Ziberaj objavio dokument SPS-a za koji tvrdi da je osnov da Dačić završi na sudu

Ziberaj objavio dokument SPS-a za koji tvrdi da je osnov da Dačić završi na sudu

Ziberaj objavio dokument SPS-a za koji tvrdi da je osnov da Dačić završi na sudu Izvor: AFP
Delegacija Srbije odlazi u Rambuje (14. mart 1999)

Savetnik odlazećeg ministra spoljnih poslova Kosova, Jetljir Ziberaj objavio je navodni zapisnik sa sednice Izvršnog odbora Glavnog odbora SPS-a iz februara 1999, za koji tvrdi da bi "trebalo da posluži kao osnova za pozivanje Ivice Dačića u Specijalni sud". U objavljenom dokumentu, međutim, novinari KoSSeva nisu mogli da identifikuju sadržaj koji bi mogao da se interpretira kao otvoreno iskazivanje namere da se prikriju masakri ili bilo koji drugi zločini.

Ziberaj je na Fejsbuku objavio zapisnik koji sadrži izveštaje o toku pregovora u Rambujeu, koje su podneli Živadin Jovanović, tadašnji ministar spoljnih poslova i Milomir Minić, tadašnji predsednik veća građana Savezne skupštine SRJ i zaključke sa ove sednice.

"Ovo je zvanični dokument Socijalističke partije Srbije od 17. februara 1999. godine. U ovom dokumentu centralnog odbora SPS-a između mnogih drugih planova protiv kosovskih Albanaca, mogu se pročitati i čak pokušaji prikrivanja masakra i masovnog proterivanja iz domova građana Kosova. Sve je to učinjeno sa jedinom svrhom obmane međunarodne zajednice i NATO-a", naveo je Ziberaj, a prenosi KoSSev.

Ziberaj tvrdi da se na osnovu ovog zapisnika može videti da se srpska "anti-albanska politika u vezi sa Kosovom nije promenila ni za nijansu".

"Ovaj dokument treba da služi kao osnova za pozivanje Ivice Dačića u Specijalni sud. On je učestvovao u planiranju sakrivanja tela ubijenih Albanaca u toku rata od strane Srbije. Mi treba da izazovemo Dika Martija i Specijalni Sud za ratne zločine koje je Srbija počinila na Kosovu. Mandat suda su ratni zločini na Kosovu, dakle i ovo delo Ivice Dačića kao dela zajedničkog kriminalnog poduhvata Srbije kako je kategorisao Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju", zaključuje Ziberaj.

Jetljir Ziberaj je nedavno prvi najavio inicijativu Ministarstva spoljnih poslova Kosova o predavanju, kako je naveo, "preko 10.000 dokaza o ratnim zločinima koje je Srbija počinila na Kosovu u periodu od 1998. do 1999. godine".

Nije poznato da li je zapisnik koji je Ziberaj na Fejsbuku objavio jedan od njih.

Pored toga, listi poznatih imena koji su dobili pozive Specijalnog suda juče se pridružio i otac samog Ziberaja, Bedri Ziberaj.

U dokumentu se ne pominju ni masakri, ni proterivanja

Navodni zapisnik sa 96. sednice Izvršnog odbora Glavnog odbora SPS, održane 17. februara 1999, za glavnu tačku dnevnog reda ima "Informacija o toku razgovora u Rambujeu (Francuska) o rešavanju problema na Kosovu i Metohiji i zadaci Socijalističke partije Srbije".

"Usmene informacije" o tadašnjim susretima u Rambujeu podneli su Milomir Minić i tadašnji ministar spoljnih poslova Živadin Jovanović. Nastup u Rambujeu tadašnjeg predsednika Srbije Milana Milutinovića, Minić je opisao kao "briljantan".

Podneo je izveštaj i o onome što je opisao kao "opstrukciju predstavnika albanskih političkih partija sa Kosova i o sprezi između njih i zvaničnih predstavnika nekih zapadnih zemalja, posebno SAD".

Minić je naveo da do razgovora između delegacije Srbije i predstavnika političkih partija kosovskih Albanaca "nije došlo", jer, kako je naveo, "niti oni, Albanci žele, niti to dozvoljavaju predstavnici Kontakt grupe", iako je sastanak u Rambujeu "upravo zbog toga sazvan".

U dokumentu se na više mesta naglašava potreba za "mirnim rešavanjem problema na Kosovu i Metohiji", što je jedan i od zaključaka sa ovog sastanka o "najvažnijim zadacima koje treba realizovati u zemlji".

"(…)Građani Republike Srbije, rukovodstvo RS i SRJ i relevantne političke stranke jedinstveni su u stavu da se problemi na Kosovu i Metohiji mogu trajno rešiti samo mirnim putem, uz puno poštovanje principa ravnopravnosti svih nacionalnih zajednica i suvereniteta i teritorijalnog integriteta RS i SRJ" – jedan je od šest zaključaka.

Izvršni odbor je, takođe, ocenio i da "pretnje NATO, a posebno SAD, agresijom na našu zemlju samo podstiču teroriste u njihovim zločinačkim aktivnostima, pa se na sve pokušaje agresije mora odgovoriti odbranom slobode, nezavisnosti, teritorija, bez obzira ko bio i kako se agresor zvao".

U ovom dokumentu, novinari KoSSeva nisu pronašli eksplicitno pominjanje masakra, ili drugih zločina, niti masovnog proterivanja kosovskih Albanaca.

POVEZANE VESTI

Komentari (11)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ivan

Ali kad procitas izvestaj samo mesec dana pred bombardovanje, bude ti jasno u kakvom smo idiotizmu ziveli. I ta partija je i danas na vlasti.

Kasna jesen

Sad ce cela Afrika da povuce priznanje

Gradjanin

Zreo je taj za sud odavno!👍

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Šešelj ponudio Jutki članstvo u SRS i predsedničku kandidaturu 15:43 h

15:43 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bivši članovi "1 od 5 miliona": Ostali dobronamerni, izmanipulisani mladi ljudi 15:31 h

15:31 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đilas s potpredsednicom EP o bojkotu, sa evroparlamentarcima i o N1 15:24 h

15:24 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Istinomer "Fakat": Vučić o zastupljenosti u medijima pre izbora 2012. 15:11 h

15:11 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ženski veš i transparent u skupštini, Mihajlović optužila radikale za - nasilje 15:04 h

15:04 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Lokalni organizatori protesta "1 od 5 miliona" ograđuju se od odluke Beograda 14:24 h

14:24 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novi dan o EU posle Bregzita, gost i Zoran Sekulić 14:24 h

14:24 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Obradović: Bojkot daje pun gas, od subote u kampanji svi zajedno 13:54 h

13:54 h  |  Vesti

loader