Vučković: Štrajk iz 2017. bio za nauk poštarima, zato ova nelegalna strategija

Vučković: Štrajk iz 2017. bio za nauk poštarima, zato ova nelegalna strategija

Urednik portala Radnik.rs Miloš Vučković kaže da su se radnici "Pošte Srbije" odlučili za strategiju nelegalnog štrajka zbog iskustava koje su imali posle onog iz 2017. Dvojica predstavnika dva mala sindikata, koji su tada učestovali u štrajku, dobili su upozorenje pred otkaz ugovora o radu i to je bilo za nauk štrajkačima da, ukoliko idu regularnim putem, dakle - preko sindikata, da će predstavnici tih sindikata biti targetirani, i da će tako pokušati da zaustave štrajk, ocenio je gost Dana uživo.

Posle devetodnevne obustave rada u preduzeću "Pošta Srbije" zaposleni su uspeli da se izbore za povećanje plata. Deo onih koji su se odlučili za prekid rada nije zadovoljan ni tim dogovorom koji su postigli predstavnici radnika, rukovodstvo i Vlada, ali se od obustave, ipak, odustalo.

Urednik portala Radnik.rs Miloš Vučković kaže da je od predstavnika radnika koji su bili na pregovorima u četvrtak uveče čuo da je njima bila ponuđena opcija -  ili da prihvate ili će ostati i bez te opcije, navodeći da tu informaciju nije mogao da proveri na drugoj strani. Kaže da, prema njihovim rečima, nisu imali mogućnost da odu do poštanskog centra i da pitaju radnike, da glasaju o predlozima.

On je podsetio da je krajem 2017. takođe došlo do štrajka u Pošti koji nije bi toliko masovan kao ovaj, ali da su tada bili blokirani glavni poštanski centri u Beogradu i Novom Sadu. Podseća i da je tada bilo suspendovano 38 radnika, a da je četvoro dobilo upozorenje pred otkaz. Dvojica predstavnika dva mala sindikata, koji su učestovali, su dobili upozorenje pred otkaz ugovora o radu i to je bilo za nauk štrajkačima da, ukoliko idu regularnim putem, putem sindikata, da će predstavnici sindikata biti targetirani, i da će tako pokušati da zaustave štrajk, ocenio je gost Dana uživo.

Vučković smatra da je upravo zato izabrana ova taktika, koji nije legalna, jer, kako objašnjava, Zakon o štrajku navodi dve mogućnosti zakonitog štrajka. Prva je da sindikat, bilo koji, makar imao pet članova ili 55 odsto članova, formira štrajkački odbor i da započne štrajk, navodi. U tom slučaju, kaže, dužni su pet dana unapred da najave štrajk poslodavcu, ali s obzirom na to da  Poštu obavlja posao od opšteg javnog interesa, rok je deset dana i u toku tih deset dana treba da se odvijaju pregovori. Druga opcija je - da većina radnika štrajkuje, a s obzirom na to da Pošta ima oko 14.000 zaposlenih, teoretski je nemoguće okupiti više od 7000 ljudi, kaže Vučković. Radnici su, navodi, bili poučeni iskustvom iz marta, ali najviše tim štrajkom iz 2017, i to je bio razlog da ovoga puta sve urade na ovaj način.

Da je po zakonu, mogli bi da štrajkuju dva dana. "A time što dva dana štrajkuju na svom radnom mestu, ne primajući zaradu, ne vrši se funkcija štrajka, Pošti to neće napraviti problem", kaže.

 Štrajk je bio nelegalan, ali, kaže urednik Radnik.rs, masovnost mu je, na neki način, dala legitimitet.

Govoreći o suspenzijama, pita - da je poslodavac sve suspendovao sve koji su učestvovali u štrajku, ko bi nosio poštu. "Radno mesto poštara, od 36, 37 hiljada, nije atraktivno... I onda sistem ne bi funkcionisao. Bilo bi sve po zakonu, ali postavlja se pitanje da li bi sistem funkcionisao na duge staze".

