Uručene nagrade "Pokretači promena" za građanski aktivizam

Uručene nagrade "Pokretači promena" za građanski aktivizam

Uručene nagrade "Pokretači promena" za građanski aktivizam Izvor: Beta/Milan Obradović

Na godišnjoj konferenciji o javnom zagovaranju u Beogradu su uručene godišnje nagrade "Pokretači promena 2019" za aktivne građane kojima im se pruža priznanje i finansijska podrška za svoj aktivizam.

Godišnja nagrada uručena je u četiri kategorije, tako je u prvoj kategoriji "Saradnjom do promene" nagradu dobio Odbor za ljudska prava Niš za inicijativu "Zajedno do pristupačnosti" koju je uručio Danilo Rodić, iz Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom.

U kategoriji "Prvi glas građana" nagrada je uručena Savezu mesnih zajednica Stare planine za borbu protiv malih hidroelektrana, koju je uručio aktivista Filip Vukša.

Predstavnici Saveza su istakli da oni okupljaju "veterane u borbi za očuvanje prirode" i poručili "onima koji imaju moć" da prekinu sa "suicidnom politikom".

"Moramo da sačuvamo ne samo reke Stare planine, nego cele Srbije", poručila je najstarija aktivistkinja Saveza mesnih zajednica Stare planine Minja iz Temske.

Nagrada u kategoriji "Pohod na aktivizam" dobio je umetnički festival "Rekonstrukcija", a dobitnici su kazali da se često zaboravlja da umetnost ima ogroman potencijal da povezuje ljude.

U četvrtoj kategoriji "Aktivni građani: bolje društvo" nagrada je uručena "Prijateljima dece Srbije" i Mreži organizacija za decu Srbije za incijativu za sprečavanje zlouptrebe dece u politici i medijskoj sferi, i za inicijativu "Zajedno smo jači" Udruženju žena Jug i Udruženju žena Lav.

Nagrade su dobile i Grupa "Izađi" za organizaciju prvog Prajda u Novom Sadu, Inđijativa (udruženje iz Indjije) za inicijativu GrađanIN, ekološki pokret "Okvir života" za otvaranje prve banke semena i Urbana niška gerila.

Na konferenciji su predstavljeni i rezultati istraživanja "Potreba za promenom - Analiza kapaciteta organizacija civilnog društva u Srbiji za javno zagovaranje" gde je istaknuto da se nevladine organizacije suočavaju sa tri nivoa izazova koja se tiču komunikacije, internih kapaciteta i motivacije i podsticajnog okruženja.

Na predstavljanju istraživanja ocenjeno je da su "rezultati sumorni" kada se radi o građanima, da 17 odsto građana veruje da zaista mogu da promene nešto u svojoj sredini, da se 13 odsto građana aktivno uključuje u rešavanje problema i da svega 16 odsto njih smatra da su NVO u stanju da rešavaju probleme u zajednici.

Đukić: Dan pokretača promena

Generalna direktorka Beogradske otvorene škole Vesna Đukić kazala je na otvaranju godišnje konferencije da je projekat "Aktivni gradjani, bolje društvo" počeo novembra 2018. godine u saradnji sa Beogradskim fondom za političku izuzetnost i Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN) i da je cilj tog projekta dopinos "boljem demokratskom društvu i razvijanju kulture učeśća gradjana u političkim procesima".

Ona je navela da suština demokratije leži u, kako je istakla, partnerstvu.

"Danas, 21. novembar je dan pokretača promena", rekla je Đukić.

Ona je navela da Beogradska otvorena škola više od 25 godina podstiče dijalog i partnerstvo između građana, nevladinih organizacija i javne vlasti.

Direktorka Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj USAID u Srbiji Šenli Pinčoti kazala je da USAID podržava rad NVO u Srbiji skoro dve decenije i dodala da deo te podrške treba da bude i javno zagovaranje.

"Nažalost uvideli smo da zagovaranje ne postiže željene rezultate", rekla je ona i dodala da "opada prostor za dijalog i uverenje građana da mogu da menjaju stvari".

Ona je navela da ih je to upravo inspirisalo da podrže taj projekat koji za cilj ima da unapredi zagovaranje.

"Ovaj cilj nije lak", rekla je Pinčoti.

Na panel diskusiji predstavila su se udruženja i grupe građana koja su ukazala na probleme i šta zagovaraju u svojim sredinama.

Među tim organizacijama bio je i predsednik fondacije "Tijana Jurić" Igor Jurić, lozničko udruženje biciklista, Društvo za proučavanje ptica Srbije, Prijatelji dece Srbije, Ujedinjeni ribolovci Srbije i druga udruženja koja su predstavila svoje ciljeve.

Na konferenciji je prikazan i video o zagovaranjima u lokalnim sredinama. 

POVEZANE VESTI

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Beograd i jutros jedan od najzagađenijih gradova sveta 09:21 h

09:21 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Danas ponegde kiša, najviša dnevna temperatura od devet do 14 stepeni 08:15 h

08:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučević: SNS koalicionim partnerima dala i više nego što zaslužuju 08:01 h

08:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kupac Megatrenda tvrdi da je pretučen ispred svoje zgrade 00:05 h

00:05 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Na Kosovu podneta krivična prijava protiv Vučića zbog izjave o Račku 06.12.2019.

06.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nedeljnik Vreme: Martinović iznosi klevete i proizvodi lažne vesti 06.12.2019.

06.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest SzS u Novom Sadu: Zgrada Galensa oblepljena nalepnicama 06.12.2019.

06.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dveri: Naše aktiviste u Nišu napali dok su prikupljali potpise za uzbunjivača 06.12.2019.

06.12.2019.  |  Vesti

loader