Profesor FON-a: Bruka i sramota je odluku o doktoratu Malog nazivati političkom

Vesti

Profesor FON-a: Bruka i sramota je odluku o doktoratu Malog nazivati političkom

Doktorat Siniše Malog je nesumnjivo plagijat i reći da je odluka Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu politički motivisana je bruka i sramota, izjavio je za N1 profesor Fakulteta organizacionih nauka (FON) i predsednik Grupe za prosperitet Srbije (GEPS) Jovan Filipović.

Komentari (48)

Ostavi komentar

* Sva polja su obavezna

Nevalidna CAPTCHA

Mirjana Milutinovic

Malo se preteruje oko krivice profesora i mentora kada je u pitanju doktorat SM...Posotoji mnogo radova na istu i sličnu temu i kako mislite da komisija zna napament i pročita sve šo je neko ikada napisao pa da zna da li je SM prepisao..Zato i postoji propis po kome se citati moraju navoditi da bi oni koji prate pisanje doktorata mogli da reaguju...Apsolutno sam mišljenja da je glavna odgovornost na onome koji piše i brani doktorat..

bljak

Komisija ne mora da zna, ali MENTOR mora da zna. Da je disertacija radjena normalno, tokom nekoliko godina istrazivanja, pisanja radova i konsultacija sa mentorom, ovo ne bi moglo da se desi. Ali ako ti neko napise disertaciju i ti takav gotov i placen proizvod odneses na fakultet koji ce pristati da te tako pusti u proceduru, bez provere pa cak i doktorskog ispita za kandidata - e to je vec obostrana povreda akademske cestitosti.

Igor

Poštovani, Provera radova na plagiranje, tj korišćenje tuđih radova bez navođenja izvora, se odavno ne vrši "ručno", jer kao što ste naveli, niko ne može "iz glave" da uporedi radove. Zato postoje programi koje fakulteti koriste. Propustite rad kroz program i on ga uporedi sa bazama podataka. I ukoliko rad ima više od određenog procenta "prepisivanja" rad ne može da ide na odbranu. To je standardna procedura za sve radove. Tako da je u ovom slučaju ili zakazao program, ili je zakazala komisija za odbranu rada. Ali neko definitivno jeste.

Branko

Ovo je onda sramota za FON...

gf

Nije sramota, niti je bruka, već da je ispravna, ispitane bi bile desetine doktorata, a ne samo jedan, i to čoveka koji je ministar.

a

Da li će FON na ovaj način analizirati sve doktorate na tom fakultetu ili ih interesuje samo doktorat Siniše Malog?

bljak

FON ocito ne zanima to da radi niti mu je u interesu. To treba prepustiti drugima, cestitim akademcima. Bice toga jos, ne brini se.

Lesa

veca je sramota sto je rad prosao komisiju, a politicka je odluka iz razloga sto niko ne spominje da su se profesori potpisali na diplomu. Mnogo je vaznije leciti uzrok tj. odstraniti silne profesore koji nisu dostojni tog radnog mesta. Nazalost ima puno takvih. Kad nekome to vise ne bude padalo na pamet nece biti ni Sinise Malog.

Maximilijan

Jadni Velja Ilić, ne dočeka doktorat. Ostade jadnik, kao magistar...

Aaa

Svi na ulice!

Me llaman calle

Pa ja i jesam na ulici... :-)

Rigor mortis

Ako je S.M. pisao magistarski rad, onda je morao da zna formu i metodologiju pisanja doktorskog rada. Nemoguće je da se naprave takvi propusti u pisanju takvog akademskog rada, a da imaš prethodno iskustvo. Meni ceo ovaj slučaj "miriše" na sledeće: S.M. je platio nekome da mu se izradi doktorski rad i kada je sve završeno došlo je do svadje izmedju njih dvojice oko nečega šro je samo njima znano. Taj koji je pisao je tačno znao gde je rad "bušan" i prijavio je uzbunjivaču. Ostalo je istorija...Na kraju, hipotetičko pitanje da postavim: Da je S.M. uradio to što je uradio i da je, kao doktor nauka ostao anonimus zaposlen kao službenik u nekom od desetak ekonomskih instituta u Srbiji, ili kao profesor na nekom od privatnih fakulteta, da li bi se ikada saznalo za falsifikat?

