Dimitrijević: Deo godine obeležen rečju "dijalog", ali ta reč stalno kasni

Dimitrijević: Deo godine obeležen rečju "dijalog", ali ta reč stalno kasni

Pavle Dimitrijević iz CRTE ocenio je u Danu uživo, govoreći o međustranačkom dijalogu, da možemo reći da je makar jedan deo 2019. godine obeležen rečju "dijalog". "Ali je negde utisak iz ovih ranih dana 2020. godine da nam nekako ta reč stalno kasni i izmiče i kad stigne, deluje da je došla prekasno. Problem je generalno da dijaloga jako dugo nije bilo", ocenio je.

Kako je rekao, možemo reći da je makar jedan deo 2019. godine obeležen rečju "dijalog".

"Ali je negde utisak iz ovih ranih dana 2020. godine da nam nekako ta reč stalno kasni i izmiče i kad stigne, deluje da je došla prekasno. Problem je generalno da dijaloga jako dugo nije bilo", ocenjuje on.

Kaže da je "ta priča mnogo šira od nekih godinu dana pred izbore".

"Kao i svaki početak, doneo je ono najosnovnije, a to je početak. Mislim da je u tom smislu dijalog bio zaista bitna faza u celom ovom procesu. Prvi put kada se na takvom mestu razgovara, pogotovo od strane aktera koji do tada nisu bili spremni da razgovaraju, naravno da će tu biti svega i svačega, mogli smo da čujemo različite stavove i različite priče. Svaki akter u dijalogu ima neki svoj interes, možda je bolje da ne ulazimo i nije važno šta je bilo iza namere nekoga da sedne za sto i razgovara. akcenat bih stavio na činjenicu da su se oni desili i da je o jednoj bitnoj stvari napokon razgovarano", kaže on.

Istakao je da bi on, kao građanin, bio najsrećniji "da 2019. godine nismo morali da razgovaramo o tome šta su fer izbori".

Govoreći o razgovorima sa evroparlamentarcima, misli da je ta faza pregovora donela dodatnu konkretizaciju i uobličavanje celog procesa.

"Mislim da je donela jednu vrlo konkretnu stvar, a to je da se ovaj proces neće okončati izborima, nego će se nastaviti i dalje. Mislim da ćemo o izborima razgovarati još dosta dugo", kaže on.

Rekao je da ima stvari koje su precizirane i dodatno konkretizovane.

"Šta je zabranjeno funkcionerima, utvrđena je odgovornost direktora javnih preduzeća u smislu pritisaka na zaposlene, neke stvari, neki pojmovi su jasnije definisani. S druge strane, imamo iskorak i u onome što kažemo da je odgovornost Agencije za borbu protiv korupcije. Neće više biti moguća bilo kakva razvlačenja, neke silne godine ili meseci čekanja da znamo da li je prekršaj načinjen ili nije", kaže on.

Prema njegovim rečima, veoma je važno što RIK sada ima obučene edukatore, koji će obučavati potencijalne članove biračkih odbora.

"Nisu to samo ovi izbori, mi sada dižemo letvicu standarda za svake sledeće izbore. Ovo je definitivno nešto što je politička arena i razmena političkih stavova, sve je moguće u narednih par meseci. Mi kao CRTA apsolutno pratimo na koji način će se ponašati institucije i kako će propisi zaživeti u praksi", kaže on.

Osvrćući se na izveštavanje medija tokom predizborne kampanje, rekao je da se nada da će svi učesnici u izbornom procesu shvatiti signal sa koliko odgovornosti bi trebalo da pristupe tome.

"Mislim da je mnogo važno da pratimo na koji način će institucije raditi u ovom periodu i da negde na taj način doprinesemo jednom zdravijem izbornom procesu. Potrebno je da institucije počnu da rade svoj posao i da izađemo iz perioda ćutanja", ocenio je Dimitrijević.

POVEZANE VESTI

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

PUF: Hapšenja u Zrenjaninu su predizborno zamajavanje građana 19:06 h

19:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zastava UČK pored kosovske na sednici Skupštine Kosova 18:45 h

18:45 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Samardžić: Posle bojkota napraviti pokret otpora, da svi ostanu u toj grupaciji 18:45 h

18:45 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brnabić: Nova metodologija EU razumljivija za građane 18:22 h

18:22 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vulin i Šojgu: Saradnja u oblasti odbrane u uzlaznom trendu 18:19 h

18:19 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić razgovarao sa Šojguom, poklonio mu lovačku pušku 18:07 h

18:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Radić: Jedan sistem "Pancir" vam ništa ne znači, a utrošeno je mnogo novca 17:48 h

17:48 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đorđević: Rekonstrukcija groblja Oslobodiocima Beograda gotova nakon 9. maja 16:55 h

16:55 h  |  Vesti

loader