Gradski zavod: Kvalitet vazduha u Beogradu ocenjuje se po kriterijumima EU

Gradski zavod: Kvalitet vazduha u Beogradu ocenjuje se po kriterijumima EU

Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje izjavio je za N1 da je kvalitet vazduha u Beogradu ovog prepodneva prihvatljiv. Objasnio je da se kvalitet vazduha meri na svakih sat vremena, na osnovu podataka dobijenih merenjem masenih koncentracija zagađujućih materija u prethodnom satu. Kazao je i da specijalizovani sajt AirVisual koristi potpuno iste podatke, ali da očigledno ima drugačiju metodologiju ocenjivanja kvaliteta vazduha u odnosu na Gradski zavod koji koristi kriterijume EU propisane "Common Air Quality" indeksom (CAQI).

Gradski zavod za javno zdravlje vrši kontrolu na 30 mernih mesta, od čega su 10 automatske merne stanice koje u realnom vremenu prenose podatke na centralni server, na osnovu kojih se svakih sat vremena izračunava indeks kvaliteta vazduha, objasnio je Šoštarić u Novom danu TV N1.

Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, kvalitet vazduha je ovog prepodneva prihvatljiv i zagađenje je umereno.

Upitan šta se to dogodilo između 6 sati ujutro kada je kvalitet vazduha zagađen, i 7 sati kada je postao prihvatljiv, Šoštarić je objasnio da je krenulo Sunce da izlazi i da je došlo do prmene određenih karakteristika prizemnih slojeva atmosfere.

"Često se pominje magla koja onemogućava da se čestice razilaze, ali to nije tako jednoznačno. Dešava se da imamo sunčane dane sa plavim nebom kada zagađenje može da bude veće nego što je sada sa maglom", istakao je.

Međutim, prema podacima sa specijalizovanog sajta AirVisual, vazduh u Beogradu je od jutros nezdrav.

Šoštarić je rekao da ti podaci nisu kontradiktorni, jer AirVisual koristi potpuno iste podatke sa mernih stanica kao i Gradski zavod za javno zdravlje. Ono što se, međitim očigledno razlikuje, je metodologija ocenjivanja kvaliteta vazduha.

Šoštarić je rekao da mu nije poznato kojim se kriterijumima rukovodi AirVisual, ali da Gradski zavod za javno zdravlje koristi kriterijume propisane "Common Air Quality" indeksom (CAQI), koji je razvila Evropska unija.Ocenio je i da rangiranje gradova po kvalitetu vazduha na osnovu podataka u relanom vremenu, koje vrši sajt AirVisual, nije smisleno, jer se situacija menja iz sata u sat, negde je noć, a negde dan, negde leto, a negde zima.

Gradove je, prema njegovim rečima, smisleno porediti jedino prema godišnjim izveštajima o kvalitetu vazduha, a prema podacima za 2018. godinu, koji su dostupni i na sajtu AirVisual, vazduh u Beogradu je tokom te godine bio dobrog kvaliteta, čak i boljeg u odnosu na neke gradove EU, poput Sofije.

Građanima je savetovao da se redovno informišu o kvalitetu vazduha putem internet aplikacije "Beoeko" i da smanje aktivnosti napolju u periodu visokog zagađenja.

Skrenuo je pažnju da nijedna preporuka zdravstvenih institucija, niti sajta AirVisual, ne propisuje nošenje maski.

"Te maske nisu dovoljno efikasne, a one koje bi mogle da zadrže čestice sitnih dimenzija, preko njih ne bi moglo da se diše", poručio je Šoštarić.

POVEZANE VESTI

Komentari (43)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Art Bleki

VECERAS MOLEBAN ZA CISTI VAZDUH TO JE SPAS.

tito

kao i zaposlenost...a ono u stvari...

Mica

Sramota. U 12.25h po njima je vazduh odlican, a po automatskoj mernoj stanici Novi Beograd je debelo u crvenom.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Koliko građani i institucije znaju o zaštiti podataka o ličnosti i zloupotrebama 09:39 h

09:39 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dačić kaže da je i sam žrtva "velikocrnogorske agresije na Srbiju" 09:33 h

09:33 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Državljanin Srbije stigao iz Vuhana, nema simptome oboljenja 09:18 h

09:18 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Građani, organizacije i javne ličnosti i danas poručuju #DaSeVidiN1 09:09 h

09:09 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

"1od 5 miliona" na Kosovu i u Kruševcu ogradio se od odluke o učešću na izborima 07:18 h

07:18 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Eksplozija kod Prizrena, poginuo policajac, tri osobe povređene 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

I dalje bez dogovora o novoj kosovskoj vladi, DSK ne odustaje od predloga 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Vesti

loader