Dete sedam puta opisivalo uznemiravanje, prijava ipak odbačena - ko je zakazao

Dete sedam puta opisivalo uznemiravanje, prijava ipak odbačena - ko je zakazao

Vanja Marčić, majka devojčice koja je sedam puta opisivala pred različitim državnim službenicima kako ju je dok se vraćala iz škole napao muškarac, rekla je u Novom danu da je prijava naposletku odbačena, jer je njeno dete, prilikom sedmog opisivanja događaja, delovalo, kako je rečeno, "nezainteresovano i nije sarađivalo". Kaže da je besna, jer bi ta osoba bila na slobodi, da nije prihvaćena prijava druge devojčice.

Marčić je objasnila da je 20. septembra njenu ćerku dok se vraćala iz škole presreo čovek, sustigao i pokušao da ostvari konverzaciju sa njom.

"Pitao je da li je imala momka, gde ide, zatim se uhvatio za kaiš, ona je to videla, počela je da trči, imala je sreću da je naišla na ženu koja ju je dopratila do zgrade. Onda mi je ispričala i rekla da je i skinuo pantalone i pitao je 'da li je nekada imala momka i videla onu mušku stvar'", kaže Marčić.

Dodaje da je druga jako teška stvar za njeno dete dalji tok događaja.

"Prvo smo slučaj prijavili policiji, koja je došla na adresu i dali nam informaciju da se čeka tužilaštvo, odnosno zamenica javnog tužioca. Posle nekog vremena su nas ponovo zvali iz policije, drugi put su nas zamolili, ako možemo sa detetom da obišemo kvart, da im pokaže putanju kojom se vraćala iz škole", kaže.

Kada su i to obavili, priča ona, zvali su ih u policijsku stanicu da i zvanično podnesu prijavu.

"Tada je moja ćerka ponovila priču sa kompletnim informacijama, od samog događaja do ostalih detalja. Tom razgovoru je prisustvovao i radnik Centra za socijalni rad. Poslednju izjavu za taj dan je dala četvrti put, kada su nam došli na adresu", kaže ona.

Ističe da su dva pripadnika policije imala više nameru da njoj stave do znanja da su tu, da ne brine, da će biti sigurna.

"Ceo taj dan je bio vrlo užurban, tek kasnije smo saznali da je dan pre toga bio vrlo sličan događaj, a tek kasnije da se radi o istom čoveku, zato je policija osetila potrebu da obiše naš kvart", kaže ona.

Kako kaže, kada su dali izjavu, jedan od policajaca koji su došli, rekao je da će sve što je devojčica rekla biti prosleđeno tužilaštvu i da se sada čeka javni tužilac.

Marčić: Prijava odbačena jer dete "nije sarađivalo", besna sam

"Taman kad mislite da ste uradili sve, da smo taj dan nekako pregurali, da je objasnila sve što je mogla, zvali su nas da dođemo u stanicu na prepoznavanje. