Poverenica: Građani se najviše žale na diskriminaciju u oblasti rada

Poverenica: Građani se najviše žale na diskriminaciju u oblasti rada

Poverenica: Građani se najviše žale na diskriminaciju u oblasti rada Izvor: FoNet/Ognjen Stevanović

Otkako je pre deset godina donet Zakon o zabrani diskriminacije na tržištu rada Srbije, ta diskriminacija nalazi se u vrhu liste po broju pritužbi građana, izjavila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Janković je, prilikom predstavljanja rezultata istraživanja "Diskriminacija na tržištu rada", rekla da se "trećina svih pritužbi građana odnosi upravo na oblast diskriminacije pri zapošljavanju, i da ne očekuje da će se nešto bitnije promeniti u ovoj godini". 

"Pojava diskriminacije, pogotovo na tržištu rada, jedno je od najbitnijih ekonomskih, a ne samo društvenih pitanja", kazala je Janković.

Ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib je govoreći o posebnim problemima sa diskriminacijom pri zapošljavanju za pripadnike romske populacije rekao da "romsku populaciju čini relativno mlado stanovništvo, kao i da je to veliki resurs tržišta rada i države koji će tek doći do izražaja kada se inkluzija sprovede". 

Prema istraživanju o zastupljenosti diskriminacije na tržištu rada, koje je za potrebe poverenika za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije podržalo Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Nemačke, "u oblasti rada i zapošljavanja u Srbiji, prema mišljenju velike većine poslodavaca, nezaposlenih i zaposlenih prisutna je diskriminacija".

Istraživanje u okviru projekta Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa, pokazalo je prisustvo diskriminacije na tržištu rada koje je potvrdilo 92 odsto poslodavaca, 86 odsto nezaposlenih i 84 odsto zaposlеnih.

Menadžer projekta Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ Petar Antić je rekao da su "svi ispitani aktеri bili saglasni da su najdiskriminisanijе grupе na tržištu rada osobе sa invaliditеtom, stariji radnici, osobе drugačijih političkih uvеrеnja i Romi". 

"Diskriminisanе su, takođе, osobе kojе živе sa HIV/AIDS, migranti, siromašni i LGBT populacija. Iako rezultati istraživanja poput ovog govorе o stavovima ispitanih aktеra na tržištu rada, a nе o objеktivnoj mеri zastupljеnosti diskriminacijе, podaci dobijeni ovim istraživanjem značajni su u pogledu merenja postignutih rezultata i smernica daljih aktivnosti na polju borbe protiv diskriminacije koje sprovodimo u saradnji sa partnerima, među kojima je i poverenik za zaštitu ravnopravnosti", kazao je Antić. 

Istraživanje je pokazalo da je pored sprovođenje kampanja za podizanjе opštih znanja o zabrani diskriminacijе i suzbijanju stereotipa i predrasuda, potrеbno raditi na primeni postojećih zakona i na kampanjama kojе ćе biti usmеrеnе na nezaposlene.

Prema istraživanju čak 31 odsto nezaposlenih nije informisano da postoji institucija za zaštitu od diskriminacijе.

POVEZANE VESTI

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bob

Evo je borac za sopstvenu fotelju?Kako je bilo pečenje za Novu godinu i Božić.Bruko i sramoto

Gradjanin

Nazadnjacka prcija!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Koliko građani i institucije znaju o zaštiti podataka o ličnosti i zloupotrebama 09:39 h

09:39 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dačić kaže da je i sam žrtva "velikocrnogorske agresije na Srbiju" 09:33 h

09:33 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Državljanin Srbije stigao iz Vuhana, nema simptome oboljenja 09:18 h

09:18 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Građani, organizacije i javne ličnosti i danas poručuju #DaSeVidiN1 09:09 h

09:09 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

"1od 5 miliona" na Kosovu i u Kruševcu ogradio se od odluke o učešću na izborima 07:18 h

07:18 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Eksplozija kod Prizrena, poginuo policajac, tri osobe povređene 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

I dalje bez dogovora o novoj kosovskoj vladi, DSK ne odustaje od predloga 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Vesti

loader