UN: Neophodno dalje raditi na povećanju autonomije osoba sa invaliditetom

UN: Neophodno dalje raditi na povećanju autonomije osoba sa invaliditetom

UN: Neophodno dalje raditi na povećanju autonomije osoba sa invaliditetom Izvor: N1

Na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, procenjuje se da u Srbiji živi preko 700 hiljada osoba sa invaliditetom. Neki od posebnih izazova sa kojima se ova izuzetno ranjiva grupa susreće jesu nepriznavanje jednakosti pred zakonom, nepovoljan položaj žena i devojčica sa invaliditetom, uključujući izloženost višestrukoj diskriminaciji i rodno zasnovanom nasilju kao i pravo na rad, u skladu sa preporukama Komiteta UN za prava osoba sa invaliditetom, ali i osnovnim motom Agende 2030 održivog razvoja – da niko ne bude izostavljen.

"Osobe sa invaliditetom imaju ista prava kao i svi ljudi, i oni treba da uživaju život pun mogućnosti, dostojanstva i ljubavi. Postignuta su značajna poboljšanja kada je u pitanju uvažavanje njihovih potreba kroz primenu zakona i prilagodjavanje strategija u nekoliko socijalnih i ekonomskih sektora. I dalje ostaje mnogo toga da se uradi. Tim UN u Srbiji će nastaviti da radi sa kolegama iz Vlade, sa zajednicama i svim ostalim partnerima kako bi se promenila percepcija osoba sa invaliditetom, kako bi se uklonile prepreke i diskriminatorna praksa. Ni jedna žena, muškara, niti dete ne treba biti izostavljeno zbog svog invaliditeta", smatra Fransoaz Žakob, stalna koordinatorka UN u Srbiji.

Kada je u pitanju trenutna situaciju na tržištu rada u Srbiji, položaj osoba sa invaliditetom poboljšan je tokom tranzicionih godina. Ipak, neke sveobuhvatne prepreke za njihovo bolje uključivanje su još prisutne.

Poslodavci osobe sa invaliditetom i dalje uglavnom ne prepoznaju i ne koriste njihove potencijale na adekvatan način. Ponekad poslodavci nemaju dovoljno znanja i kompetencija da zaposle i uspešno rukovode osobama sa invaliditetom, ali češće nisu svesni njihovih kvaliteta kao potencijalnih zaposlenih, dok veliki broj osoba sa mentalnim invaliditetom biva potpuno izostavljen na tržištu rada.

U prilog tome govori i to da je oko 330 hiljada osoba sa invaliditetom u radnom dobu, a samo pola od toga ekonomski aktivno (zaposleno ili u potrazi za poslom), a svega devet odsto je zaposleno, prema poslednjim popisnim podacima.

Kako bi se neki od ovih izazova rešili, agencije Tima UN u Srbiji zajedno sa Vladom Republike Srbije, organizacijama osoba sa invaliditetom i civilnim društvom rade na osnaživanju osoba sa invaliditetom, kako bi se dostiglo njihovo potpuno uključivanje u procese donošenja odluka kroz unapredjenje strateškog i pravnog okvira, poboljšavanje njihovih uslova na otvorenom tržištu rada, a posebna pažnja se pridaje poboljšanju položaja žena i devojčica sa invaliditetom.

U toku je i izrada Nacionalne strategije o pravima osoba sa invaldiitetom 2020-2024 i izmenama i dopunama nekoliko zakonskih tekstova, čije se usvajanje očekuje početkom sledeće godine. Sve ove aktivnosti deo su zajedničkog dvogodišnjeg projekta Autonomija, glas i učešće osoba sa invaliditetom u Srbiji.

Tim UN u Srbiji (UNCT), kojim rukovodi stalna koordinatorka UN, sastoji se od 19 agencija, fondova i programa UN. Tim funkcioniše na osnovu Okvira razvojnog partnerstva za period 2016-2020 između Vlade Republike Srbije i Tima UN.

Okvir razvojnog partnerstva je putokaz za stratešku saradnju na daljem unapredjivanju dobre uprave i vladavine prava, , razvoja socijalnih i ljudskih resursa, privrednom razvoju, rastu i zapošljavanju, zaštiti životne sredine, borbi protiv klimatskih promena i izgradnji otpornih zajednica, kao i integrisanju kulture u celokupni proces održivog razvoja.

POVEZANE VESTI

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Cattanicorrado

Źalosno je što se tim ljudima neda šansa da rade i učestvuju u zajedničkom društvu. Naša namenska industrija izveze skoro milijardu dolara, od toga se ukrade najmanje 10%. Zamislite koliko bi se moglo iskreirati radnih mjesta za osobe sa invalidetom od tih ukradenih novaca? Zamislite koliko radosti i sreće bi bilo u tim ljudima samo da mogu da rade i zarade za svoje potrebe? Nažalost naši političari i gradske uorave nemisle i nežele tako da misle i rade. To je interes nas sviju.....

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Makedonski državljanin uhapšen sa šest i po kilograma heroina 10:12 h

10:12 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Lokalni organizatori protesta "1 od 5 miliona" ograđuju se od odluke Beograda 10:10 h

10:10 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dačić: Izlazak "1 od 5 miliona" na izbore znači da je bojkot propao 09:57 h

09:57 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić u Mrkonjić Gradu: Koliko vi volite Srbiju, toliko mi volimo RS 09:52 h

09:52 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Koliko građani i institucije znaju o zaštiti podataka o ličnosti i zloupotrebama 09:39 h

09:39 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dačić kaže da je i sam žrtva "velikocrnogorske agresije na Srbiju" 09:33 h

09:33 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Državljanin Srbije stigao iz Vuhana, nema simptome oboljenja 09:18 h

09:18 h  |  Vesti

loader