Pašalić: Ne mogu da merim kvalitet vazduha, ali mi je cilj da se zakon sprovede

Pašalić: Ne mogu da merim kvalitet vazduha, ali mi je cilj da se zakon sprovede

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je postupak kontrole rada Ministarstva za zaštiu životne sredine po pitanju zagađenja vazduha. Kontrola se odnosi na to da li su nadležni državni organi - Ministarstvo zaštite životne sredine, pokrajinski organi i organi lokalne samouprave - ispunili obaveze iz Zakona o zaštiti vazduha i međunarodnih konvencija koje je Srbija ratifikovala, objasnio je Pašalić u Novom danu.

Kontrola bi trebalo da utvrdi da li je nešto urađeno, šta je urađeno, šta je utvrđeno i kako će eventualni problemi da se rešavaju u kraćem ili dužem roku, objasnio je zaštitnik građana.

Arhuška konvencija koju je Srbija ratifikovala, podsetio je ombudsman, jasno kaže da građani moraju biti tačno, jasno i razumljivo informisani o kvalitetu vazduha.

Agencija za zaštitu životne sredine i Gradski zavod za javno zdravlje na internetu redovno objavljuju podatke o kvalitetu vazduha, kazao je Pašalić, ali je dodao i da je pitanje da li su ti sajtovi dostupni svim građanima i da li su podaci prikazani na njima svima jasni i razumljivi.

"Imate leti indeks UV zračenja preko sredstava javnog informisanja i tačno se projektuje kako može uticati na zdravlje građana (...) Zato smo se i obratili Ministarstvu i lokalnim samoupravama da vidimo o čemu se radi. To je sve zbog građana, nije puka statistika, građani moraju biti informisani, moraju znati kako da se ponašaju", kazao je gost Novog dana.

Kazao je i da se u službi Zaštitnika građana ceo jedan sektor bavi pitanjem zaštite životne sredine, te da Srbiji predstoji otvaranje poglavlja 27 u pregovorima o pristupanju EU, koje je jako bitno za zdravlje naših građana.

"Prilikom obilaska Srbije retko bih našao lokalnu sredinu koja nema kakav takav ekološki problem - od divljih deponija do zagađenja vode i vazduha", istakao je ombudsman.

Poglavlje 27 je najobimnije i svakako vrlo skupo poglavlje, ali su investicije u zaštitu životne sredine svakako isplative, dodao je Pašalić.

"Ono što sam isto primetio, građani pozitivno reaguju ako im se tačno kaže šta je, često su spremni da sebi uskrate neke aktivnosti, ali žele da znaju. Ja ne mogu da merim kvalitet vazduha, ali da li je sproveden zakon to je naš cilj. Spekuliše se raznim informacijama, i pravi se panično stanje", rekao je.

Reako je i da će sačekati da prođe rok od 15 dana da vidi koji su konkretni odgovori nadležnih institucija na konkretna pitanja. U odnosu na te odgovore, Zaštitnik građana će propisati kratkoročne i dugoročne korake, a ukoliko se utvrde propusti, moraće da se utvrdi i ko je za njih odgovoran.

POVEZANE VESTI

Komentari (11)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Boki

Forsiranje price o zagadjenjo mi deluje kao kontra da bi nastavili sa,, zelenim,, minihidrocentralama

Gradjanin

Kvalitet za gas maske!👍

Razum

Ja ovog čoveka ništa ne razumem.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

"1od 5 miliona" na Kosovu i u Kruševcu ogradio se od odluke o učešću na izborima 07:18 h

07:18 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Eksplozija kod Prizrena, poginuo policajac, tri osobe povređene 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

I dalje bez dogovora o novoj kosovskoj vladi, DSK ne odustaje od predloga 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Četvoro građana Srbije koji su stigli iz Kine - pod nadzorom 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šutanovac: Poslednje nabavke iz Rusije će zaista biti poslednje 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bećković: Pozivam građane da svako na svoj način učini sve da N1 bude dostupan 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Građani nastavljaju s pružanjem podrške, sve više poruka #DaSeVidiN1 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Vesti

loader