Ministarstvo: Šta je neophodno uraditi kako bi se rešio problem zagađenja

Ministarstvo: Šta je neophodno uraditi kako bi se rešio problem zagađenja

Ministarstvo: Šta je neophodno uraditi kako bi se rešio problem zagađenja Izvor: Fonet/AP

Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije saopštilo je da su za rešavanje problema zagađenja vazduha ključni gradovi i opštine, na šta ih obavezuje i Zakon o zaštiti vazduha koji propisuje da su jedinice lokalne samouprave obavezne da izrade kratkoročne i dugoročne planove kvaliteta vazduha, na osnovu kojih se primenjuju mere zaštite.

Ministarstvo zaštite životne sredine je ukazalo da je u više navrata upozorilo lokalne samouprave na njihovu zakonsku obavezu izrade kratkoročnih i dugoročnih planova kvaliteta vazduha i zatražilo izveštaje o ispunjavanju ove obaveze. 

"Od 145 kontaktiranih jedinica lokalne samouprave, do sada je 66 opštinskih i gradskih uprava dostavilo izveštaj, od kojih se 29 izjasnilo da će u 2020. godini meriti kvalitet vazduha, 16 se obavezalo da planira mere i aktivnosti, a 21 da ne meri kvalitet vazduha, niti planira izradu planova", navedeno je u saopštenju. 

Ministarstvo proverava postojanje takvih planova u opštinama i gradovima i za one koji nisu to uradili primeniće se propisane sankcije.

Dodaje se da je sproveden inspekcijski nadzor velikih emitera štetnih gasova, pa je tako Republička inspekcija za zaštitu životne sredine u 2018. godini obavila 83 inspekcijska nadzora velikih emitera štetnih gasova i podnela jednu prekršajnu i 13 prijava za privredne prestupe, a u 2019. godini obavila 94 inspekcijska nadzora o kvalitetu vazduha i pri tom izrekla jednu prekršajnu i 12 prijava za privredne prestupe. 

U saopštenju se navodi da je za smanjenje aerozagađenja potrebno i gašenje individualnih kotlarnica, promena energenata, nastavak modernizacije termoelektrana, zabrana uvoza vozila sa Euro 3 motorom. Kako se dodaje, potrebna je i reorganizacija i redukcija saobraćaja, prelazak na upotrebu vozila sa čistijim pogonom i uvođenje različitih olakšica za njihovu kupovinu i korišćenje, pojačan tehnički pregled vozila, kao i nastavak pošumljavanja. 

Istaknuto je da Ministarstvo preduzima mere i moguća rešenja, kako iz svoje nadležnosti, tako i van njih, da bi se problem zagađenja vazduha rešio.

Ministarstvo je tokom protekle dve godine imalo niz sastanaka sa predstavnicima lokalnih samouprava, a posebno sa predstavnicima Beograda, Niša, Užica, Smedereva, Valjeva, Кosjerića i Vladimiraca - gradova i opština koji su među najugroženijim aerozagađenjem, dajući im stručnu podršku i predloge za rešavanje tih problema kao i moguću finansijsku pomoć u gašenju kotlarnica. 

Podseća se i da je prošle godine izdvojeno 25,2 miliona dinara za poboljšanje monitoringa kvaliteta vazduha u okviru Državne mreže Agencije za zaštitu životne sredine. Ministarstvo sprovodi i pošumljavanje kao najefikasniju i najjeftiniju meru za unapređenje stanja životne sredine, a posebno za poboljšanje kvaliteta vazduha. 

Tako je 2018. godine Ministarstvo izdvojilo 41 milion dinara za pošumljavanje 150 hektara u 12 lokalnih samouprava, prošle godine je opredeljen 41 milion dinara u ove svrhe, koje je iskoristilo 12 opština za 13 projekata pošumljavanja javnih površina autohtonim sadnicama na ukupno 131 hektar.

I u ovoj godini Ministarstvo planira 41 milion dinara za pošumljavanje. Ministarstvo sprovodi i priprema projekte po čijem će se usvajanju primeniti niz mera koje će doprineti boljem kvalitetu vazduha u Srbiji.

U toku je uspostavljanje sistema zaštite vazduha, koja se realizuje u okviru međunarodnog projekta Strategije zaštite vazduha.

POVEZANE VESTI

Komentari (17)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mirko

Mnogo stvari je potrebno uraditi, a kao prva smena vlasti. A onda reforma zakonske regulative i inspekcijskog nadzora jer su osnove za sve ovo što nam se sada dešava postavili žuti lopovi - ovi sada su sistem razvaljivanja države samo usavršili.

Poruka penzionerima Ni

Ja plaćam struju u Kanadi manje nego vi u Srbiji. Zato je zagadjenje veliko, narocito pri temperaturnim inverzijama. Ako već placate toliki porez red je da nešto i dobijete za uzvrat a ne da kum, zaposlen kao direktor u EPS distribuciji, kupi kuću na Dedinju od vaših para.

Bisenija

ovaj narod je navikao samo da placa i to još iz vremena Turaka!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

"1od 5 miliona" na Kosovu i u Kruševcu ogradio se od odluke o učešću na izborima 07:18 h

07:18 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Eksplozija kod Prizrena, poginuo policajac, tri osobe povređene 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

I dalje bez dogovora o novoj kosovskoj vladi, DSK ne odustaje od predloga 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Četvoro građana Srbije koji su stigli iz Kine - pod nadzorom 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šutanovac: Poslednje nabavke iz Rusije će zaista biti poslednje 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bećković: Pozivam građane da svako na svoj način učini sve da N1 bude dostupan 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Građani nastavljaju s pružanjem podrške, sve više poruka #DaSeVidiN1 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Vesti

loader