Gajović: Obećavam da ću pitati predstavnike vlasti zašto ne dolaze na N1

Gajović: Obećavam da ću pitati predstavnike vlasti zašto ne dolaze na N1

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović obećao je u Danu uživo da će "pitati predstavnike vlasti zašto ne dolaze na N1". "Obećavam da ću pitati zašto izbegavaju N1, mislim da nema nikakvog razloga, jer smatram da ne postoje neprijatna pitanja. Uostalom, niko i ne postaje deo vlasti da bi mu bilo prijatno, ja sam to tako doživeo, to je jedan posao, javno istupanje, gde, čim je javnost u pitanju, vi imate obavezu, morate da odgovorite javnosti, a kako ćete, ako ne preko medija", rekao je Gajović.

Govoreći o ispovesti Ninoslava Jovanovića, koji je osumnjičen za otmicu devojčice Monike Karimanović, objavljenoj u listu Kurir, Gajović je rekao da misli da je Udruženje novinara Srbije "sasvim dobro reagovalo na jednu takvu pojavu u novinama".

"Ja kao državni sekretar se nikada neću mešati i nisam do sada u sadržaj i koncept i bilo šta što čini sadržaj nekog lista, ali sve moje apelovanje u ove dve i po godine da su mediji na ivici i da oni koji ih vode moraju paziti šta, kako i na koji način objavljuju, a pre svega da ono što objavljuju ne može da povredi nikoga, da profesionalno urade svoj posao. Meni se čini da je ta linija malo dodirnuta i pređena, u svakom slučaju, mislim da smo svedoci da naročito novine, dnevne novine koje se bave nekim informacijama, za koje kažem da su crne, da nisu lepe. Imamo pojavu da ćete na naslovnim stranama teško naći neku lepu vest, neku afirmativnu vest, ide se prema nekom senzacionalizmu, to je ono što je oličenje bar ove štampane medijske scene", kaže on.

U tom smislu se, kaže on, ne biraju sredstva ponekada da bi se "nešto objavilo što bi bilo toliko senzacionalno da bi taj list imao tiražni uspeh".

"Nikada neću biti za tiraž, jer to na neki način vređa dostojanstvo svih, pogotovo te nesrećne devojčice, njenih roditelja, njenog grada i svih onih koji tragaju za počiniocem tog dela", rekao je Gajović, dodajući da treba ostaviti Savetu za štampu da "listu Kurir izrekne ili ne izrekne neku meru ili opomenu".

Istakao je da Ministarstvo kulture drži do stava Saveta za štampu i do toga da li je neki časopis povredio Kodeks novinara ili ne.

"Nikada nismo dodelili sredstva mediju koji je prekršio Kodeks novinara, jer smatramo da je to ipak nešto što može preventivno da deluje na one koji bi da objavljuju takve stvari", kaže on, dodajući da postoje dnevni časopisi koji ne priznaju Savet za štampu.

Gajović smatra da svi treba da povedemo borbu protiv lažnih vesti.

"Lažne vesti nisu naivne, mogu izazvati paniku i nesagledive posledice. Prva koja je mene dotakla je ona da voda iz česme u Beogradu nije za piće, demoantovali su je ljudi iz Vodovoda, zatim lažna vest za novinara iz Bele Crkve da je otet, a u stvari je čovek sam sebe oteo, nesagledive posledice je naneo celoj jednoj medijskoj sferi", kaže.

Istakao je da su lažne vesti štetne.

"Treba svi da se borimo protiv njih, a prvi ko treba da se bori su mediji, koji treba profesionalno, istinito i na vreme da informišu građane Srbije, ja na tome insistiram, apelujem, jer je šteta nesaglediva", kaže on.

Dodaje da su građani ti koji će odlučiti kome će verovati i kaže da Ministarstvo insistira na medijskoj pismenosti.