Lauda

Da, najverovatnije da bi prošao, kao i mnogi drugi, posle ovoga nameće se osnovana sumnja za to. Sećam se, pre nekoliko godina, iznet je podatak o rastu broja doktorata koji se godišnje završe u Srbiji, sa nekoh osamdesetak godišnje, došlo se do cifre od oko DVE HILJADE! Od tog broja, preko 1500 je sa privatnih fakulteta. Ogroman je to biznis.

Igor78

Besramnike ne može biti sramota

Orao javi se! Orao pao!

Q qu

Dr

Nije Mali prepisivao. Doktorat su mu uradili oni iz fotokopirnice, posto se danas i to moze

RokvićRadivoje !

Bravo profesore !

Vuk

Moj brat je dr mokekularne biologije, radio u nastavi dok nije odbio da sinu svoje mentorke uradi doktorski rad... neko drugi je pristao i decko je danas asistent. Koliko danas imamo ovakvih visoko obrazovanih gradjana?!

Doktorand Wannabe

Recimo, ali samo hipotetički, meni padne na pamet da upišem doktorske studije na Beogradskom univerzitetu. Naletim na nekompetentne/korumpirane profesore i mentore koji mi nijednom ne kažu "Nije ovo za tebe", nego "Samo odradi to i to, ovo ti je isto kao i osnovne studije". Položim ispite, sastavim rad, mentor kaže da je rad u redu, komisija ga odobri, odbranim ga pred komisijom, PLATIM sve ili plati moja firma (jer su doktorske studije vrlo skupe) - i nakon tri godine grupa studenata otkrije da sam nepravilno citirao izvore. Jesam li samo ja tu kriv kao "lopov" koji je "prepisao doktorat" ili je još poneko, hajde da ne kažem kriv, ali barem odgovoran? Ja sam kriv ako me neko obavesti i upozori kako se citiraju reference, pa to ne učinim, a odgovoran je ipak onaj koji pregleda. Ali ako me niko od tih "stručnih mentora" i ne upozori, jesam li ja lopov? Hoće li neko proveriti sve one stotine doktorata koji su prošli kroz BU ali njihovi autori nisu ministri?

Doktorand

Kolega, naravno. Slozila bih se sa Vama u potpunosti. Treba ispregledati ne samo doktorske disertacije, vec i master radove.A posebno mogu da Vam kazem kako se 'mentorise' rad, narocito master. Tako sto se desava da 'mentor' ni ne zna sta je neko odabrao kao temu do pred samu odbranu, niti je procitao sam rad. I onda se desi da neko sa deset (!!!) referenci i nebulozom od teme bez jasne metodologije i 40ak strana rada odbrani master. A mentori na sebe prihvataju veci broj mentorstava nego sto smeju jer im se isplati :) tu je veci problem nego sa doktoratima. Jer doktorati se ipak (donekle) citaju. I onda takvi upisuju doktorske. Ni ne treba da Vas sa takvim sistemom cudi sto imamo toliko laznih doktora, kad je vecina njih i lazni master.

Vlada

Prvo odlazak novosadske vlasti zato sto je dozvolila toliko bogacenje lika kao sto je savetnik, direktor i odbornik Bocara i toliku njegovu otimacinu i bahatost, pa onda mogu doci svi ostali na red jer ovi su ubedljivo najgori.

Bane's

Jos malo pa gotovo...

Ero s onoga sveta

FON-Fakultet koji teško upisati a lako ga završiti. Zanimljivo je i to što niko ne spominje mentora koji je morao da prati rad i usmerava studenta.

Ap0qalypto

Sta jedan radikal zna o časti?

Ns-seme.

Zasto evropski zvanicnici CUTE.

Luka

A kad i gde je Nebojša iz BGD magistrirao

Maka

Naravno da je bruka i sramota za jednog predsednika da tako nipodastava najveci Univerzitet u drzavi!

Majuska

Pa stvarno.

Vrana

Profesor FON-a i predsednik GEPS-a... Pre će biti da gospodin nastupa kao predsednik, a ne profesor. Malo duvanja u sopstveni rog -"moje dede i babe su studirale, moji roditelji takođe", pa onda reklama za pomenuti GEPS. Osvrt na odluku o doktoratu Malog je samo dekoracija.

Sale

šta su ovi botovi navalili na N1. Očigledno po komandi. Izgleda da je preCednik odlučio da sve karte baci na sto. A sto mu se opasno klima.

