Međak i Ranđelović: Srbija godinama kasni u sprovođenju reformi za članstvo u EU

Međak i Ranđelović: Srbija godinama kasni u sprovođenju reformi za članstvo u EU

Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak izjavio je za N1 da je usporavanje dinamike pregovora o priključenju Srbije Evropskoj uniji, poruka Brisela: "Ljudi ne radite kako treba, dajte to da promenimo." Profesor Ekonomskog fakulteta Saša Ranđelović dodao je da su odnosi EU i Zapadnog Balkana trenutno kao "loša vanbračna zajednica" u kojoj se zemlje regiona prave da sprovode reforme, a Unija se pravi da želi te zemlje u članstvu.

Srbija je ove nedelje otvorila poglavlje 4, koje se odnosi na slobodu kretanja kapitala u pregovorima s Evropskom unijom. Pregovori o pristupanju u ovom poglavlju pre svega se odnose na usklađivanje propisa iz oblasti kretanja kapitala i tekućih plaćanja, ali i na borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Vladimir Međak ocenio je, po otvaranju tog poglavlja, da je EU time "pokazala dobru volju na osnovu najmanjeg troška". Pojašnjavajući tu svoju izjavu, Međak je u Novom danu TV N1 podsetio da je nakon blokade početka pregovora o članstvu Albanije i Severne Makdeonije u EU, delovalo da je proširenje gotovo, te da je Brisel sada iskoristio Srbiju da regionu pošalje jednu pozitivnu poruku.

Naime, Crnoj Gori je ostalo da otvori samo još jedno poglavlje, o čemu očigledno još ne postoji konsenzus unutar Unije, a od četiri poglavlja za koja je Srbija imala spremne pregovaračke pozicije, poglavlje 4 je politički najmanje osetljivo, istakao je potpredsednik Evropskog pokreta.

Upitan zašto nisu otvorena sva četiri pripremljena poglavlja, Međak je rekao da bi to bila poruka da stvari u Srbiji idu kako treba, a to, nažalost, nije tačno, jer i dalje postoje problemu u fundamentalnim poglavljima 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava.

"Usporovanje dinamike jeste poruka 'ljudi, ne radite kako treba, ali i poruka 'dajte to da promenimo'", kazao je Međak i dodao da se u poslednjem izveštaju Evropske komisije na 20 mesta pominje "ozbiljan zastoj u napretku".

Podsetio je da je Srbija još 2015. završila skrining, odnosno analizu ukslađenosti svog zakonodavstva sa evropskom pravnom tekovinom, i dobila pozive da dostavi pregovaračke pozicije, što za neka poglavlja nije učinila ni posle tri i po godine.

"Prva stvar kada pogledate akcioni plan je da ćemo izmeniti Ustav kako bismo obezbedili nezavisnost pravosuđa. Mi smo rekli da ćemo to završiti 2017, a završićemo, u najboljem slučaju, 2020. Kasnimo tri godine za sopstvenim planom. Sve ovo drugo nemoguće je bez nezavisnog sudstva i tužilaštva", naveo je Međak.

Istako je i da je Srbija 2018. dospela na "crnu listu" međuvladine organizacije FATF (Financial Action Task Force), koja se bori protiv pranja novca i finansiranja terorističkih organizacija, i to zbog toga što nije ispunila preporuke koje je dobila 2012. da bi šest godina kasnije, u samo nekoliko meseci, izmenila osam zakona i bila skinuta sa "crne liste". To, prema njegvoj oceni, šalje lošu poruku da vlasti u Beogradu reaguju samo pod pritiskom.

Rekao je i da je procena EU u početku bila da Srbija može da završi pregovarački proces za pet godina, a u šestoj smo godini pregovora tokom kojih smo otvorili tek 18 od 35 poglavlja.

Prema njegovoj oceni, u Srbiji izostaje politička volja i stiče se utisak da evropske integracije baš i nisu toliko strateški interes.

Ocenio je i da su problemi koji trenutno postoje u EU "samo alibi za nerad kod kuće".

Ranđelović: Loša vanbračna zajednica

saša ranđelović Izvor: N1

Saša Ranđelović objasnio je da se poglavlje 4 bavi jednom od četiri osnovne slobode koje baštini EU, a to je slobodno kretanja kapitala.

Srbija će, dodao je, u narednom periodu biti u obavezi da uskladimo svoje zakonodavstvo u toj oblasti sa evropskim, i neke regulative počeće da se primenjuju odmah, a neke danom pristupanja u EU.

Podsetio je i da Srbija trenutno uvozi više proizvoda nego što izvozi, i da taj deficit biva pokriven suficitom u kapitanom delu. Stoga bi, kako je istakao, liberalizacija tokova kapitala mogla blagotvorno da se odrazi na taj segment platnog bilansa.

Ranđelović je, međutim, dodao da je dešavanja EU rezultiraju smanjenim entuzijazmom građana u vezi sa pridruživanjem, što ostavlja određene posledice i oni koji kreiraju politike relativno brzo čitaju te poruke.

"Ako građani to ne percipiraju bitnim, onda je i pritisak ne mene koji donosim odluke nešto manji", istakao je Ranđelović.

Odnos EU i zemalja Zapadnog Balkana opisuje kao dvostran, gde se zemlje regiona, s jedne strane, delimično ispunjavaju neke standarde, a Brisel delimično pokušava da ostvari utisak da te države zaista želi.

"Ukoliko nemate prave reforme, šanse, čak i uz snažnu političku volju su relativno skromne, a ako nemate političku spremnost, podsticaj za političke elite je još manji", upozorio je.

Takvu situaciju Ranđelović je slikovito nazvao "lošom vanbračnom zajednicom", gde se zemlje Zapadnog Balkana prave da sprovode reforme, a EU se pravi da te zemlje želi u svom članstvu.

"S nestrpljenjem čekamo revidiranu metodologiju proširenja. Postoje nedoumice da li će se ona odnositi na Srbiju i Crnu Goru, ili samo na potencijalne kandidate koji će započeti pregovore (...) Bilo bi dobro da se i sa jedne i sa druge strane ta koncentracija na ovo pitanje podigne. Ako budemo nastavili da na ovakav način pogađamo stative taj rez neće biti onakav kakav želimo", kazao je profesor Ekonomskog fakulteta.

POVEZANE VESTI

Komentari (7)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Alan Ford

Putuj Evropo i pošalji nam malo peciva. Nama je dobro sreća jedna neizreciva.

S.Nikolić

Onaj što ima devet televizora bi mogao da pogleda i deo ove emisije i da odgovor ZAŠTO vlasta ne radi dovolno brzo na domaćem zadatku zadatom od strane EU?

Boba

Gospoda su možda mogla da objasne zašto onda EU podržava vlast u Srbiji na putu nesprovođenja reformi? Ovo je na nivou:"Jeste vi muzičar....

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Mićunović: Očekivao sam oštriju reakciju DS i SzS na Obradovićev tvit 08:12 h

08:12 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ivošević na protestu SzS: Lažu da predsednik postavlja sudije u Francuskoj 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kancelarija za KiM: Košarkašima iz Trstenika zabranjeno da igraju u Mitrovici 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vilson: Tramp će pre postići uspeh na Balkanu nego u Iranu ili Severnoj Koreji 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Obradović: Obavestili me da mi se suspenzija s posla produžava do daljeg 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zrenjanin 16 godina bez ispravne vode, novo obećanje o početku rada fabrike 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Demokrate protestovale protiv zagađenja u Nišu, predlažu sprovođenje hitnih mera 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Vesti

loader