Memorandum o budućnosti Vojvodine: Za ulazak Srbije u NATO, sporazum s Kosovom

Memorandum o budućnosti Vojvodine: Za ulazak Srbije u NATO, sporazum s Kosovom

Memorandum o budućnosti Vojvodine: Za ulazak Srbije u NATO, sporazum s Kosovom Izvor: Shutterstock

Devet partija i organizacija, potpisnica Memoranduma o budućnosti Vojvodine, kroz taj dokument su se založili za punu autonomiju Vojvodine unutar Srbije, za ulazak Srbije u EU i u NATO, za potpisivanje pravno-obavezujućeg sporazuma s Kosovom, ali i protiv srpskog nacionalizma, koji su okarakterisali kao glavnu pretnju po mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Podsetimo, Memorandum su u ponedeljak u Beogradu potpisali predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanske partije, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Rumunske partije, Crnogorske partije, Zajedno za Vojvodinu, Liberalno-demokratskog pokreta Vojvodine i Foruma V-21.

"Prioritet našeg delovanja jeste organizovanje Republike Srbije kao regionalizovane i decentralizovane sekularne države i borba za autonomna prava i status Vojvodine sve dok se ne realizuje ideja o zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlasti za Autonomnu pokrajinu Vojvodinu, uz vraćanje imovine i prava na izvorne prihode", navodi se u Memorandumu o budućnosti Vojvodine, koji je potpisalo devet stranaka i organizacija iz Autonomne pokrajine Vojvodine.

Dodaje se da te nadležnosti Vojvodine moraju biti garantovane Ustavom, kao i da sva prava koja traže za Vojvodinu predlažu, u skladu sa lokalnim posebnostima, i kada je reč o drugim regionima i pokrajinama definisanim Ustavom Srbije.

Ističe se da potpisnice Memoranduma traže slobodne izbore, oslobađanje i pluralizaciju medija, kao i najoštrije kažnjavanje upotrebe nasilja, koje se primenjuje u političkoj borbi.

"Nezavisno i od političkih pritisaka slobodno pravosuđe, temelj je vladavine prava i pravne sigurnosti u društvu. Snažno se zalažemo za jačanje institucija i borićemo se protiv njihovog daljeg urušavanja", poručuje se u Memorandumu.

Ocenjuje se da samo punopravno članstvo Srbije u EU i NATO garantuje politički, društveni, ekonomski i civilizacijski napredak Srbije, a to je i jedina brana trenutno krajnje destruktivnom ruskom uticaju na Balkanu, koji podstiče korumpirane, autokratske i ekstremističke strukture u društvu.

"Bez otvorenog i snažnog pokretanja procesa evroatlantskih integracija, Srbija i dalje ostaje zarobljenik onih političkih i bezbednosnih struktura koje su je gurnule u rat sa najbližim susedima i sa najrazvijenijim demokratskim društvima Zapada. Evroatlantske integracije predstavljaju simbol pripadnosti Srbije vrednostima i civilizaciji modernog zapadnog sveta. Ovu pripadnost dobro osećaju svi oni ljudi koji napuštaju našu zemlju, masovno odlazeći na Zapad, gde se osećaju kao kod kuće. Neophodno je da takvu kuću stvorimo u našoj zemlji", poručuje se u tekstu Memoranduma.

"Da Srbija prestane da se meša u unutrašnja pitanja država u regionu"

Založili su se da dobri odnosi sa susednim zemljama postanu politički prioritet Srbije.

"Srbija mora da prestane sa mešanjem u unutrašnja pitanja država u regionu, pod lažnim izgovorom zaštite srpskog naroda. Nacionalistička Srbija će uvek predstavljati središnji faktor nestabilnosti u regionu. Zbog istorijskog iskustva, nedavnih ratova, države u regionu ovakvu politiku smatraju opasnom i pretećom, što je prepreka pomirenju i trajnom miru na Zapadnom Balkanu", navodi se u Memorandumu.

Ocenjuje se da takva politika Srbije ne doprinosi unapređenju, nego komplikuje i otežava položaj srpske zajednice u zemljama regiona. Dodaje se da Srbija mora biti spremna da prihvati realnost na Kosovu, da nastavi briselski dijalog, u okviru koga bi, kroz dogovor sa kosovskim društvom, pronašla rešenje za zajedničku budućnost koje će, između ostalog, podrazumevati i pravno-obavezujući sporazum potpisan sa obe strane.

Sa 27 nacionalnih zajednica Vojvodina je Evropa u malom

Podsetili su da u Vojvodini živi najmanje 27 nacionalnih zajednica i dodali da, kao takva, ona predstavlja "jedinstven koncept suživota, Evropu u malom", a da je Skupština Vojvodine, sa svojih šest jezika u službenoj upotrebi, jedan od najmnogojezičnijih parlamenata u Evropi, "Evropski parlament u malom".

Dodali su da je slogan "Vojvodina za sve nas" slogan kojim žele da se rukovode kako bi izgradili bolju budućnost za sve građanke i građane pokrajine.

"Vojvodina je multikulturalna, ali mi želimo da Vojvodini vratimo njenu interkulturalnost koja je duboko poljuljana zbog ratova iz devedesetih godina 20. veka i zbog militantnog nacionalizma, koji i danas postoji u Srbiji. Interkulturalnost je vrednost koju želimo da promovišemo, zasnovanu na duhu vojvođanske tolerancije i stvaralačke komunikacije. Zalagaćemo se za isticanje vojvođanskih kulturnih znamenitosti, simbola, ličnosti, za sve ono zbog čega je Vojvodina i danas i uprkos svemu kulturna avangarda Srbije", piše u Memorandumu.

