Vojni sindikat tužio Vulina, ministarstvo najavilo kontratužbu

Vojni sindikat tužio Vulina, ministarstvo najavilo kontratužbu

Vojni sindikat tužio Vulina, ministarstvo najavilo kontratužbu Izvor: Tanjug/screenshot

Vojni sindikat Srbije (VSS) saopštio je da je tužio ministra odbrane Aleksandra Vulina zato što je "krajem 2019. godine, nezakonito i protivno međunarodnom pravu doneo rešenje kojim odbija zahtev Vojnog sindikata za priznavanje reprezentativnosti kod poslodavca". Ministarstvo odbrane odgovorilo je da VSS nastavlja sa pokušajima da nanese štetu ugledu ministarstva i najavljuje kontratužbu.

U saopštenju VSS navodi se da je "ovakvo rešenje Vulin doneo isključivo sa namerom da spreči i ometa delovanje najvećeg i jedinog sindikata u Vojsci Srbije koji ispunjava uslove reprezentativnosti".

"Apelujemo na predsednika republike i Vladu Srbije, da sagledaju koliko im štete svakodnevno nanosi diletantsko, nasilničko i kriminalno ponašanje ministra odbrane Aleksandra Vulina i da konačno preispitaju njegovu destruktuvnu ulogu i odgovornost za katastrofalno stanje u našoj vojsci. Vulinov egzibicionizam i štetočinsko rukovođenje direktno podrivaju borbenu gotovost Vojske Srbije", navodi se u saopštenju.

VSS je saopštio i da je ministar odbrane "nezakonito, jednostrano i bez znanja sindikata kao stranke u postupku, doneo rešenje kojim poništava rešenje kojim je Vojnom sindikatu Srbije još 2015. godine utvrđena reprezentativnost".

"Više je nego jasno da Vulinu smeta Vojni sindikat Srbije, zato što javno kritikuje njegove kriminalne postuke i zloupotrebe. Osnovni razlog za nezakonito oduzimanje reprezentativnosti Vojnom sindikatu Srbije i odbijanjem da je prizna u novom postupku, vidimo isključivo u činjenici da reprezentativni sindikat ima pravo da pregovara o zaključenju kolektivnog ugovora koji je u interesu svih zaposlenih u Vojsci Srbije, a što Vulin ne želi da omogući", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je "danas svima u Vojsci i srpskoj javnosti jasno da Vulin ne radi u interesu Vojske i srpskih vojnika kojih je više od pet hiljada napustilo vojsku baš u njegovom mandatu".

"Iako se predstavlja kao levičar i socijalista, on to nije i ostaće upamćen po tome da je vršeći krivična dela i kršeći međunarodno pravo, gušio i ometao jedini reprezentativni sindikat u Vojsci i nezakonito dao otkaz njegovom predsedniku i generalnom sekretaru", navodi se u saopštenju VSS i dodaje da je "ometanje sindikalnog delovanja u zemljama Evropske unije ozbiljno krivično delo".

Ministarstvo najavilo kontratužbu

Ministarstvo odbrane saopštilo je da Vojni sindikat Srbije nastavlja sa pokušajima da "politički motivisanim neistinama i napadima na pripadnike" tog ministarstva nanese štetu ugledu koje ministarstvo ima u javnosti, posebno u godini, kako se navodi, kada ono beleži "izuzetne uspehe u jačanju Vojske Srbije i poboljšanju materijalnog položaja svih pripadnika".

"Očigledno je da su i ovaj i raniji neargumentovani napadi na Ministarstvo odbrane i iznošenje tendencioznih i lažnih podataka, deo političkog angažmana i samopromocije predsednika Vojnog sindikata Novice Antića. On, kao kandidat jedne političke stranke na budućim izborima i koji nije pripadnik Vojske Srbije, svodi rad Vojnog sindikata na jedini cilj a to je pokušaj svoje političke samopromocije i narušavanja ugleda Ministarstva odbrane", navodi se.

