Đaci ne dostižu osnovni nivo pismenosti, Šarčević bolje rezultate očekuje 2024.

Đaci ne dostižu osnovni nivo pismenosti, Šarčević bolje rezultate očekuje 2024.

Izvor: N1

Svaki treći učenik uzrasta od petnaest godina u Srbiji ne dostiže osnovni nivo pismenosti, pokazali su rezultati testiranja Međunarodnog programa procene učeničkih postignuća (PISA), predstavljeni danas, uz konstataciju da se osetno bolji rezultati mogu očekivati kroz nekoliko godina.

"Na skali čitalačke pismenosti njih 38 odsto to ne uspeva, 40 odsto matematičke i 38 odsto naučne", navela je predstavnica Instituta za psihologiju Marina Videnović, na konferenciji za novinare u zgradi Vlade, na kojoj je objašnjeno da je tu reč o primenjivosti stečenog obrazovanja.

Prema njenim rečima, U Srbiji je, od aprila do juna 2018. godine 8.442 petnaestogodišnjaka iz 190 škola učestvovalo u studiji PISA. Ona je precizirala je testirano 79 zemalja, i da je prosečno postignuće u Organizaciji za eknomsku saradnju i razvoj, koja je pokrenula ovu studiju, oko 500 poena.

"U odnosu na zemlje regiona, postignuće učenika iz Srbije je više od postignuća učenika iz Crne Gore, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine, a slabije od postignuća učenika iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Poljske, rekla je predstravnica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj Tijana Prokić Brojer, navodeći da je Poljska uzeta kao primer zbog dobrog obrazovnog sistema koji je brzo pokazao efekte.

"Ovo ne znači da ti učenici ne znaju da čitaju - oni to znaju, već je njima dosta problematična sposobnost da primene to što znaju u nekim svakodnevnim situacijama", rekla je Brojer, govoreći šta znači to da se ne dostiže osnovni nivo pismenosti.

U odnosu na prethodni PISA ciklus nisu uočene značajnije razlike, a testiranja se rade na tri godine, mada Srbija nije učestvovala prethodni put.

Testiranje je pokazalo da više od 80 odsto učenika iz trogodišnjih stručnih škola ne dostiže osnovni nivo pismenosti, već je njihovo postignuće za oko 140 poena niže u odnosu na postignuće učenika iz gimnazija.

Ministar presvete i obrazovanja Mladen Šarčević je rekao da se primećuju rezultati refomi u obrazovanju, ali da se ozbiljnije poboljšanje rezultata može očekivati na testiranju 2024. godine.

"Iz iskustva znam da ovo nije kratka priča, jednogodišnja biljka, već višegodišnja i ovo su duže staze", rekao je Šarčević, navodeći da je obrazovanju potrebno mnogo veće ulaganje.

Govoreći o merama koje se preduzimaju, on je rekao da se došlo do 10.000 digitalnih učionica, dodajući da se ulažu ozbilni napori da se uslovi za usvajanje znanja unaprede.

On je rekao da je "najgori deo koji treba da pobedimo prikazivanje lepše stvarnosti nego što jeste".

"Otuda mnogi 'vukovci' na sve strane koliko hoćete, otuda je subjektivna ocena nastavnika, želja učenika, nastavnika aksiom", rekao je Šačević, na konferenciji za novinare na kojoj je rečeno da PISA trestiranje nije takmičenje, već način da se bolje sagledaju problemi.

POVEZANE VESTI

Komentari (39)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kakva kreatura!!??

Bez morala,i odgovornosti!!!!! Đaci znaju tačno onoliko koliko i njihovi nastavnici!!

Sloba

Pa šta, moraće kablove dok roboti to ne preuzmu. A onda na otpad žrtava četvrte industrijske revolucije.

Nemanja

Postoje problemi za koje je jeftinije platiti Srbe ili Kineze nego petljati sa automatizacijom. Znam za primer čoveka koji daljinski, preko interneta, podiže i spušta rampu. Ne možeš me ubediti da to ne može da se automatizuje. Ali eto, lakše Srbinu platiti 500e da dođe i spušta rampu preko interneta nego timu programera 30.000e mesečno da razviju zamenu.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Dačić kaže da je i sam žrtva "velikocrnogorske agresije na Srbiju" 09:33 h

09:33 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Državljanin Srbije stigao iz Vuhana, nema simptome oboljenja 09:18 h

09:18 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Građani, organizacije i javne ličnosti i danas poručuju #DaSeVidiN1 09:09 h

09:09 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

"1od 5 miliona" na Kosovu i u Kruševcu ogradio se od odluke o učešću na izborima 07:18 h

07:18 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Eksplozija kod Prizrena, poginuo policajac, tri osobe povređene 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

I dalje bez dogovora o novoj kosovskoj vladi, DSK ne odustaje od predloga 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Četvoro građana Srbije koji su stigli iz Kine - pod nadzorom 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Vesti

loader