Sudije: Sprečiti uticaj na sudije, u suprotnom nema pravne sigurnosti ni za koga

Sudije: Sprečiti uticaj na sudije, u suprotnom nema pravne sigurnosti ni za koga

Slučaj sudije iz Kuršumlije, koja je nedavno tražila sopstveno izuzeće iz postupka, izazvao je reagovanja u javnosti jer je specifičan - sudija je obavestila javno da traži izuzeće i kao razlog navela pritiske, to je ono što je neobično i zato je privuklo pažnju javnost, ocenila je Snežana Bjelogrlić, predsednica Društva sudija Srbije. Treba sprečiti da uopšte postoji uticaj na sudije, u suprotnom nema pravne sigurnosti ni za koga, upozorava Omer Hadžiomerović, sudija Apelacionog suda u Beogradu.

Sudije i tužioci u svom radu najčešće su suočeni s različitim vrstama uticaja. Neka istraživanja pokazuju da se 44 odsto sudija suočava sa pritiscima prilikom donošenja odluka. Nije neuobičajeno da strane u postupku traže izuzeće sudije, a ređe se dešava da sudija sam traži svoje izuzeće.

 Istraživanje Društva sudija i Centra za slobodne izbore i demokratiju od pre dve godine pokazuje da je 44 odsto, od 1.585 anketiranih sudija, osetilo pritisak da donese određenu odluku.

Veliki broj sudija, čak 94 odsto, je uveren da postoji veliki inostrani uticaj na pravosuđe, pri čemu njih 73 odsto smatra da sudstvo ne može biti funkcionalno uz planirane mere racionalizacije.

Sutkinja Osnovnog suda u Kuršumliji Danijela Milojević tražila je nedavno sopstveno izuzeće iz postupka, u kom je tužilac predsednik Opštine Kuršumlija Rodoljub Vidić i tuženi sportski novinar Milojko Pantić.

U obrazloženju svoje odluke sutkinja Milojević je navela da smatra da u predmetu pred sobom ne može da sudi objektivno i nepristrasno, a kao razlog je navela to da je tužilac, odnosno predsednik opštine Kuršumlija, u prethodnom mesecu ugrozio njenu porodicu, te da s tim u vezi sumnja u sopstvenu nepristrasnost. Ova vest je privukla pažnju javnosti, s obzirom da je reč o potezu, koji nije svakodnevna praksa sudija.

Bjelogrlić je navela da su sudije u istraživanju ukazivale da pritisci postoje, kao i da oni ne znaju kako da reaguju na pritiske i kome da se obrate.

Kad su sudije u anketi govorile kako bi prevazišle taj problem na prvo mesto su stavile da bi predstavnici vlasti trebalo da koriguju ponašanje, a zatim i da Visoki savet sudstva treba da reaguje svaki put kad se neko od sudija požali da trpi pritiske, dodala je.

"To ne znači da su sudije podlegle pritiscima, samo su ukazali da pristisci postoje", kaže ona.

Hadžiomerović je rekao da nije redak slučaj da sudija traži izuzeće.

Kako je rekao, i atmosfera u društvu može da se doživi kao pritisak, a postoji i pritisak javnosti. "Problem jeste način na koji se zaštititi, kome se obratiti ako sudija smatra da je pod pritiskom", rekao je i dodao da sudija mora da bude nezavistan i neprostrasan.

Država je u obavezi da napravi sistem koji će sprečiti takve situacije, da sudske odluke može da prispituje samo sud, kako kaže Ustav, dodaje on.

Gost Novog dana je rekao i da pritisak na sud može biti i neposredan i posredan, zato je vrlo važno urediti stvari koje utiču na lični i profesionalni život, poput plate sudija, ali i disciplinsku odgovornosti i da vlast nema nikakvo mešanje.

"Danas imamo posredan uticaj, a život te uči da moraš da vodiš računa. Prvo treba sprečiti da uopšte postoji uticaj, i stvoriti sistem koji će garantovati sigurnost. Promeniti sistem, ali to znači i da će sudije odgovarati ako ne rade dobro... u suprotnom nema pravne sigurnosti ni za koga", kaže on.

Bjelogrlić je rekla i da je sistem vrednovanja problematičan kod nas u pravosudnom sistemu.

"Najviše su zabrinute poštene, čestite, savesne sudije, oni nisu zaštićeni, ne osećaju se sigurno i kao da ne pripadaju nigde, oni koji su čestiti često budu ugroženi", istakla je ona.

Gosti su se složili da Visoki savet sudstva nema instrumente da utiče na vlast, ali čak i da nema konkretnog rezultata mnogo znaci da sudije osećaju da ima nekoga ko ih štiti.