"Građanin je taj koji je krajnji sudija kome će verovati. Mislim da je građanima sve dostupno, kada me neko pita kakva je medijska scena u Srbiji, ja kažem - žilava i stabilna. Ja sam jedan od onih državnih sekretara koji smatra da svi mediji treba svima da budu dostupni, a da je građanin Srbije taj koji treba da odluči kome će verovati", navodi Gajović.

Govoreći o Medijskoj strategiji, kaže da je ona u "foto-finišu".

"To pokazuje koliko je Vladi stalo da medijska scena shvati da ima dobrog partnera u vlasti, mislim da je to krajnji cilj svega, a jedan od prvih koraka je Medijska strategija, za koju mislim da će se do 15. januara doneti", kaže on.

Kako je rekao, od prvog dana kada je postao državni sekretar za informisanje, odlučio da nijedan medij nikada ne odbija.

"Ja sam se toga držao do danas, osim u dva slučaja - kada sam bio na putu i kada sam imao smrtni slučaj u porodici. Smatram da sam državni sekretar svih medija", kaže on.

Komentarišući to što predstavnici vlasti izbegavaju da dolaze na gostovanja na N1, Gajović je obećao da će im "na prvoj sednici Vlade na kojoj bude prisustvovao postaviti to pitanje".

"Morao bih da pitam predstavnike vlasti da vidim šta je razlog da ne dođu, moje mišljenje je da ne postoji nikakva zla namera ili izbegavanje ili bojkot, ja mislim da je nešto drugo u pitanju, ali obećavam da ću da postavim to pitanje. Obećavam da ću pitati zašto izbegavaju N1, mislim da nema nikakvog razloga, jer smatram da ne postoje neprijatna pitanja. Uostalom, niko i ne postaje deo vlasti da bi mu bilo prijatno, ja sam to tako doživeo, to je jedan posao, javno istupanje, gde, čim je javnost u pitanju, vi imate obavezu, morate da odgovorite javnosti, a kako ćete, ako ne preko medija", rekao je Gajović.

Kako je rekao, citirajući Zakon, "mediji treba da kritikuju vlast, a vlast tu kritiku mora da trpi, bilo joj prijatno ili neprijatno".

POVEZANE VESTI

Komentari (18)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Judge Dredd

Stvarno je mučno slušati ovoga čoveka. Ali razumem Vašu profesionalnu potrebu da ga pozovete. Ne znam koja je njegova uloga u tom ministarstvu osim da se pravi blesav. Kada treba da iznese stav on tvrdi da nije upoznat, da pomenuti događaj nije video. Neobavešten čovek, šta će, ne može da komentariše. A par minuta kasnije sam se sebe demantuje tvrdeći kako zbog prirode posla intenzivno prati medije. Ispada da ako nije bio lično negde, o tome ne zna ništa, kao da se nije ni dogodilo. Da nije žalosno bilo bi smešno.

Filozof

Pitaj ti njih i zašto nadrugim televizijama ne zovu one koji drugačije misle kada pozovu nekog od predstavnika vlasti, nego na tim televizijama narod može da čuje i vidi samo monologe!

es6

Pa, pitaj niko ti ne brani, mada bi to neki voleli.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Grenel sa Tačijem: Moramo da napredujemo, to uključuje i odustajanje od taksi 22.01.2020.

22.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Žigmanov: Hrvati u Srbiji žive u strahu jer su najomraženija manjina 22.01.2020.

22.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić za Blic: Težak razgovor sa Đukanovićem, pozicije veoma udaljene 22.01.2020.

22.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Direktor Rojtersovog instituta: Moćnici bi svim sredstvima da kontrolišu medije 22.01.2020.

22.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

SzS: Potpuno smo jedinstveni u bojkotu lažnih izbora i borbi za promenu sistema 22.01.2020.

22.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Indeks demokratije "Ekonomista": Srbija pala za pet mesta tokom 2019. 22.01.2020.

22.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đurić: Sporazum o avio liniji ekonomski aranžman, ima i političkih elemenata 22.01.2020.

22.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Udružili se Albanci s juga Srbije, očekuju tri poslanika u parlamentu 22.01.2020.

22.01.2020.  |  Vesti

loader