Dodaje se da će se zalagati za oživljavanje postojećih vojvođanskih institucija kulture i za njihovo oslobađanje iz nacionalističkih provincijalnih okova.

Naveli su da zahtevaju dosledno poštovanje prava na obrazovanje i informisanje na jezicima svih nacionalnih zajednica u Vojvodini, kao i dosledno poštovanje kulturne autonomije nacionalnih zajednica i poštovanje propisa o službenoj upotrebi jezika i pisama.

O sekularnosti i antifašizmu

"Insistiramo na doslednom poštovanju principa sekularnosti u društvu i odvojenosti crkve i države", piše u Memorandumu.

Konstatovali su da je današnja Autonomna pokrajina Vojvodina utemeljena na antifašističkoj borbi i delo je svih njenih naroda i građana i dodali da za njih antifašizam nije samo pitanje prošlosti, već i ravnopravnog i slobodnog života svakog gradjanina u budućnosti.

"Stvorićemo uslove za krivično gonjenje svih počinilaca ratnih zločina i pljačke, kao i lustraciju za političke inspiratore rata, represije i diskriminacije iz poslednje decenije 20. veka. Krivično procesuiranje i lustraciju smatramo preduslovom bez koga se teško može izgraditi demokratsko i na antifašizmu zasnovano društvo u Srbiji", piše u Memorandumu.

Dodali su da su odlučni da istorijski, regionalni i politički subjektivitet Vojvodine sačuvaju i stalno unapređuju, s ciljem stvaranja modernog, društveno i ekonomski najrazvijenijeg dela Srbije.

POVEZANE VESTI

Komentari (87)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tutor

Ulazak u EU i NATO sam po sebi ne resava sve nase probleme. Prvo,potrebno je izgraditi drustvo gde ce svaki gradjanin za sebe moci reci da je Srbin-i smislu gradjanin Srbije,bez obzira na svoju etnicku pripadnost:Srbin,Rumun,Madjar...Ovo moraju i nacionalne manjine da uvaze jer njihova drzava je Srbija. Drugo,treba izgraditi demokratako i pravicno drustvo,gde se kaznjavaju i najmanji prekrsaji a kamoli ratni zlocini. Uci u clanstvo EU kada ekonomija bude spremna.Radije biti clan Evropskih bezbedonosnih snaga nego NATO.Clanstvo u NATO tek kad alijansa isplati kompenzaciju porodicama civilnih zrtva za vreme bombardovanja i kada prizna da je pogresila i gadjala civilne ciljeve. Potrebno je decentralizovati i Vojvodinu,stop Novosadizaciji.

Vojvodina

Eu i NATO. Što se mene tiče autonomiju bi trebalo da se reši drugačije, da nam ne bacaju senke oni koji nisu za autonomiju. Mađarska ima 19 okrug u državi. Svaki okrug ima svoju tkv autonomiju, tj decentralizovano. Tako bi trebalo rešiti celu Srbiju. U Vojvodini npr bi bio bačka, Banat, Srem...

Ivan

Krenuo sam da čitam komentare i zastao. Nemam ni trunku sumnje da je većina komentara-komentatora kordinisana i pod instrukcijama ostavljaju komentare o nezavisnoj Vojvodini. Treba jedan referendum prvo građani cele Srbije da se izjasne o nezavisnoj Vojvodini,a zatim i referendum o istom pitanju u pokrajini,nakon referenduma ako građani protiv nezavisne Vojvodine budu u većini,doneti zakon i promeniti ustav,da glasi da je svako ko se dalje bude zalagao za nezavisnost Vojvodine izdajnik i biva mu suđeno po zakonu,a Vojvodini ukinuti da bude i dalje pokrajina,da se ta stvar jednom za svagda reši. Svi građani Srbije,ma koje god bili nacionalnosti,za sve važe isti zakoni i ista prava,niko nije diskriminisan. Kome se ne sviđa tako,može slobodno da se preseli u države u kojima će imati veća prava od ostalih građana. Nisam nacionalista,ali volim svoju državu i smatram da se jedino na taj način stvari mogu rešiti. Ako smo ista država,zašto ondah postoji pokrajina ?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

NVO: Peticiju "Stop policijskom nasilju" potpisalo 10.000 građana 29.10.2020.

29.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Milić: Lični podaci građana nezaštićeni 29.10.2020.

29.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Lavrov čestitao Selakoviću stupanje na dužnost šefa diplomatije 29.10.2020.

29.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Građani Srbije sa nekretnininama u Grčkoj u tu zemlju samo pod strogim uslovima 29.10.2020.

29.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ne davimo Beograd: Hotel "Dom" iskoristiti za smeštaj obolelih od korone 29.10.2020.

29.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pokrajinska vlada u minut do 12, u ekspozeu nema zakona o finansiranju APV 29.10.2020.

29.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uz "oslobađanje RTS", stručnjaci kažu da treba tražiti pošteno izveštavanje svih 29.10.2020.

29.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

U Briselu o imovini i potraživanjima, Petković kaže - stavovi suprotstavljeni 29.10.2020.

29.10.2020.  |  Vesti

loader