Macanović o otmici devojčice: Kako je moguće da osuđena osoba uradi istu stvar

Macanović o otmici devojčice: Kako je moguće da osuđena osoba uradi istu stvar

Vanja Macanović, iz Autonomnog ženskog centra, ocenila je u slučaju otmice Monike Karimanović da naša država nema način da prati i "posmatra" osobe koje su osuđene za krivična dela silovanja i zlostavljanja. Prema njenim rečima takvi počionici po pravilu ponavljaju da čine ista krivična dela, jer "oni ne odustaju, a sigurno će učiniti i nešto teže". Zbog toga ona insistira na prevenciji, odnosno sistematskom vođenju računa o ovakvim osobama.

"To je deo onoga čega se bavimo. Pre svega, iz ugla kako je uopšte došlo do toga da imamo čoveka koji je bio osuđivan za ovu vrstu krivičnih dela i da on onda uradi istu stvar. Svi znaci su ukazivali na to. Ono što mi imamo problem kao država je manjkavost sistema da prati te počinioce nakon što oni izađu iz zatvora. Kada se ove godine menjao Krivični zakonik, kada je uvedena kazna doživotnog zatvora, Autonomni ženski centar je pisao i molio Ministarstvo pravde da prihvati  da se uvedu mere koje su preventivne. Kada vidite ljudstvo koje je angažovano na potrazi male Monike, vi vidite da sve radimo nakon što se desi angažuje se silna policija, vojska, pa i građani. Mogli smo to da sprečimo da smo na vreme mislili o prevenciji. Država mora da ima sistem da prati, gde su oni, gde se nalaze, gde žive, kod koga borave, da imaju obavezu da se nekome najmanje jednom u nedelju dana", objašnjava Macanović.

Komentarišući činjenicu da je od opočetka 2019. godine, u Srbiji u porodičnom i partnerskom nasilju ubijeno više od 30 žena, ističe da je zabeleženo i 12 pokušaja ubistava u ovoj godini, kao i da se za pet slučajeva ne zna da li su žene umrle prirodnom smrću ili je došlo do nasilne smrti.

"Te brojke se moraju gledati u odnosu na broj stanovnika. I tu se Srbija ne kotira dobro u odnosu na druge svetske države. Dešavaju se femicidi i tamo, ali mnogo manje po broju stanovnika, ali imate i mere prevencije i druge mere kojima se žrtve obezbeđuju. Profesionalci mogu lako da zaključe da ti nasilnici ne odustaju, i da će sigurno učiniti i nešto teže. Međutim, očigledno da je problem u tome da profesionalci ili ne žele da vide taj rizik, ili  ga minimizuju svojim predrasudama", istakla je Macanović.

Govoreći o izveštavanju medija kod ovakvih i sličnih slučajeva, ona kaže da "kod nas postoji taj deo senzacionalizma", a to se može videti na slučaju male Monike, i na koji se način izveštavalo o tome. Ona navodi da država nema javno objavljenu statistiku o broju ubijenih žena, i "da nema medija, te brojke se ne bi saznale".

"S jedne strane, ne bi se ništa desilo, da mediji na izveštavaju, i da mediji ne stave određeni akcenat na pojedine slučajeve. Oni očigledno podignu javnost, i ta javnost utiče da institucije urade nešto. Pitanje je da li bi institucije uzbunile kod Monike da mediji nisu reagovali, ali sa druge strane da li te reakcije medija trebaju da krše bazična prava građana i žrtava u postupku. Ono što bi moglo da se zaključi je da kada imamo izveštavanje medija je da je mnogo bočlje nego što je bilo ranije. Ne stavlja se toliko više krivica na žrtvu, da je ona 'morala nešto da uradi zbog čega je on nju ubio'. Sa te strane je bolje. Međutim, kako je moguće da mediji za kratak rok uspeju da saznaju informacije, i da je žrtva prijavljivala, i da je rekla odmah, i da je bila u policiji, a da institucije nisu imale te informacije. To je paradoks. Objavljuju se i lični podaci, fotografije, koje su nastrašnija stvar kod štampanih medija, pogotovo. To zastrašuje žene. Znate, nama se javljaju žene kojima nasilnici kažu 'Proći ćeš isto'. Kada se desi tako nešto, naš SOS telefon zovu žene koje su zaplašene, tako da je to novi način zastrašivanja, putem medija", kazala je Macanović.

Komentarišući slučaj ,Marije Lukić, ona je ocenila da je i taj slučaj ali i cela tema nasilje nad ženama u našem društvu veoma ispolitizovana.

"Mi se trudimo da budemo sa strane. Da ne budemo upletene u taj okršaj između opozicije i pozicije. Ono što slučaj Marije Lukić pokazuje je da se vidi koliko je teško ovakve slučajeve procesuirati. Ljudi moraju da shvate da oni koji su optuženi za takva dela jedi ni u postupku ne moraju da kažu istinu. Mogu da ćute, mogu da lažu i neće odgovarati. To pokazuje i slučaj Marije Lukić, kao i pritisci raznorazni, od političkih do egzistencijalnih", zaključuje Macanović.

POVEZANE VESTI

Komentari (7)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nikola

Kako je moguce? Lepo. Postoje kazne zatvora za pocinioce i nista vise. Tu se prema njima postupa od lose do uzasno (sto vecina i zeli) i pravi se jos veca zver, a kazna nije dozivotna, nego se za vrlo teska dela dobije kazna od desetak do petnaest godina zatvora i smanji za trecinu zbog dobrog vladanja. Takvi postanu "visestruki povratnici". Sa takvim ljudima se mora raditi, da se socijalizuju i stide sog postupka, a ucine ponosnim sto to vise ne cine... To je kao sa psom koji je bio sklon da napadne. Zamislite da ga zatvore, muce, pa ponovo puste? Kako bi tad ujedao? Sa takvim ljudima se tesko izlazi na kraj i to je skupo za drzavu, pa se oni samo puste na slobodu i svi se pomole da ostanu zivi. Cena se plati u ovakvim situacijama.

Veda

Ma kako čudno zvučalo nije kriv ovaj poremećeni čovek već država! On je nenormalan,bolestan i poremećen i sam je rekao da ne može da se odupre tom nagonu! Pri tom na sudjenju veštak je predočio da ce on sigurno ponoviti delo!! Dakle država je hladno prešla preko ovog upozorenja i ništa nije učinila da ga spreči, nijednom merom!

Budući penzioner

Ja sam za sistem sabiranja kazni. A za otmicu, ubistvo i slična zlodela pojedinačna kazna je doživotna.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

U Novom danu o antimigrantskoj politici, gost i Slobodan Stupar 13:19 h

13:19 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Osmani: Sa SAD tražimo modalitete za meru reciprociteta prema Srbiji 13:11 h

13:11 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đurić: Postoji najmanje 1.389 razloga da provedete vikend na Kosovu 12:15 h

12:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nedeljkov: Kada strah preovlada, tu demokratije nema 11:27 h

11:27 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučević: SNS i SPS idu odvojeno na parlamentarne izbore 11:25 h

11:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Čupić: Jeličić na listi SRS-a da bi se kao poslanik pozvao na imunitet 10:44 h

10:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Lideri Kosova nisu poštovali preporuku Čitaku da sačekaju notu Jamajke 10:04 h

10:04 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Trivan: Pregovori o izbacivanju plastike, pošumljavanje će se ubrzati 09:35 h

09:35 h  |  Vesti

loader