Još nije jasno da li su radovi na Trgu gotovi i da li je saopštena cena konačna

Još nije jasno da li su radovi na Trgu gotovi i da li je saopštena cena konačna

Izvor: N1

Završnom uređenju Trga Republike izgleda da se ne nazire kraj. Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić nedavno je izjavio da je potrebno još sanirati i kandelabre oko spomenika knezu Mihailu, kao i koliko će to građane koštati. Rok za dostavljanje ponuda za taj posao danas je produžen sa 14. na 22. januar čime je probijen krajnji rok za kompletno uređenje Trga što je bio 23. januar. Dok gradske službe taj posao tek pripremaju, prema pisanju pojedinih medija, on je već obavljen.

Iako je okretanje kocki na "pravu" stranu delovalo kao poslednji trzaj radova na Trgu Republike, to ipak nije kraj. Ni radovima, ni troškovima, a ni sumnjama u to kome se i kako ovaj posao dodeljuje.

Goran Vesić Izvor: N1
(arhiva)

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da je tokom radova utvrđeno da je neophodno uraditi sanaciju i restauraciju kandelabra oko spomenika knezu Mihailu Obrenoviću.

"... u vrednosti od 4.546.897,30 dinara. Mi smo tražili dozvolu od Uprave za javne nabavke da možemo direktno sa izvođačem to da ugovorimo i dobili smo tu dozvolu", izjavio je Vesić 3. januara za Studio B.

Ponuda za kandelabre našla se na sajtu Direkcije za građevinsko zemljište baš istog dana kada je Vesić izjavio da bi ih trebalo srediti. Prvobitni rok za dostavljanje ponuda bio je 14. januar, ali je on na zahtev kompanije Štrabag danas pomeren na 22. januar. Pošto se ponuda tek očekuje nije jasno kako zamenik gradonačelnika tačno u dinar zna koliko će austrijski konzorcijum svoje usluge naplatiti.

"Кada se pojave nepredviđeni radovi od izvođača se pribavlja ponuda, koja se analizira i proverava na tržištu. Na osnovu takve analize i provere cene, formira se procenjena vrednost i zatim se sa predmetom i predračunom radova dostavlja Upravi za javne nabavke, koja daje saglasnost da se sprovede pregovarački postupak. Cena koja se dobije tom prilikom može biti ista ili manja od procenjene, a ne može biti veća. Na ovaj način se došlo i do cene za sanaciju četiri kandelabra", objašnjavaju iz Direkcije za građevinsko zemljište.

Pored 4,5 miliona dinara koliko se predviđa za svetiljke oko spomenika, saznali smo i da je novi izgled Trg Republike dobio za 739,8 miliona dinara. Zajedno sa planiranom cenom za kandelabre, to bi trebalo da bude nešto više od 744 miliona, tvrdi zamenik gradonačelnika Beograda. Ipak, račun je na kraju još veći od toga, budući da su ovo cene bez PDV-a.

filip rudić n1 Izvor: N1

Svi troškovi trebalo bi da budu transparentni i u dokumentima, podseća novinar Nove ekonomije Filip Rudić i dodaje da ovo nije situacija u kojoj nekome verujete na reč.

"Vrednost tog posla nije smanjena, nego je povećana izmenama od septembra prošle godine na 802 miliona dinara bez PDV-a. Da li je moguće da oni ispregovaraju nešto manje kada se saberu i oduzmu svi dodatni troškovi to je nešto što isto moramo da čekamo do 23. januara", kaže Rudić.

Nije do kraja jasno ni šta će biti sa viškom novca, kojeg prema ugovoru koji pominje Rudić ima. Ako se od 802 miliona oduzme ukupna cena koju je izneo zamenik gradonačelnika, uočava se kusur od 57,6 miliona dinara. Na naše pitanje zašto Vesić nije pomenuo da je ugovor menjan, da su iznosi bez PDV-a i kuda ide višak, iz njegove službe stiže ne baš precizan odgovor.

"Da bi izvođač mogao da naplati viškove radova koji su se pojavili u toku izvođenja, bilo je neophodno ugovoriti ih, što je i urađeno prvim aneksom ugovora. Završetkom radova utvrđeni su i svi manjkovi radova, čija je vrednost veća od viškova radova, i na taj način se dobila konačna vrednost niža od prvobitno ugovorene", navodi se u odgovoru iz Gradske uprave.

Misterija je, međutim, i da li se kandelabri dovode u red prvi ili čak drugi put. Prema pisanju RTS-a i Tanjuga iz novembra prošle godine, taj posao je već uveliko obavljen.

POVEZANE VESTI

Komentari (16)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Samoupravljač

A najgore od svega je to sto su svi ti preskupi radovi najgoreg moguceg kvaliteta. Samo uporedite Bulevar kralja Aleksandra i Ruzveltovu ulicu. U Bulevaru (koji je renoviran za vreme Djilasa) je trotar poplocan behnatonom, i nije se raspao a u Ruzveltovoj koja je otvorena pre 2 godine, trotoar je poplocan granitom i sada iygleda kao da tek treba da se renovira jer su ploce ulegle a beton je ispucao

E, Pa

Da li je realno da saniranje jednog tog kandelabra košta 1200000 dinara?

Rade

Cena od 500 evra po kvadratu za trg i ploce, aman pa cena kostanja izgradnje stana je oko 300-400 evra po kvadratu, a svi znamo sta sve ide u stan, aman da su ploce pozlacene ne bi ovoliko kostalo, ovo budzetska inspekcija da ispita tokove novca

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Grigorije: Moj intervju Blicu nije povučen greškom, rekli su im da sam "opasan" 24.02.2020.

24.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Matić: Vraćanje imena B92 kao kad su se Srbija i Crna Gora zvale Jugoslavija 24.02.2020.

24.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zbog aranžmana za Italiju agencijama stalno zvone telefoni, građani u nedoumici 24.02.2020.

24.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučević: Na listi SNS-a biće 57 odsto novih lica 24.02.2020.

24.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brnabić i Palmer pre svega o BiH i Crnoj Gori, ni reč o taksama Prištine 24.02.2020.

24.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zrenjanin ponovo dobija vodu iz nove fabrike 24.02.2020.

24.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Noćno rušenje podiglo tenzije u Pazaru, berberin i Mešihat se spore oko objekta 24.02.2020.

24.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest i zahtev da se zakon o nestalim bebama povuče, od vladajuće većine - muk 24.02.2020.

24.02.2020.  |  Vesti

loader