Osaka1962

kad bi poznavao tog čoveka bilo bi te sramota da tako govoriš. Jovan je doktorirao u Americi i 90-tih se vratio kad su svi bežali. Njemu ne treba reklama. On već 20 godina uspešno radi na svojoj ideji umrežavanja srpske inteligencije u rasejanju. Za jednog "bota" si danas odradio sendvič

Bane

hajdemo imenom i prezimenom ko je sa FON-a odgovoran. Mentor, komisija, dekan šta će biti sa njima? Svi bi oni trebalo da daju ostavke, jer su nemerljivu štetu napravili fakultetu a pogotovo studentima koji su pošteno stekli diplome i zvanja.

Civijas

Ubuduce ako i kad dodje bilo gde na Univerzitet, samo u tisini okrenuti mu ledja i tako stajati dok ne ode. I tako svaki put. A Simicu, mog profesora sa Pravnog na katedri Nacionalna Istorija neka ga stigne javna osuda bivsih studenata, nek se stid i neka mu bridi obraz, ako ga uopste i ima, on je sramota za akademsku zajednicu. Generacija 1979-e sa PF.

Branimir

Bruka i sramota je da je FON tek nakon 6 godina zaključio da je neka doktorska disertacija plagijat.

bljak

Teret je na mentoru, prof. Ondreju Jaskom. Da je disertacija uradjena po normalnom postupku, tokom nekoliko godina istrazivanja i stalnih konsultacija sa mentorom, ne bi mogle da se provuku ovolike brljotine sa prepisivanjem. Ovako izgleda da je tezu napisao neki placeni "ghostwriter", teza je uradjena (i prepisana) gotova donesena s-neba-pa-u-rebra mentoru koji je pristao i odgovarajucem vecu FONa koje je odredilo komisiju za odbranu. Velika mrlja na FONu.

Milica Jovanovic

Ja sam u jednom od prvih komentara pomenula mentora Sinise Malog. On ne da nije dobro vodio svog doktoranda nego imam utisak da nije ni procitao njegov rad kako treba jer da jeste video bi recenicu/e u kojima pominje proizvodnju pamuka pa bi ga zapitao: odakle ti ova ideja o pamuku za ime boga? Samo to je dovoljan dokaz da se radilo traljavo - to naravno ne iskljucuje krivicu Malog, naprotiv on je prvi krivac. osim toga mentor je, mozda, mogao da ne prepozna plagijat, ali kada je prof. Rasa Karapandza ukazao da se radi o plagijatu i rekao ciji rad je plagiran mentor je morao da prvi utvrdi da se radi o plagijatu, Isto vazi i za Strucnu komisiju.

Penzioner

Reči predsednika i Siniše Malog da je odluka politička je veći šamar Beogradskom Univerzitetu od samog plagijata.... na taj način se vlast grubo meša u autonomiju i u unutrašnje odluke Beogradskog Univerizita. A to što je neko na prevaru došao do doktorske diplome i takav da je ujedno ministar to je već moralno pitanje same vlasti. Nadam se da će narod otvoriti oči na narednim izborima i setiti se ko sve moze biti ministar u Vladi naše države.... MORALNO PITANJE VLASTI JE OVAJ PLAGIJAT !!!

Milica Jovanovic

625 minusa, pa botovi ili kako god da vas nazovemo da ste vi normalni? da li je vama jasno da je ministar finansija, clan Vlade ove drzave plagirao doktorski rad i cak na kraju izjavio da je odluka Etickog odbora politicka. Pa postoji i opcija prihvatanja odgovornosti za ucinjeno sto se naravno nije dogodilo. Ja ne razumem cemu vi to lupate minuse. Da li vi mislite da je prihvatljivo krasti intelektualnu svojinu, odnosno krasti bilo sta? po vasem reagovanju rekla bih da upravo tako mislite. Sramota

Ja sjecam se

Ja im samo zelim da ih leci neki doktor koji je na isti nacin stekao diplomu kao sto je Sinisa Mali pokusao da stekne doktorsku titulu. Tek tada bi im doslo do pameti sta brani Univerzitet, a sta Vucic.

