Ružić najavljuje pravednije uslove za izbore, neće biti funkcionerske kampanje

Ružić najavljuje pravednije uslove za izbore, neće biti funkcionerske kampanje

Izvor: RTS

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je u Skupštini da je Vlada predložila set od četiri zakona kojima bi trebalo obezbediti pravednije uslove za izbore i unaprediti izborni proces predložen uz uvažavanje preporuka Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Kancelarijom za demokratiju i ljudska prava (ODIHR).

Izmene i dopune Zakona o finasiranju političkih aktivnosti, Zakona o sprečavanju korupcije, Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Zakona o javnim preduzećima predstavljaju celinu i, kako je rekao Ružić imaju za cilj unapređenje izbornog zakonodavstva.

Ružić je dodao da su izborna pravila ista kakva su bila i 2008. i 2012. godine ali da je ova "vlada rešena da ispravi nasleđene slabosti koje se odnose na upotrebu javnih resursa u predizbornoj utakmici i funkcionersku kampanju kako bi svi učesnici na izborima imali jednake uslove i kako bi građani imali što pouzdaniji i transparentniji izborni proces."

Izmenama će, kako je dodao, biti uređeno finansiranje političke aktivosti tokom izborne kampanje, upotreba javnih resursa, dužnosti, zabrane i ograničenja najviših državnih i javnih funkcionera i direktora javnih preduzeća, a konkretne mere usmerene su na potpuno razdvajanje stranačkih i državnih aktivnosti tokom izbornog procesa.

Državnim funkcionerima biće zabranjeno korišćenje javnih skupova, u kojima učestvuju kao funkcioneri, za promociju političkih stranaka, a posebno za javno predstavljanje izbornih programa ili pozivanje birača da za njih glasaju odnosno da bojkotuju, rekao je ministar.

Ružić je dodao da se uvode i novi razlozi za razrešenje direktora javnih preduzeća ukoliko koriste javne resurse za pomoć političkim subjektima ili vrše pritisak na zaposlene u vezi sa podrškom kandidatima.

Najznačajniju ulogu u procesu, kaže Ružić, ima Agencija za borbu protiv korupcije, kojoj će državni i lokalni organi koji su finansirali političke subjekte biti dužni da u roku od tri dana dostave eventualne tražene podatke, a agencija mora da odluči u roku od 5 dana i donese rešenje da li je povređen zakon.

Kako je objasnio ministar, pravo da pokrenu postupak pred agencijom imaće stranke, koalicije i grupe građana koje su podnosioci proglašene izborne liste odnosno predlagači kandidata na izborima.

Kako je objasnio Ružić, ova zakonska rešenja su nastala kao rezultat preporuka radne grupe za saradnju sa OEBS-om i ODIHR-om a uz učešće nevladinih organizacija Crta, Cesid i Transparentnost Srbija.

Izmene seta zakona o kojima je danas Skupština započela raspravu predložene su posle razgovora vlasti i dela opozicije sa evropskim parlamentarcima o unapređenju izbornih uslova.

POVEZANE VESTI

Komentari (6)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sikander

Je li to ista agencija koja je odlucila da nema korupcije u Krusiku? Pitam za drugaricu

Aja Vasil

BOJKOT

Gradjanin

Objasni to AvAv-u i nazadnjacima!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Grenel sa Tačijem: Moramo da napredujemo, to uključuje i odustajanje od taksi 22.01.2020.

22.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Žigmanov: Hrvati u Srbiji žive u strahu jer su najomraženija manjina 22.01.2020.

22.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić za Blic: Težak razgovor sa Đukanovićem, pozicije veoma udaljene 22.01.2020.

22.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Direktor Rojtersovog instituta: Moćnici bi svim sredstvima da kontrolišu medije 22.01.2020.

22.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

SzS: Potpuno smo jedinstveni u bojkotu lažnih izbora i borbi za promenu sistema 22.01.2020.

22.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Indeks demokratije "Ekonomista": Srbija pala za pet mesta tokom 2019. 22.01.2020.

22.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đurić: Sporazum o avio liniji ekonomski aranžman, ima i političkih elemenata 22.01.2020.

22.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Udružili se Albanci s juga Srbije, očekuju tri poslanika u parlamentu 22.01.2020.

22.01.2020.  |  Vesti

loader