Gosti N1 o cenzusu: Smanjilo bi broj bačenih glasova, ali ima važnijih tema

Gosti N1 o cenzusu: Smanjilo bi broj bačenih glasova, ali ima važnijih tema

Đorđe Vukadinović iz Nove srpske političke misli i politikolog Filip Balunović složili su se u Danu uživo da bi smanjenje cenzusa "smanjilo broj bačenih glasova", ali Vukadinović kaže da "motiv nije ispravan", a Balunović dodaje da od toga ima bitnijih tema. "Kod nas je zagađena atmosfera već nekoliko godina, zagađuju je međuljudski odnosi, naslovne strane, politički procesi, društveni procesi... Jako bih voleo da u ovoj zemlji počne da se razgovara o stvarima mimo onog aktera koji nam diktira agendu sve vreme", kaže Balunović.

Govoreći o mogućem datumu parlamentarnih izbora, Vukadinović je rekao da misli da je najlogičniji datum 26. april.

"S obzirom na ustavne granice, čitava priča je o par nedelja unutar aprila, kada izbori mogu da budu ako su redovni. Kada nema političkog života, onda se pravi tema lažna i veštačka od nečega što je formalno", kaže Vukadinović.

Dodaje da ne očekuje da izbori budu na Uskrs.

"Kada je reč o našoj vlasti, ništa nije isključeno, ali mislim da bi bilo malo preradikalno", rekao je Vukadinović.

Prema rečima Balunovića, što se tiče datuma i eventualnog pomeranja izbora, on "nije siguran da je to preterano relevantno pitanje".

"Ne vidim zašto bi vlast pomerala izbore i pravila ustupke, jer iz perspektive vlasti nema prepreka i šumova što se tiče izbornog procesa. Deo opozicije koji je najavio bojkot, isto smatra to pitanje irelevantnim", kaže on.

Balunović je, kako kaže, protiv usmeravanja pažnje na izbore, jer misli da u političkom životu postoji niz problema.

Govoreći o najavljenom snižavanju cenzusa, Balunović kaže da, "kada razgovarate sa nekim ko nije iz ove zemlje, nikome nije jasno zašto je jedna partija kojoj podrška raste ili stagnira, ali je užasno velika, zašto bi takva partija dozvoljavala većem broju aktera da uđe u parlament".

Filip Balunović Izvor: N1

"Odgovor je da to ne izgleda baš dobro izvana kad se gleda. Oni koji su protiv SNS, njima je sve jasno, oni koji su za, njima je isto sve jasno, ali im odgovara. Meni je to za one izvana koji bi trebalo da kažu 'ok, ovde ima neke demokratije'", smatra Balunović.

Vukadinović smatra da su dva motiva za to.

"Ne ono čega se bojkotaški deo opozicije plaši -  da se neko pokoleba. Mislim da je glavni motiv da se pošalje poruka o dobroj volji, jer je čitav dijalog, sve je tome bilo namenjeno, da se ostavi utisak na međunarodne posmatrače, da se pošalje poruka spolja... Ta slika nije baš prijatna, opasnost da imate jednopartijski parlament", kaže on.

Dodaje da bi predloženim smanjenjem cenzusa, "neke stranke koje su bliske vlasti, odnosno 'konstruktivna opozicija', mogle da pređu cenzus".

"Sem naprednjaka i SPS, niko nema cenzus od pet odsto, moglo bi se desiti da završe samo SNS i SPS preko crte. Cenzus od tri odsto je namenjen s jedne strane strancima. Meni je malo neumesno kad neke kolege iz opozicije kritikuju tu meru, ali motiv nije ispravan", kaže Vukadinović.

Dodaje da bi to "zapravo smanjilo broj bačenih glasova".

"To je generalno prodemokratska mera, vlast je predlaže da bi svoje opozicione simpatije prebacila preko cenzusa i imala pluralni parlament. Sa cenzusom od tri odsto imaju šanse da imaju više grupa u parlamentu", kaže on.

Balunović se složio sa ovim stavom.

Đorđe Vukadinović Izvor: N1

"Ispravna su mera sa stanovišta veće reprezentnosti, većeg broja glasača", rekao je.

Ističe da ne misli da je to opasno, već da je opasno zagađenje.

"Kod nas je zagađena atmosfera već nekoliko godina, zagađuju je međuljudski odnosi, naslovne strane, politički procesi, društveni procesi... Jako bih voleo da u ovoj zemlji počne da se razgovara o stvarima mimo onog aktera koji nam diktira agendu sve vreme", kaže on.

Prema njegovom mišljenju, od cenzusa je mnogo bitnija dijaloška forma u kojoj ljudi koji gledaju mogu da zaključe "šta on misli, a šta Đorđe misli".

"Mnogo je važnija tema pitanje toga šta čini različite političke aktere autentičnim, a šta neautentičnim", kaže Balunović.

Vukadinović objašnjava da "sa cenzusom od tri odsto, pa ni sa cenzusom od jedan odsto, Srpska desnica ne ulazi u parlament".

"U većini zemalja cenzus je dva odsto, tri odsto, specifični su sistemi gde imate 10 odsto. Mislim da bi cenzus od pet odsto naterao stranke opozicione autentične, da se udružuju da sarađuju, da prave zajedničke mostove, ali svejedno moramo da vežbamo da razgovaramo. Sa cenzusom od tri odsto teže bi bilo napraviti neku opozicionu široku koaliciju, jer će svako misliti da može da pređe prag", kaže Vukadinović.

Vukadinović se složio sa Balunovićem da "nije normalno da bojkot bude centralna politička tema".

POVEZANE VESTI

Komentari (10)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

rtze

@Boro Netačno, jer Srbija ima 7 miliona glasača, jer se slučajno ili namerno u glasače ne ubrajaju naši državljani koji žive u inostranstvu, kojih ima dva do tri miliona, i koji imaju pravo glasa.

Gile

Dijaspora ima pravo da glasa u ambasadama i konzulatima,a mnogi su upisani u birački spisak u Srbiji.

Novica

ДС и ДСС су 30. децембра 2007 године повећали цензус са 3% на 5% а избори су одржани 12. маја 2008 а то је нешто више од 4 месеца пре избора и тада је то било ок.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Koronavirusa nema u Srbiji, dogovorene kompletne mere prevencije 16:33 h

16:33 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ministarstvo najavljuje da će opasni otpad biti uklonjen, ne precizira do kad 16:31 h

16:31 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ministarstvo: Nije tačno da porodilje ne mogu da dobiju kredit u banci 16:09 h

16:09 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Istinomer o izjavi Lončara za plate medicinara, ocena "zloupotreba činjenica" 15:58 h

15:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

MUP: Potraga za ženskom osobom koja širi lažne vesti o koronavirusu na mrežama 15:55 h

15:55 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Član Samoopredeljenja Emruš Džemajlji saslušan kao svedok u Hagu 15:26 h

15:26 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Fabrici: Za zaštitu životne sredine u Srbiji 80 miliona evra 15:13 h

15:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

SSP osudila "šovinistički napad" na svog omladinskog aktivistu u "Novostima" 14:59 h

14:59 h  |  Vesti

loader