Ministarstvo je navelo da je VSS iznosi "notorne laži u vezi sa postupkom utvrđivanja reprezentativnosti koji je u svemu sproveden u skladu sa Zakonom o radu".

Pistupajući po zahtevu Vojnog sindikata za utvrđivanje reprezentativnosti Ministarstvo odbrane je formiralo komisiju koja je sprovela postupak u skladu sa zakonom, u postupku je učestvovao Vojni sindikat, kao i drugi zainteresovani sindikati u Ministarstvu odbrane, a utvrđeno je da Vojni sindikat Srbije od pet uslova za reprezentativnost ne ispunjava jedan, a potrebno je da sindikat po zakonu ispunjava kumulativno svih pet uslova kako bi se pozitivno rešio njihov zahtev, navelo je MO.

"Naime, utvrđeno je da sindikat nije organizovan i ne deluje na principu slobode sindikalnog organizovanja. Komisija za utvrđivanje reprezentativnosti je čak dala mogućnost sindikatu da ispravi nepravilnost i pruži dokaz da ispunjava i ovaj uslov, iako poslodavac nema tu obavezu po zakonu, ali je u duhu socijalnog dijaloga dao sindikatu naknadni rok za dostavljanje dokaza. Međutim, Vojni sindikat ni u naknadnom roku nije dostavio dokaz o ispunjenosti uslova", dodaje se.

Kako se navodi, tužba upravnom sudu protiv rešenja Ministarstva odbrane donetom u upravnom postupku nije tužba protiv ministra Vulina, "pa sindikat ponovo svojim lažima obmanjuje javnost".

"Napominjemo da je nadležno tužilaštvo odbacilo sve prijave koje su predstavici Vojnog sindikata Srbije podnosili protiv ministra Vulina pa je pozivanje sindikata na to da im je reprezentativnost uskraćena jer ukazuju na navodne nepravilnosti potpuno neosnovano".

Ministarstvo je zbog toga najavilo podnošenje tužbe protiv predstavnika VSS.

"S obzirom da je nadležno tužilaštvo pozivalo predstavnike Vojnog sindikata da dostave dokaze za svoje ranije tvrdnje, te da su odbili da dostave bilo kakav dokaz tužilaštvu, kao i da komuniciraju sa organima Vojne policije i civilnog tužilaštva, te da ni ovoga puta ne postoji nijedan argumenat koji potvrđuju iznete optužbe, Ministarstvo odbrane moraće da protiv predstavnika Vojnog sindikata podnese tužbu i tako im omogući da na sudu dokažu svoje neosnovane optužbe", zaključeno je u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Komentari (47)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zeljko Gajic

E, tako!

Novi Sad

Sad će i Vulin na poligraf.

Koki

Stanje u Vojsci je alarmantno, zahvaljujući izmedju ostalog i J(ulinu). Ministar vojni je bruka i sramota Srbije.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Šarić o rođendanu N1: Fantastična ekipa na okupu, brojna priznanja redakciji 11:48 h

11:48 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Večeras na N1 o Sportskim igrama mladih, najlepšoj sportskoj priči regiona 11:16 h

11:16 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tiodorović: Ne postavlja se pitanje zatvaranja škola i vrtića 11:15 h

11:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Gosti N1: Medijska scena polarizovana, ogromna većina skaradni portparoli vlasti 10:58 h

10:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Oskrnavljen spomenik partizanskim heroinama, sestrama Baković u Nišu 10:40 h

10:40 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Patrijarh: Jedan od najtužnijih dana za SPC, otišao je vrstan teolog 10:33 h

10:33 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jeremić: Odmah početi sa pripremama za izbore, ne čekati eventualne fer uslove 10:07 h

10:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Gak: Osam slučajeva zaraze među decom u vrtićima, sve mere se sprovode 09:52 h

09:52 h  |  Vesti

loader