Građani imaju pravo na nepristrasnog sudiju i država to treba da im obezbedi, zaključili su.

POVEZANE VESTI

Komentari (12)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

imamo tri grane vlasti,

zakonodavnu, izvršnu i pravosuđe. Zamislite stolicu sa tri noge, odseci jednu i ona je nestabilna. Doši smo u situaciju da oni koji su u rangu izvršne i zakonodavne vlasti, tj. da oni koji imaju vlast u svojim rukama, koji su bogovi u svojim sudnicama, sada plaču nad svojom sudbinom umesto da nas štite od siledžija. Zamislite situaciju, saobraćajac koji treba da te zaustavi blagovremeno i na bezbednom zaustavnom mestu iskoči ko hajduk iza drveta i maše ti dok trčkara pored auta, pa može da ga uoči samo suvozač, doživi kao ličnu uvredu komentar na račun zaustavljanja i izbor zaustavnog mesta, kao i primedbu da svojim činjenjem ugrožava bezbednost svih učesnika u saobraćaju i napiše ti prijavu za ugrožavanje javnog reda i mira, a ti na suđenju ne smeš da kažeš da je prekršio ZOBS i prateće podzakonske akte načinom zaustavljanja, uz punu belu liniju, u zoni raskrsnice, ispred lakat krivine, kao i da je izneo gomilu neistina prilikom navođenja razloga za prijavu zbog narušavanja javnog reda i mira. Sudija ti jasno kaže da nisi pravnik i ne možeš da kvalifikuješ delo, a ako mu se ne dopadne ni to što želiš da u zapisnik uđe primedba da druga patrola, koju si pozvao da izađe i konstatuje zatečeno stanje, izađe na tvoj poziv, ali ne uradi ništa u skladu sa zakonom, pa ne sastavi izbeštaj, poasni ti da si u obavezi da poštuješ sud, jer u suprotnom za nepoštovanje suda... Nismo svi pravnici, naše pravo da se unesu bitni detalji unesu u zapisnik sprečava pravda koja je slepa na siledžijstvo uniformisanih lica, a pri tom se sudija ne oseća ni malo ugroženo kada ispred njega, a spram uniforme, sedi već dovoljno izmaltretirano civilno lice. Bez problema ti demonstrira svoju moć. Ja trebam da se borim za pravo za onih koje moje pravo na dostojanstveno i pravično suđenje ni malo ne dotiče?! Ako ne dobijem pravično suđenje moj kućni budžet neće biti oštećen samo za putne troškove, nego još i za izmišljotinu uniformisanog lica koja je puca kao mehur od sapunice kada dođe do suočavanja, problem je samo što neke sudije nisu spremne da jednostavno odbace izmišljenu prijavu uniformisanog lica radi ličnog komoditeta. Kao što rekoh, bitan stub valsti, koji i te kako ima moć u svojim rukama nam plače i traži zaštitu, umesto da nam pruži zaštitu. i mi trebamo da pustimo koju suzu za njuh? Dovoljno mi je oštećen kućni budžet, ne mogu da sažalim delioce pravde koji nisu spremni da profesionalno rade svoj posao..

Goran

Po Ustavu imamo 3 grane vlasti. U realnosti svu vlast vrsi predsednik drzave AV jer mu je neko u sali reako da je on Car svih Srba, s ove strane Drine.

Slađana

I sudije su ljudi od krvi i mesa, sa životnim problemima. I nije lako biti sudija i odlučivati o nečijoj slobodi ili neslobodi, posebno ne u Srbiji gde se zakoni menjaju na dnevnom nivou kao gaće.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Protest posvećen Oliveru Ivanoviću, umesto govornika puštani njegovi intervjui 18.01.2020.

18.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

7 na N1: Nedelja izbora - bolji životni standard ili čist vazduh 18.01.2020.

18.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

United Media: Fantomska firma Supernova obmanjuje javnost 18.01.2020.

18.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest u Kragujevcu: Razbistriti Srbiju, prodavce magle poslati u istoriju 18.01.2020.

18.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tvit Vesne Pešić okarakterisan kao poziv na ubistvo Vučića, ona negira pretnje 18.01.2020.

18.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Na izvorištu pijaće vode u naselju Brzeće otkriveno prisustvo arsena 18.01.2020.

18.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Eko taksa godinama puni kasu, a stotine miliona evra otišle - "u dim" 18.01.2020.

18.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučićeva kategorizacija krivičnih dela - od "pa šta" do "kao ne znam šta" 18.01.2020.

18.01.2020.  |  Vesti

loader