Zaključci treće runde: Novi članovi u REM-u, novi propisi za javne servise

Zaključci treće runde: Novi članovi u REM-u, novi propisi za javne servise

Izvor: N1

Posrednici Evropskog parlamenta u međupartijskom dijalogu pozvali su danas, u zaključcima posle treće runde dijaloga, na najšire moguće učešće na izborima kako bi građani Srbije imali neophodan pluralističan demokratski izbor, najavljujući drugu fazu razgovora posle izbora 2020. godine. Potrebno je unaprediti rad Regulatornog tela za elektronske medije (REM) imenovanjem "tri plus dva" nova člana REM, doneti novi propis za javne medijske servise, osnovati Nadzorni odbor u Narodnoj skupštini, odlučeno je.

U dijalogu se razgovaralo o mogućnosti da se, uz puno poštovanje Ustava Srbije, izbori održe što je moguće kasnije kako bi se obezbedilo vreme za ostvarivanje svih obaveza i za sve zainteresovane strane, naročito građane Srbije, da osete pun efekat unapređenja izbornih uslova, navodi se u zaključcima završne runde prve faze međustranačkog dijaloga.

Na tom sastanku je procenjeno šta je ostvareno od novembarskog drugog međustranačkog dijaloga i apelovano je da se preuzmu konačni koraci kako bi se ispunile obaveze i unapredili uslovi za održavanje parlamentarnih izbora 2020. godine.

U razgovoru su pozdravljeni koraci koji su preduzeti u kratkom vremenskom roku tokom tri runde dijaloga.

U dijalogu je insistirano da od sada do početka izborne kampanje mora postojati usredsređenost na rezultate i konkretno sprovođenje ovih obaveza kako bi se ostvarila opipljiva poboljšanja u praksi, posebno u oblasti slobode medija i ulozi regulisanja javnih medijskih servisa.

Ostvaren je napredak u unapređenju rada Republičke izborne komisije (RIK), ali je pretvaranje obaveza u konkretne rezultate u strogo utvrđenim rokovima neophodno u ključnim oblastima, dodaje se u saopštenju.

Potrebno je unaprediti rad Regulatornog tela za elektronske medije (REM) imenovanjem "tri plus dva" nova člana REM, što će biti potvrđeno glasanjem do kraja godine. Potrebno je doneti novi propis za javne medijske servise i njegova delotvorna primena, osnovati Nadzorni odbor u Narodnoj skupštini i obezbediti njegov transparentan, pravovremen i nepristrasan rad u okviru njegovih nadležnosti mnogo pre izbora, kao i sprovoditi usvojene izmene relevantnih zakona za unapređenje izbornih uslova u praksi.

Konsenzus oko vremenskih rokova

U dijalogu je postignut konsenzus u vezi vremenskih rokova, koji je predložila Vlada, za sprovođenje svih neostvarenih obaveza pre početka izborne kampanje kako bi se svim akterima, posebno građanima Srbije, dala prilika da imaju veće poverenje u integritet izbornog okvira, dodaje se u zaključcima.

!Podsećamo sve političke aktere u zemlji na njihovu odgovornost da izbegavaju zapaljiv jezik, da se bore protiv govora mržnje, izbegavaju sve dublje društvene podele i da prekinu dezinformacije u medijima pre, tokom i posle izborne kampanje. Usvajanje novog propisa za javne medijske servise, uspostavljanje Nadzornog odbora i naročito dalji rad na jačanju uloge i ponašanju REM biće važni koraci ka jačanju nadzora koji sprovode mediji i pomoći će da se obezbedi da sve političke snage koje učestvuju na izborima imaju pravedniji pristup i veću zastupljenost u medijima", ističe se u zaključcima.

Na dijalogu je istaknuta potreba da se nastavi sa praćenjem sprovođenja svih obaveza u rokovima koji su utvrđeni u Tabeli ispunjavanja obaveza. Kao takvom, na dijalogu je pozdravljena ponuda posrednika iz Evropskog parlamenta da nastave da prate napredak koji se ostvaruje u ispunjavanju obaveza i konstatovana je njihova spremnost da pruže svaku dalju podršku ukoliko je Skupština Srbije bude tražila.

U dijalogu su učesnici pozvali posmatračku misiju OEBS/ODIHR i druge domaće i međunarodne posmatrače, uključujući delegaciju Evropskog parlamenta za posmatranje izbora, da daju svoju konačnu objektivnu ocenu napretka u sprovođenju svih ovih obaveza u cilju unapređenja uslova za održavanje parlamentarnih izbora.

Predviđeno je da se druga faza dijaloga održi posle parlamentarnih izbora 2020. godine i biće usredsređena na dugoročniji cilj unapređenja međustranačkog dijaloga unutar Skupštine. To će uključiti reformu Poslovnika i dalju reviziju sveukupnog izbornog okvira u skladu sa izveštajima Evropske komisije i ODIHR. U drugoj fazi bi trebalo da se govori o razlozima za zabrinutost koji su pomenuti tokom dijaloga, poput onih koje su izrazile nacionalne manjine, navodi se u zakljčcima.

POVEZANE VESTI

Komentari (12)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Deki

Izbori su ili fer i slobodni ili nisu izbori. Cak i da se srede mediji sto ne verujem da ce se desiti sta je sa gomilom drugih stvari? Koliko ljudi i koliko porodica je ucenjeno poslom? Ako nekom radno mesto u javnom preduzecu zavisi od toga za koga glasa tu nema ni S od slobodnog izbora. Nadam se da uvazena gospoda to razumeju.

kritika

i jedna i druga strana je dobila, barem pola onoga što je bio cilj. eu poslanci, zaradili plaču. vlada dobila nekakvo pozitivno mišljenje. a u sve u svemu se zna. da dokle je ova politička elita na vlasti, ništa od navedenog neče biti. prodaje magle na lep sunčan dan. jedna stran tražila,druga kao popustila. šta još. papri sve podnese. znase,bojkot, i mirnan protest.

Икодије

Mislim da od ovoga nema nista! Uređivanje izbora od strane onih koji su sve napravili sebi nema smisla! Bojkot pa neko normalan da dovede u red celu državu... To ima smisla!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Na izvorištu pijaće vode u naselju Brzeće otkriveno prisustvo arsena 19:19 h

19:19 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Eko taksa godinama puni kasu, a stotine miliona evra otišle - "u dim" 19:18 h

19:18 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučićeva kategorizacija krivičnih dela - od "pa šta" do "kao ne znam šta" 19:08 h

19:08 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest posvećen Oliveru Ivanoviću, umesto govornika puštani njegovi intervjui 18:55 h

18:55 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Deca poginulih pripadnika MUP-a obišla Helikoptersku jedinicu 18:39 h

18:39 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mustafa poručio Samoopredeljenju: Nema razgovora uz logiku svršenog čina 17:51 h

17:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kosovski poslanik pozvan u Specijalni sud za ratne zločine OVK 17:32 h

17:32 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Srpska policija na Jarinju uhapsila Srbina s Kosova 17:27 h

17:27 h  |  Vesti

loader