Fonovac

Aa, stiže novi dekan. Profesor Filipović je izgubio od Milije i evo lepe prilike da dođe do izražaja. Profesor koji je na čelu smera za standardizaciju i kontrolu kvaliteta, glas nije digao dok Univerzitet (a ne FON, a pogotovo njegov sektor koji se time u životu bavi, zar ne?) nije konačno proglasio kvazi disertaciju za plagijat. Jedino je profesor Radenković od početka bio stava da je ovo plagijat. Njemu jedino svaka čast, ostali sa Fona bolje da ćute.

Garfild

Mislim da je pitanje da li je Filipović izgubio od Milije za izbor dekana potpuno irelevantno za ovu temu. Očigledno je da nemate blage veze o tome kakav je on kao profesor, a kamoli šta spada u područje primene menadžmenta kvaliteta, standardizacije ili obe oblasti zajedno. Dakle, oblasti menadžment kvaliteta i standardizacija apsolutno nemaju nikakve veze sa otkrivanjem plagijata ili bilo čim sličnim. Cela priča o plagijatu je bruka za ceo fakultet. Zbog interesa jednog čoveka su doveli u pitanje integritet svojih studenata, profesora i asistenata i uopšte celog fakulteta. I postoje ljudi koji su daleko odgovorniji poput dekana, mentora, članova komisije i članova odbora za etiku koji nisu pronašli za shodno da izađu pred javnost i kažu jedinu istinu - da je doktorat plagijat. Bacili ste fokus na pogrešnu stranu.

Perspektiva

u većem delu slažem se sa Vašim komentarom, ali to i dalje ne opravdava tu masovnu tišinu gotovo svih profesora sa FON-a, uključujući i ovog koji sada tek izlazi posle toliko godina sa ovim komentarom. Trebalo je u svojoj kući, gde se i desio ovoliki propust, na vreme sa mnogim drugim profesorima i docentima da digne svoj glas. Setimo se razvoja dogadjaja: Karapandžine opaske i analize, desetine sednica naučno-nastavnih veća koje ni ne spominju ovaj slučaj (tamo sedi i pomenuti profesor), usvajanje svih odluka (jednoglasno) stučne komisije i etičkog odbora FON-a .... Zato i smeta ovo sad kao nekakvo junačenje i analiza posle isrpljujuće borbe za istinu i naučne standarde.

AntiSpin

Tvoj nastup Jovane je politički i nema veze sa FON-om.

Lazat

Ako Vas je neko naučio, kad se obraćate nekom lično onda se i predstavite!

Super

Ne zna se broj ..sa ovakvim diploma a i doktoratima...za Parlament i ministre vazna je da imaju osim partijske i zdravstvene knjizice bar "Osnovnu skolu"...u Srbiji se obrazovanje ne gleda...zato smo tu gde jesmo...losije i ne moze biti..u odnosu na druge zemlje..*

"Suster

Они, једноставно, не знају шта је срамота.

Nemus

Pa mislite da se predsednik nečega stidi ili ovi njegovi. Ja da sam na mestu tih profesora ja bih napravio konferenciju za štampu gde bi stao u odbranu profesiji, struke, nauke u celini. I da se predsedniku poruči da se ponaša kao predsednik države, a ne kao vlasnik kojem je otac ostavio državu u nasledstvo pa on misli da može da kaže i radi šta on hoće.

Petronije

Bravo za komentar,nema on ni stida ni srama,da je završio pravni fakultet morao bi znati da ne treba da komentariše odluku fakulteta kao predsednik države.Ljudskoj gluposti i bezobrazluku nema kraja

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Na dnevnom redu, po hitnom postupku, izbor poverenice za zaštitu ravnopravnosti 13:15 h

13:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

NDMBGD: Gradonačelnik Radojičić ne zna koliko iznosi gradski budžet 12:49 h

12:49 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Odobrene duple funkcije za sedam poslanika, za petoro ne kažu koja je druga 12:40 h

12:40 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

U poslednja 24 sata šest osoba preminulo u bolnici u Čačku od posledica korone 12:38 h

12:38 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Istraživanje BCBP: Većina za vraćanje vojnog roka 12:28 h

12:28 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pelemiš: Neće imati ko da nas leči, nositi maske napolju 12:13 h

12:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Lončar: Klinika za plastičnu hirurgiju kovid-bolnica, 1.949 medicinara zaraženo 12:09 h

12:09 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Janković: Poseta pape Srbiji trenutno uopšte nije realna 12:04 h

12:04 h  |  Vesti

loader