BCHR: Građani kažu da se prava ne poštuju,pravo na rad i mišljenje najugroženiji

BCHR: Građani kažu da se prava ne poštuju,pravo na rad i mišljenje najugroženiji

BCHR: Građani kažu da se prava ne poštuju,pravo na rad i mišljenje najugroženiji Izvor: N1

Činjenica da 63 odsto građana smatra da se, u većoj ili manjoj meri, ljudska prava ne poštuju, mogući je pokazatelj da je Srbija zemlja u kojoj građani percepiraju da su kršenja ljudskih prava česta pojava, saopštio je Beogradski centar za ljudska prava.

Ovaj centar je u saradnji sa Timom Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Srbiji i Ipsos Strategic Marketingom sproveo, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, istraživanje javnog mnjenja o stavovima i percepciji građana o glavnim pitanjima ljudskih prava u Srbiji.

"Istraživanje je dalo veoma upozoravajuće rezultate kada je u pitanju generalni utisak građana o tome u kojoj meri se poštuju ljudska prava u zemlji, ali i kada je u pitanju stepen poznavanja sopstvenih prava kao i vidovima njihove zaštite", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da "činjenica da 63 odsto građana smatra da se, u većoj ili manjoj meri, ljudska prava ne poštuju, mogući je pokazatelj da je Srbija zemlja u kojoj građani percepiraju da su kršenja ljudskih prava česta pojava".

Takođe, većina građana smatra da upravo oni državni organi čija je osnovna nadležnost zaštita ljudskih prava - tužilaštvo i sudovi, u svom radu nisu samostalni i nezavisni i da postupci u kojima mogu da zaštite svoja prava traju neopravdano dugo.

Time se gubi svrha zaštite prava i dovodi do nepoverenja građana u državne organe čija je osnovna nadležnost zaštita ljudskih prava.

"U prilog tome da institucionalna zaštita i promocija ljudskih prava u očima građana ne dopire do svih segmenata društva govori i podatak da čak 72 odsto građana ne zna da navede nijednu nezavisnu instituciju koja se bavi zaštitom ljudskih prava, kao na primer Zaštitnika građana", navodi centar.

Kada su u pitanju konkretna prava, građani su kao najugroženija iz svog ugla naveli pravo na rad i slobodu izražavanja/medija.

Od ispitanika koji su naveli da su u poslednjih 10 godina bili žrtve kršenja ljudskih prava, skoro 30 odsto je navelo da su u pitanju prava iz radnih odnosa, podaci su istraživanja.

"Posebno zabrinjava da samo 29 odsto ispitanika smatra da u Srbiji ima nezavisnih medija, dok sa druge strane, čak 74 odsto  ispitanika veruje da postoji cenzura štampe", navodi se.

Rezultati pokazuju da postoji značajno nerazumevanje građana kada je u pitanju položaj pojedinih društvenih grupa.

"Tako, veoma je izražena razlika u stavovima ispitanika i ispitanica o položaju žena u društvu i njihovog učešća u javnom životu. Kada su u pitanju prava nacionalnih manjina, 64 odsto ispitanika smatra da se njihova posebna prava poštuju, međutim, čak 54 odsto nije znalo da navede nijedno pravo koje se garantuje nacionalnim manjinama u cilju očuvanja identiteta i kulturne posebnosti u Republici Srbiji", dodaje se.

Uočljiva je i neusaglašenost u stavovima građana kada je u pitanju položaj LGBTI osoba. Tako samo 23 odsto građana smatra da se ljudska prava ove društvene grupe krše, dok je sa druge strane čak 44 posto ispitanika istaklo da u Srbiji postoji diskriminacija LGBTI osoba.

"Rezultati ovog istraživanja otvorila su brojna pitanja kada je u pitanju položaj ranjivih društvenih grupa i ostvarivanje ljudskih prava građana Srbije. Takođe, ovi rezultati šalju jasan signal donosiocima odluka da se ljudska prava ne smeju svesti samo na procese reformi i puko ispunjavanje indikatora u različitim procesima u kojima se Srbija trenutno nalazi, već da su ona svakodnevni život svih građana i građanki Srbije, a da u ovom trenutku građani i građanke Srbije svoja i prava drugih članova društva percepiraju kao nedovoljno zaštićena. Takođe je važno uzeti u obzir donekle nizak stepen svesti i znanja o sopstvenim pravima, što takođe jeste poziv na dalje ulaganje u ovom pogledu", saopštio je Beogradski centar za ljudska prava.

POVEZANE VESTI

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

BambiOkotioTrola

Nije tačno, vlast tvrdi drugačije, tako da je to što oni kažu istina. Uostalom tako prenosi većina medija, što samo potvrđuje moju teoriju. Sve neradnici... Gledajte ove iz pošte samo, neće da rade za trista i kusur evra, sramota...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Protestna šetnja na Banovom brdu, stanari brane parkić 22:03 h

22:03 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

360 stepeni: Isključivanjem N1 država krši evropske konvencije, a i svoje zakone 21:58 h

21:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bez granica sa Andrejem: Povratak u pleme Mentavaj 9/13 21:51 h

21:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Otvorena izložba naslovnih strana NIN koje su osmislili i oslikali čitaoci 21:25 h

21:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Arsić: Isključivanje N1 iz ponude dodatno sužava ograničen medijski prostor 20:06 h

20:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pešić: U Srbiji uveden politički monopol, kao da smo pod Enverom Hodžom 20:04 h

20:04 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Grenel doneo iste poruke Prištini i Beogradu, o sporazumu kaže - ne treba žuriti 19:58 h

19:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Telekomovo isključivanje N1 za SPS poslovna odluka, za opoziciju gušenje kritike 19:51 h

19:51 h  |  Vesti

loader