Da je štrajk bio po zakonu, u Pošti bi morao da se obezbedi minimum procesa rada koji određuje poslodavac, što bi značilo, prenosi gost Dana uživo, da bi poštari mogli da štrajkuju dva dana nedeljno, a tri dana bi morali da rade svoj posao. "A time što dva dana štrajkuju na svom radnom mestu, ne primajući zaradu, ne vrši se funkcija štrajka. Pošti to neće napraviti problem i tako mogu štrajkovati, praktično, beskonačno i neće uspeti da ispune svoje zahteve. Zato su se oni "kockali na veliko" i uspeli su da postignu veliki deo svojih zahteva", kaže Vučković dodajući da je važno i to što je Vlada, u dogovoru sa poslovodstvom, odlučila da poništi suspenzije, koje nisu bile male ni bezopasne.

Podseća da im više od 10 godina nije povećana zarada i da već treći put ponavljaju svoje zahteve. Svakako da postoji deo radnika koji je nezadovoljan, ali moramo biti svesni činjenice koliko im zarade nisu povećavane, kaže Vučković, dodajući da ovo predstavlja korak u pravom smeru za njih.

Vučković je podsetio i da, kad su u pitanju sindikati, dva reprezentativna nisu učestvovala u štrajku i nisu podržala štrajk, i da je to neobična situacija, koja se retko kad viđa. Ali, dodao je, u obustavi rada su bili i članovi tih sindikata.

"Da je postojao štrajkački odbor, znalo bi se ko odlučuje, ko je delegiran, i to bi bila prednost - što bi postojala formalnost. Sada imamo situaciju u da u svakom trenutku neko može reći da ti radnici nisu bili formalno izabrani, delegirani, ovlašćeni da zastupaju sve radnike u kolektivu ili te radnike koji su učestvovali u obustavi", istakao je.

Sindikati su napravljeni da bi poboljšavali uslove rada, ističe Vučković koji dodaje da "Zakon o štrajku zapravo diskriminiše radnike". "Zato što, ukoliko postoji sindikat, da bi se proglasio štrajk, dovoljno je imati mali sindikat koji ima pet članova, dok ako niste sindikalno organizovani, moraju imati 50 odsto zaposlenih (za štrajk), što je skoro nemoguće", naveo je urednik portala Radnik.rs.

Štrajkovi u privatnom sektoru

Na pitanje da li su štrajkovi mogući samo u javnom sektoru, i šta je sa privatnim, Vučković navodi da je relativno skoro bio manji štrajk u Drekslmajeru u Zrenjaninu, da je deo radnika obustavio rad i posledica toga je bila da je 38 radnika suspendovano, dvoje dobilo otkaz.

"Razlog je što nisu svi radnici štrajkovali. Suština priče je  - čak i ako je štrajk nekim čudom nezakonit, a ako su radnici složni i slože se da neće raditi, makar iz protesta, sat vremena, male su šanse da će poslodavac da otpusti sve svoje zaposlene. Ako su radnici složni imaju mnogo veće šanse... Kada su mali štrajkovi, kad nekoliko pojedinaca pokušava nešto da uradi, a to je često u privatnom sektoru, to se često loše završi po njih".

POVEZANE VESTI

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: U Srbiji 240 žrtava koronavirusa, dozvoljeni skupovi s 1.000 ljudi 27.05.2020.

27.05.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Radojičić: Projekat "Tiršova 2" napreduje sporije od mojih očekivanja 27.05.2020.

27.05.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Palmer za VOA: Izborni uslovi nisu idealni, ali bojkot nije rešenje 27.05.2020.

27.05.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bocan-Harčenko: Nova rezolucija samo kao rezultat dogovora Beograda i Prištine 27.05.2020.

27.05.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Borel: Dijalog Beograda i Prištine kojim posreduje EU nema alternativu 27.05.2020.

27.05.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dačić: Svaki građanin Crne Gore može da sedne u auto i dođe u Srbiju 27.05.2020.

27.05.2020.  |  Vesti

Izbori 2020

Izbori 2020

Vučić: Odlučio sam da se reklamiramo i na N1, taman da se sekiraju mnogi 27.05.2020.

27.05.2020.  |  Izbori 2020

Vesti

Vesti

Obeleženo deset godina institucije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti 27.05.2020.

27.05.2020.  |  Vesti

loader