, ko je odgovoran za to nego onaj ko je taj zakon doneo.

U vezi s odgovornošću o kojoj vlast neprestano govori, navela je gošća Novog dana, čini se da oni ne razumeju šta je to odgovornost, što se, kako je rekla, posebno uočilo kod državnog sekretara.

"Oni smatraju da odgovornost znači da treba da uvedemo nekog spolja ko će da pravosuđu kaže da li radi dobro ili ne. To uopšte nije tačno. Odgovornost je nešto drugo – sudija odgovara Ustavu, odgovornost sudije ili tužioca postoji pre svega u tome što postoje procesni zakoni koji ograničavaju sudiju kako treba da sudi", navela je.

Boljević je rekla da su sudske odluke podložna kontroli i putem pravnih lekova, kao i da postoji odgovornost koja se tiče transparentnosti rada, i sva su suđenja javna, u principu.

"Zatim postoji disciplinska i krivična odgovornost sudija. Kao i odgovornost koja se tiče - vrednovanje sudija. Nijedna profesija nije toliko kontrolisana kao što je pravosudna", istakla je.

Boljević kaže da izvršna vlast pokušava da podjarmi ostale grane vlasti i sudstvo, i to je zajednicka karakteristika vlasti i ove i prethodnih, koji su svi vodili negativnu kampanju protiv pravosuđa - jedne od grana vlasti.

"Šire percepciju da je pravosuđe loše, i zato tvrdim da je zakonodavstvo ovde bolje nego što se veruje i u zemlji i spolja", dodala je.

Prema njenim rečima, cilj takvih kritika je da se dobije pomilovanje za sve ono za šta ste odgovorni, a niste uradili.

"Za sve što je loše u društvu, svaki krimminal, za sve što bi i u pravosuđu želeli da ne postoji, za sve se čini krivim pravosuđe. Kao da gradskom saobraćajnom date autobuse koji jedva voze i kažete im – e, sad vozi uredno, odgovorno, kvalitetno, na dva minuta! Ne može, ako mu date loš aparat, ne može dobro da uradi ono što mu je dužnost", istakla je.

Boljević kaže da je stoga politčka, izvršna vlast dužna da obezbedi odgovarajuće uslove za rad.

Društvo sudija Srbije pozvalo je nedavno Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, a naročito Republičkog javnog tužioca da reaguju i da prestanu da zanemaruju svoje ustavne dužnosti garanta nezavisnosti sudova i sudija i samostalnosti javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca.

Boljević je rekla da još nije stigao odgovor niti od Republičkog javnog tužioca, niti Državnog veća tužilaca. "Oni moraju da se probude", zaključila je.

POVEZANE VESTI

Komentari (18)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tzghko

Sve je manje pravnika koji će konkurisati za posao sudije, posao je ponižavajući, a plata manja od zarade advokata, javnih beležnika ili izvršitelja. Još malo i niko neće u sudije. Sramota je kako se tretiraju.

Popara

Sudstvo mora da bude nezavisno, ali isto tako i da su za sve isti aršini.

boki84

Gospodjo Boljevic, dali sudstvo radi svoj posao dobro? i dali podrzavate oslobadjanje kriminalaca na ulice?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Ambasador SAD: Neophodno da svi koji žive na Kosovu prihvate da je to država 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kurtijeva Vlada reže nepotrebne troškove, smenila UO Telekoma Kosova 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Božović: Funkcioner SNS, fizioterapeut, s 24 godine postao zamenik direktora PIO 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Može li se istovremeno biti katolik i mason? 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Emisija 360 stepeni: Koliki prostor je vlast ostavljala protivnicima u medijima? 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Savet za štampu: U drugoj polovini 2019. oko 5.000 slučajeva kršenja kodeksa 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Među merama Vlade i zvučni zid sa mahovinom, a šta je s dosadašnjim propisima? 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Potencijalni slogan SNS - "za našu decu", desničari tvrde da su im ga ukrali 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Vesti

loader