Rizik od siromaštva, nezaposlenost i mentalno zdravlje problemi mladih u Srbiji

Rizik od siromaštva, nezaposlenost i mentalno zdravlje problemi mladih u Srbiji

Rizik od siromaštva, nezaposlenost i mentalno zdravlje problemi mladih u Srbiji Izvor: N1

Nezaposlenost, rizik od siromaštva, položaj marginalizovanih grupa mladih, kao i stanje njihovog mentalnog zdravlja su neki od osnovnih problema sa kojima se mladi u Srbiji suočavaju, saopštile su međunarodne organizacije povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

"I pored toga što se u poslednjih nekoliko godina smanjuje stopa nezaposlenosti, kod mladih nezaposlenost ostaje visoka, a njihov nepovoljan položaj na tržištu rada ne napreduje i pored postojanja Nacionalne strategije za mlade i mera koje su u tu svrhu predvidjene", naveli su u zajedničkom saopštenju Tim Ujedinjenih nacija u Srbiji, Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu, Misija OEBS u Srbiji i Delegacija Evropske unije u Srbiji.

Istaknuto je da je prema poslednjim dostupnim podacima o radnoj snazi, nezaposlenost mladih u Srbiji dvostruko veća od opšte nezaposlenosti.

"Posebno zabrinjava činjenica da su mladi uzrasta od 18 do 30 godina u najvećem riziku da budu pogodjeni i siromaštvom", navedeno je u saopštenju.

Ukazano je i da je položaj marginalizovanih grupa mladih, poput mladih Roma i Romkinja, posebno težak, jer u određenim propisima, kao u Zakonu o javnom zdravlju, nisu prepoznati na izričit način kao osetljiva grupa.

Dodaje se i da je zdravstvena zaštita, posebno u ruralnim područjima, nije jednako dostupna svim građanima, a time ni mladima iz ruralnih sredina.

"Kada je u pitanju menaltno zdravlje mladih, čak 45 odsto njih je izjavilo da je konstantno zabrinuto zbog nečega, a 28 odsto da im se dešava da često zaplaču", navodi se u saopštenju.

Više od polovine njih navodi da je u protekle dve godine doživelo bar jedan stresni događaj, a više od jednog stresnog događaja iskusilo je 23 odsto učenika.

"Osećanje potpune bezvrednosti navodi čak 12 odsto učenika, dok sedam procenata njih navodi da im se dešava da razmišljaju o prekidanju života", navedeno je u saopštenju.

Srbiju mesečno napusti 4.000 ljudi

Iako se ne može pouzdano utvrditi tačan broj, podaci Evropskog statističkog zavoda pokazuju da Srbiju mesečno napusti više od 4.000 ljudi, a godišnje 51.000, uglavnom mladih što je otprilike jedna cela opština u Srbiji na godišnjem nivou.

Kako bi mladi u Srbiji ostvarili svoja prava i veću autonomiju, na Međunarodni dan ljudskih prava, Tim Ujedinjenih nacija u Srbiji, Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu, Misija OEBS u Srbiji i Delegacija Evropske unije u Srbiji smatraju da mladim osobama treba ponuditi podršku koja je za njih smislena, koja omogućava njihovu samostalnost i osnaživanje.

Podseća se i da je neophodno obezbediti opcije za puno društveno učešće i mogućnosti da se slobodno izraze, kako niko ne bi govorio u njihovo ime.

Neophodno je, kako je naglašeno, da se mladi shvate kao punopravni donosioci odluka o sopstvenom životu, da je njihov glas ravnopravan sa drugima, njihova participacija nezamenljiva u donošenju zakona, politika i odluka na svim nivoima.

Međunarodne organizacije navode da je od izuzetne važnosti uzeti u obzir i posebnu ranjivost mladih u određenim društvenim grupama.

"U sopstvenom suočavanju sa izazovima tranzicije iz detinjstva u odraslo doba, iz obrazovanja u ekonomsku nezavisnost, mnogi mladi muškarci i žene nailaze na nedostatak podrške sistema i okoline, nevidljivost i zanemarivanje", piše u saopštenju.

