WWF: Izjava Ane Brnabić o "besmislenoj zabrani MHE" je nedopustiva i pogrešna

WWF: Izjava Ane Brnabić o "besmislenoj zabrani MHE" je nedopustiva i pogrešna

WWF: Izjava Ane Brnabić o "besmislenoj zabrani MHE" je nedopustiva i pogrešna Izvor: N1

Svetski fond za zaštitu prirode (WWF) saopštio je da je izjava predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da je zabrana izgradnje malih hidroelektrana "potpuno besmislena", rezultat neinformisanosti i u potpunosti pogrešna.

"Nedopustivo je da premijerka Srbije daje ovakve paušalne izjave, bez uzimanja u obzir svih činjenica. Suprotno njenoj izjavi, u Srbiji se putem malih hidroelektrana u proseku proizvede svega 0,76 odsto ukupno proizvedene električne energije na nacionalnom nivou, dok se korist koju privatni investori imaju od podsticaja za izgradnju malih hidroelektrana meri milionima evra", navedeno je u saopštenju WWF-a.

Kako se dodaje, najnovije istraživanje o hidroelektranama u Evropi ukazuje na to da na kontinentu već postoji više od 21.000 hidroelektrana, te da se planira izgradnja još oko 9.000, a najviše u zemljama Jugoistočne Evrope.

"U Srbiji se, pored 85 izgradjenih, planira i više od 800 novih malih hidroelektrana koje bi nepovratno uništile srpsko rečno bogatstvo, te ugrozilo opstanak brojnih biljnih i životinjskih vrsta, ali i lokalnih zajednica", naveli su iz WWF-a.

Istovremeno bi, kako je naglašeno, "poreski obveznici u Srbiji, putem sistema podsticaja, uplaćivali svoj novac na račune privatnih investitora, dok bi dobit za zemlju i lokalne zajednice bila nikakva".

Iz WWF-a su ukazali da Vlade Srbije nije uspela da zaštiti srpske reke i biološku raznovrsnost, pritom u potpunosti ignorišući nacionalne zakone, ali i direktivu EU o zaštiti voda i životne sredine.

Dodaje se i da su gradjani Srbije svedoci sistemskog uništavanja srpskih reka, nepoštovanja volje lokalnih zajednica i sistemskog zanemarivanja nacionalnih zakona.

"Svojom izjavom, premijerka se oglušila na brojne analize i upozorenja organizacija civilnog društva, akademske zajednice, ali i sveopšte javnosti koji pozivaju na uvodjenje reda u sprovodjenju zakona i međunarodnih obaveza", ukazali su iz WWF-a.

Iz tog fonda smatraju da izjava premijerke vodi ka produženju važenja Uredbe o podsticajnim merama za proizvodnju električne energije, kao i Uredbe o uslovima i postupku sticanja statusa povlašćenog proizvodjača električne energije.

"To je suprotno najavama koje već duže od godinu dana stižu od ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana da će zabraniti izgradnju malih hidroelektrana u zaštićenim područjima", navedeno je u saopštenju.

U WWF-u smatraju da je potrebno u potpunosti zabraniti izgradnju malih hidrolektrana, a u zaštićenim područjima i onima koja su u procesu zaštite, kao što je Dolina Velikog Rzava, treba zabraniti izgradnju bilo kakvih hidroenergetskih postrojenja.

Zbog svega toga, grupa organizacija civilnog društva, uputila je premijerki Brnabić pismo u kojem je informišu o problemu malih hidroelektrana u Srbiji, te pozivaju Vladu da hitno reaguje i ograniči maksimalni kapacitet za sticanje statusa povlašćenog proizvodjača, odnosno statusa privremenog povlašćenog proizvodjača za male hidroelektrane, na sumu ukupno instalisane snage koja je aktuelna na dan usvajanja Uredbe o uslovima i postupku sticanja statusa povlašćenog proizvođača električne energije.

Osim toga, u pismu predlažu i da se oformi radna grupa koju bi činili predstavnici struke, investitora, resornih ministarstava i civilnog društva.

Objašnjeno je da bi uloga te radne grupe bila da analizira raspoloživa rešenja i ideje, koja bi bila uključena u pripremu izmena Zakona o energetici i odgovarajućih podzakonskih akata kojim se regulišu podsticaji za obnovljive izvore energije.

U WWF Adrija se nadaju da će premijerka Brnabić razmotriti pismo koje joj je poslato, te će doneti pozitivnu odluku i stati na stranu zaštite životne sredine, a ne interesa pojedinaca. "Vreme je da se donesu hrabre odluke i preduzmu konkretne mere od kojih bi korist imali i ljudi i priroda", navode.

POVEZANE VESTI

Komentari (22)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Shlosser

Retka su globalna udruženja koja se nisu do sada oglasila povodom izjava i dela naših vlastodržaca. Počev od perača prozora, preko Europa nostra, do WWF. Poražavajuće...

Jelica

Svaka izjava Ane Brnabic je bez smisla. Kada bi se analizirala, tj. kad bih se bavili njome, to bi bilo grozno izgubljeno vreme. Promašaj u svakom smislu ana brnabic

ĆIRKO

A ona je kao stručna za mhe i vodotokove...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Državni operateri sedam dana ne odgovaraju na javni poziv UM za distribuciju N1 18:59 h

18:59 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tepić: Sramna izjava Brnabić o TV N1, dokazala da režim stoji iza napada 18:40 h

18:40 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tepić: Obradoviću ćemo pomoći time što ćemo nastaviti ono što je on započeo 18:21 h

18:21 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Grenel: Dobar napredak oko železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine 17:45 h

17:45 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Slučaj Asomakum: Jesu li Andrej i Andrija ista osoba 16:47 h

16:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vesić: Na iskušenjima kao u vreme Svetog Save, Vučić vodi Savinu diplomatiju 16:36 h

16:36 h  |  Vesti

loader