Kurti nije došao na sastanak, Tači potpisao ukaz o imenovanju za mandatara

Kurti nije došao na sastanak, Tači potpisao ukaz o imenovanju za mandatara

Izvor: N1

Lider pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti nije došao na sastanak sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, ali je predsednik Kosova potpisao ukaz o njegovom imenovanju za mandatara za sastav vlade Kosova. Dekret o određivanju mandatara biće službeno dostavljen predsedniku Skupštine Kosova na dalji postupak.

Prema Ustavu i poslovniku o radu Skupštine Kosova, Konjufca najkasnije u roku od 15 dana treba da zakaže sednicu Skupštine Kosova na kojoj bi se glasalo o premijeru i sastavu nove Vlade, pod uslovom da Kurti obezbedi dovoljan broj glasova za izbor. U slučaju da se ne obezbedi dovoljan broj glasova da Kurti bude izabran, onda predsednik Kosova, prema istom postupku, određuje drugog mandatara, koji ima rok od 10 dana da obezbedi 61 glas potreban za njegov izbor. 

Ukoliko i tada premijer ne bude izabran, onda predsednik Kosova dekretom raspušta Skupštinu i zakazuje nove prevremene parlamentarne izbore koji treba da budu održani najkasnije u roku od 40 dana od njihovog zakazivanja. 

Pokret Samoopredeljenje predložio svog lidera Albina Kurtija za mandatara za sastav Vlade Kosova.

Kurti je putem video poruke na Fejsbuk profilu pozvao Demokratski savez Kosova (DSK) da se vrati za pregovarački sto u cilju postizanja koalicionog sporazuma. Kurti je naveo da Samoopredeljenje nije pristalo na poslednji predlog DSK, koji insistira da dobije mesto predsednika Skupštine, iako je na tu funkciju krajem decembra izabran Glauk Konjufca iz Samoopredeljenja.

"Imamo obavezu prema svima da se vratimo za pregovarački sto, da ga ne napuštamo sve dok ne pronađemo zajednički jezik za postizanje našeg sporazuma", naveo je Kurti.

Dodao je da će se narednih dana sastati i sa predstavnicima manjinskih zajednica na Kosovu.

"Mi, kao pokret Samoopredeljenje, uzeli smo mandat za formiranje vlade koju vi želite, a koja je zemlji hitno potrebna", naveo je Kurti u poruci građanima. 

Sporazum Samopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova o koaliciji još nije postignut i pored "maratonskih razgovora i susreta", a u razgovorima, koji su prekinuti pre više od deset dana, sporno je ostalo mesto predsednika Skupštine Kosova, na kojoj je bez dogovora izabran poslanik Samoopredeljenja Glauk Konjufca. Obe strane tražile su da se postigne dogovor o raspodeli funkcija, iako ne odstupaju od svojih stavova. 

DSK je zahtevao funkciju predsednika Skupštine do izbora predsednika Kosova, kada bi taj položaj prepustili Samoopredeljenju.

Samoopredeljenje je na taj zahtev odgovorilo da ne dolazi u obzir da Konjufca bude smenjen da bi se izašlo u susret zahtevu DSK.
DSK je ostao pri stavu da vlada ima 12 ministarstva - po pet za svaku partiju i dva za manjine. 

Prema predlogu DSK, Samoopredeljenje do izbora predsednika Kosova ima premijera, prvog potpredsednika Skupštine, drugog potpredsednika Vlade i pet ministarstava, dok će DSK imati predsednika parlamenta, drugog potpredsednika Skupštine, prvog potpredsednika Vlade i pet ministarstava. 

Demokratski savez Kosova (DSK) bi po tom predlogu imao i predsednika Kosova, koga će sam predložiti. 

Prethodno je Samoopredeljenje predložilo povećanje broja ministarstava sa 12 na 14, od kojih bi šest resora pripalo DSK, pet Samoopredeljenju dok bi tri ministra bila izabrana iz redova iz manjinskih zajednica, ali DSK nije prihvatio povećanje broja ministarstava.

POVEZANE VESTI

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Revan

Kockasti i Zmija

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

RERI: Trivan zloupotrebio ministarstvo da preporuči sebe za buduću Vladu 17:26 h

17:26 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

UŽIVO: Preminulih od korone ima u Novom Pazaru, Nišu, Čačku, zaražen i ministar 17:03 h

17:03 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

OFID: Osuđujemo nasilje prema građanima kakvo nije viđeno od devedesetih 17:02 h

17:02 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zelenović: Deset puta više zaraženih u Šapcu nego tokom vanrednog stanja 16:59 h

16:59 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Živković: Moskva ima uticaj na desničare, preko kojih šalje poruku Vučiću 16:55 h

16:55 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ukupno 47 zaraženih koronavirusom u ustanovama socijalne zaštite 16:47 h

16:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Grupa srpskih turista se vratila sa grčke Evije, nekoliko zaraženo koronavirusom 16:35 h

16:35 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Linta: Ni posle 28 godina niko nije kažnjen za ubistvo 69 Srba kod Srebrenice 16:12 h

16:12 h  |  Vesti

loader