Mnogi mladi sa invaliditetom suočavaju se sa dodatnim preprekama u nastavku obrazovanja ili zapošljavanju na otvorenom tržištu rada.

Podseća se da svi mladi ljudi, bez obzira na svoj identitet, uključujući etničku pripadnost, religiju, političko opredeljenje, ekonomski i društveni status, kao i seksualnu orijentaciju, treba da uživaju jednaka prava, slobode i zaštitu.

Poruka četiri međunarodne organizacije je jasna: mladi nisu sami i mladi su važni.

Kroz programe Tima Ujedinjenih nacija u Srbiji, Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu, Misije OEBS u Srbiji i Delegacije Evropske unije u Srbiji pruža se podrška hiljadama mladih u Srbiji i regionu, unapredjuju se politike i zakonski okviri, te se glas mladih osnažuje i dovodi u tokove donošenja odluka.

"Neophodno je da mladi ostanu prepoznati medju najvažnijim grupama nosioca ljudskih prava, jer predstavljaju jednu od najranjivijih populacija, ali istovremeno i jednu od najsnažnijih u promovisanju vrednosti različitosti i solidarnosti", navedeno je u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Komentari (8)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

zoran

Ama Srbija kao IMITACIJA DRŽAVE (DRŽAVA U POKUŠAJU). Deca u Srbiji već 30 g "shvataju" da od rada, učenja, strukovnog znanja neće moći da PREŽIVE. To je u Srbiji NEVAŽNO. Zato i beže iz Srbije, jer ovde nema NIKAVOG SISTEMA VRENOSTI! Jer PODBNOST NIJE SISTEM VRENOSTI. Zato su i naše škole kao zabavište, igraonice, bubaonice sve samo ne mesto gde se deca socijalizuju... Ta deca iz osnovne i srednje se po INERCIJI upisuje na fakultete. Ordarsli ljudi, punoletni, koji se na fakultetskim časovima ponašaju (imaju isti sistem "vrednosti") iz osmoljetke. Potpuno nezaniteresovani, znanje ih ne zanima (eventualno diploma-pair) napunjeni negativnom energijom, bez građanskog morala, ... Časovi se "jedva" održavaju (obdanište, stadion). Jer posle 30 g OBESMIŠLJAVANJA STRUKA I ZNANJA (struke nemaju autonomiju) deca vide da im u životu neće trebati struke ni znanje da se to SLABO VREDNUJE I PLAĆA...vrednuje se podobnost, podaništvo, javašluk, bahatost....Epilog? Vidi svako ko želi da vidi....

Sloboda ili ništa

Vlasti Srbije su unistile citave generacije. Mladi vide u kakvom kavezu pod upravim mafije su im jedva preziveli roditelji i nisu glupi da sebe i buduce generacije dobrovoljno porobe za kikiriki plate i suzanjstvo plagiranim mozgovima. Rezim ce nas zameniti ocajnicima iz subsaharske Afrike i siromasnih krajeva Azije ali nece ukinuti partokratiju, nepotizam i sistemsku korupciju jer im je to omogucio Zapad koji odavde usisava najbolje ljude.

R M N

Mladi su potpuno u pravu,što odlaze...!Zašto da im polupismeni dunsteri iz režima,ispiraju mozak...?!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

360 stepeni: Projektno sufinansiranje medija tema za tužilaštvo 23.01.2020.

23.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

"Medijsko sklonište" otvoreno u Kragujevcu 23.01.2020.

23.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

360 stepeni: Država po zakonu ne sme da ima svoje medije 23.01.2020.

23.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protestna šetnja na Banovom brdu, stanari brane parkić 23.01.2020.

23.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

360 stepeni: Isključivanjem N1 država krši evropske konvencije, a i svoje zakone 23.01.2020.

23.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bez granica sa Andrejem: Povratak u pleme Mentavaj 9/13 23.01.2020.

23.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Otvorena izložba naslovnih strana NIN koje su osmislili i oslikali čitaoci 23.01.2020.

23.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Arsić: Isključivanje N1 iz ponude dodatno sužava ograničen medijski prostor 23.01.2020.

23.01.2020.  |  Vesti

loader