"Tužni" rezultati PISA testa, nereagovanje vlasti poruka koliko je to važna tema

"Tužni" rezultati PISA testa, nereagovanje vlasti poruka koliko je to važna tema

Razočaravajuća su postignuća na PISA testu, sa "tužno" velikim procentom učenika ispod praga funkcionalne pismenosti, ocenila je Dragica Pavlović Babić, koordinatorka PISA u Srbiji. Osamnaest godina menjamo reforme i fokuse obrazovnog sistema i nismo nigde stigli, možda odlučimo i da nam PISA ne treba jer nam stalno podseća da loše radimo, pa ćemo da je ukinemo, kaže Aleksandar Baucel, član Nacionalnog PISA tima.

Nedavno su objavljeni rezultati poslednjeg PISA testiranja na kom su učenici iz Srbije zauzeli 45. mesto, među 79 zemalja. Zadatke iz čitalačke, matematičke, naučne i finansijske pismenosti rešavalo je oko 8.000 petnaestogodišnjaka iz 222 škole širom Srbije. Od zemalja bivše Jugoslavije, ispred Srbije su Slovenija (na 21. mestu) i Hrvatska (na 29.), a niže pozicije zauzele su Crna Gora (52.) i Bosna i Hercegovina (62.), dok su prva dva mesta zauzeli Kina i Singapur.

Baucel je rekao da ulaganja u obrazovanje nisu dovoljna, već je potrebna drugačija organizacija rada, sarađivanje kako bi se izgradio sistem koji će funkckonisati dugoročno.

"Osamnaest godina menjamo i ministre i reforme i fokuse i nismo nigde stigli. Sad je pitanje da li ćemo tako nastaviti. Možda odlučimo da nam PISA ne treba jer nas stalno podseća da loše radimo, pa ćemo da je ukinemo. Život je uporan, stalno podseća gde loše radimo, a na nama je da naučimo da budemo funkcionalno pismeni, da naučimo nešto od tog života", kazao je on.

Pavlović Babić objasnila je da funkcionalna pismenost predstavlja set intelektualnih potencijala koje učeniku omogućavaju da se snalazi u svetu informacija i da može da se prilagođava. U pogledu zatadaka kojima se ona definiše, navodi gošća, oni nisu veoma visoki, već je to repoduktivni nivo - poznati tekstovi, situacije bliske iskustvu, zaključivanje na osnovu datih situacija - vrlo jednostavni zadaci i primena naučenog u školi.

"Veliki je procenat, tužno velik, učenika ispod praga funkcionalne pismenosti, i skoro isto toliko učenika je na prvom niovu iznad praga funkcionalne pismenosti. Možemo da kažemo da sistem u celini radi na nivou bazične funkcionalne pismenosti", dodaje ona.

Baucel je dodao da rezultati jasno pokazuju da je nastava u Srbiji tradicionalnog tipa, predavačka, gde nastavnik ispriča šta deca treba da nauče, ponove na časovima ocenjivanja, i to je dominantna igra.

"Ima kreativnih nastavnika, ali to su ipak incidenti i izolovani slučajevi, a dominantno sistem je u celini fokusiran na trdicionalnu nastavu. I to se vidi i na PISI", kaže on.

O odgovornosti za ovakve rezultete možemo da pričamo unazad - ili za ubuduće, kazao je on, pozivajući predsednika Srbije da reaguje.

"On je predsednik svih nas, a svi smo zainteresovani da obrazovanje bude dobro, zašto ne bi pozvao sve nas i rekao - obrazovanje je važno, dajte da se dogovorimo da svaki čovek ima dobro obrazovanje, pa ćemo se posle svađati oko politike", kazao je. 

U Hrvatskoj se predsednica izjasnila oko toga, dodao je on, a u Srbiji nisu ni predsednik, ni premijerka. "Time se šalje poruka da to nije dovoljno važna društvena tema", zaključio je.

"Obrazovanje je masovan sistem, to mora da se sprovede kvalitetno, ako se samo mali broj ljudi pita onda je teško i dobru ideju sprovesti na kvalitetan način jer - ko nam garantuje da će sa sledećim nekim ministarstvom biti kontinuiteta. Pa i iz perspektive nastavnika koji se onda pita zašto se trudi, pa učenika koji vidi da je nastavnik nezadovoljan, pa i on postane demotivisan. To je začarani krug problema", upozorio je.

Tagovi:

POVEZANE VESTI

Komentari (42)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Miroslav

Da, nije dobro što je tako. Ali Ne, nije to ništa novo. Da, treba da se pokušava da se promeni. Ali Ne, šanse nam nisu velike. I tu nije ništa tako strašno. U ekonomiji smo na začelju Evrope bili pre 100 god, pa smo i sada. U nauci smo oduvek imali izuzetne osobe, ali nikad kao rezultat nekog sistema, pa je tako i danas. Žene su nam i pre 100god bile lepe, muškarci visoki, sportisti solidni, ili odlični. Tako je i danas. Zašto je to tako? Zato što kad (ako) mi napredujemo u nečemu, to rade i drugi.

Region tačka kom

Bivše Jugoslavije, bivših država SFRJ hahaha, ko da bi Austrijanci govorili u zemaljama bivše Austrougarske ili Holanđani o zemaljama bivše Habsburške imperije ili Česi o zemaljama bivšeg Svetog rimskog carstva. I njihovom obrazovanju. Svašta.

građanin

Pitanje za sve roditelje: 1. Da li ste uradili PISA test i koliko bodova ste osvojili? (ili ne znate da ga rešite jer niste imali dobre profesore)? 2. Ko je vas naučio da mislite, zaključujete, povezujete...? (ili ste išli u pogrešnu školu u kojoj se to nije učilo)? 3. Da li je škola bila drugačija u vreme kada ste vi je vi pohađali? Mislim, sigurno je bila bolja? Pa vi ste postali doktori, prfesori, pekari, trgovci, automehaničari, apotekari... 4. Mislite li da ste ostali/postali glupi i nesposobni jer vas neko (vaši učitelji, nastavnici, profesori), nije naučio da razmišljate i da se edukujete, budete radoznali...? Nema većeg podilaženja dečjoj lenjosti nego danas... Ako je nekad bilo bolje, vratimo se na staro... (Poznati su naši stručnjaci u svetu u svim oblastima, a i oni su išli u ove naše zaostale škole...Kako to objasniti)? Ne dajte deci mobilne telefone, već ih ukljucute u svakodnevne radnje, gledajte sa njima naučne emsije, pričajte, razgovarajte...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Goste "Utiska" nije iznenadio sekretar, Rakić Vodinelić smatra - inicirao Vučić 19.01.2020.

19.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Društvo sudija: VSS, DVT i RJT da reaguju na neprimerene napade vlasti i medija 19.01.2020.

19.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Državni sekretar: Uvesti eksternu kontrolu pravosuđa, npr. da Vučić bira sudije 19.01.2020.

19.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novosađani već godinu i po dana bez doma: Zidovi porušeni, a imovina pokradena 19.01.2020.

19.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Građani zabrinuti zbog požara na deponiji, Vesić uverava - to je uobičajeno 19.01.2020.

19.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dijalog o Kosovu teško da će biti nastavljen uz takse i jedne i druge izbore 19.01.2020.

19.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kome je namenjena najava o "velikim promenama" u SNS, funkcionerima ili biračima 19.01.2020.

19.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pešić: Ne mogu da se branim od besmislenih optužbi, neka me obese na Terazijama 19.01.2020.

19.01.2020.  |  Vesti

loader