Joksimović: Menjanje pravila ne bi bilo pošteno, ali možemo da se prilagodimo

Joksimović: Menjanje pravila ne bi bilo pošteno, ali možemo da se prilagodimo

Joksimović: Menjanje pravila ne bi bilo pošteno, ali možemo da se prilagodimo Izvor: TANJUG/ ZORAN STANIC

Ne bi bilo pošteno da se Srbiji menjaju pravila tokom pregovora o članstvu u EU, ali Srbija se može prilagoditi novoj metodologiji proširivanja, izjavila je u Briselu srpska ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Ministarka je to rekla posle otvaranja novog poglavlja u pregovorima s EU, ocenivši da Srbija već sad pregovara po strogim uslovima kakve nije imala nijedna druga zemlja na putu ka članstvu u EU.

Jadranka Joksimović je tako odgovorila na pitanje agencije Beta upućeno njoj, ali i evropskom komesaru za proširivanje Oliveru Varheljiju - da li se uveliko pokrenuta promena "metodologije" proširivanja može odnositi i na zemlje koje već pregovaraju o članstvu.

Varheji je na konferenciji za novinare predočio da će Evropska komisija u januaru usaglasiti predloge više članica Unije o preuređenju postupka i politike prijema novih članica i naglasio da "ako time možemo uneti novu snagu i živost u pregovore Srbije o članstvu, i ako to Srbija prihvati, onda smatram da se to može usaglasiti".

On je istakao da bi to moglo da se dogodi samo ukoliko promena "metologije" proširivanja i za Srbiju i partnere u pristupnom procesu bude uverljivija, življa, ali je stavio do znanja u ovoj fazi pregovori Srbije o članstvu "nisu povezani sa preuređenjem pravila i merila proširivanja".

A, kako je ukazala ministarka Joksimović, "mi nemamo ništa protiv ako EU predlozi vode poboljšavanju kvaliteta procesa proširivanja, ali zaista bi bilo čudno i ne do kraja pošteno da se menjaju pravila tokom pregovora". To bi, primetila je ona, "unelo dodatnu neizvesnost i pitanje kako bi bio ocenjen dosadašnji tok pregovora koji vode Srbija i Crna Gora, ko bi to ocenjivao i po kojim merilima".

"Mi nismo zatvoreni za bilo kakve razgovore i čekamo da se EU usaglasi i donese zajedničke zaključke o novoj metodologiji proširivanja, ali ja sam upravo predočila da je Srbija jedina zemlja koja već pregovara po prilično strogoj metodologiji i teškim uslovima, kakve nisu imale druge zemlje", rekla je ministarka. "Zato smatram", kako je dodala, "da u toj novoj metodologiji teško mogu da budu teži uslovi od onih po kojima Srbija već pregovara".

"Ali mi se ne žalimo, taj proces s pažnjom pratimo i svakako ćemo se adaptirati, mada mislim da ovo ne može da bude primenjeno na zemlje koje već uveliko pregovaraju o članstvu", zaključila je Jadranka Joksimović.

Predlozi i drugih članica

Varhelji je rekao da pored francuskog postoje i predlozi više drugih članica EU o novoj "metodologiji" proširivanja.

"Mi vodimo raspravu i Evropska komisija će u januaru izaći sa sopstvenim predlozima... U januaru želimo da izađemo sa sklopom merila, na temelju kojih će moći da preuredi metologija proširivanja, a reč je o najmanje četiri ključna merila koja već imamo na umu", rekao je on.

Varhelji je naglasio da je "prvo merilo da se bude uverljiv, i to ubedljiv i za zemlje članice i institucije EU, ali i za partnere…ako već želimo da u tome imamo uspeha".

"I biti ubedljiviji znači i da se više zna unapred šta će biti kako kad je reč o članicama Unije, tako i zemljama koje idu ka članstvu", kazao je evropski komesar.

"Unapred predvidivo će to biti samo ako bude mnogo življe, brže i moramo obezbediti da, ako jedna strana učini ono što se od nje očekuje, da će to uraditi i druga strana", stavio je do znanja Varheji.

I, kako je naveo, "četvrti element i merilo koje želim da istaknem jeste političko vođstvo, političko rukovođenje koje mora upravljati celim procesom proširivanja i koje mora biti ojačano".

Evropski komesar je kazao da će to biti mnogo jasnije u januaru i stavio do znanja da "to ne može ugroziti Srbiju kao zemlju u pregovorima o članstvu".

"Srbija neće čekati, i mi ćemo na tome poraditi, ne može čekati na izradu i usvajanje nove metodologije proširivanja, pa mislim da možemo nastaviti rad u pregovorima", rekao je. Ali, zaključio je komesar za proširivanje, "ako time (novom metodologijom) možemo uneti novu snagu i živost u pregovore Srbije o članstvu, i ako to Srbija prihvati, onda smatram da se to može usaglasiti, ukoliko taj postupak bude uverljiviji, življi, ali u ovoj fazi to nije povezano".

POVEZANE VESTI

Komentari (6)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Arsa

Za sta ova zena prima platu ?

Gradjanin

Ne moze, glavna urednica velike Srbije, da nas uvodi u EU! Sto ne ide, ne ide! Dokaz, koliko je AvAv, ozbiljan po pitanju ulaska u EU, upravo je njeno namestenje! Jalov posao!

DM

Batalimo EU, okrenemo se Rusiji i Kini.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Manje građana na protestima u Beogradu i Nišu, manje i policije 00:13 h

00:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: Situacija nepovoljna u celoj Srbiji, 170 ljudi na respiratorima 14.07.2020.

14.07.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Optužbe na račun policije Srbije i pred izvestiocem UN za torturu 14.07.2020.

14.07.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ukinute presude naučniku Vladimiru Mentusu i aktivisti Igoru Šljapiću 14.07.2020.

14.07.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šotra: Samo bes mladih može da dovede do nekog razrešenja 14.07.2020.

14.07.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Čačani pitaju ko je odgovoran za smrt braće Đokić umrle od koronavirusa 14.07.2020.

14.07.2020.  |  Vesti

Izbori 2020

Izbori 2020

Albanci tražili mesto ministra lokalne samouprave i pomoćnika ministra ekonomije 14.07.2020.

14.07.2020.  |  Izbori 2020

Vesti

Vesti

Na Gradskoj kući u Novom Sadu razbijeno 50 prozora, šteta 1,2 miliona 14.07.2020.

14.07.2020.  |  Vesti

loader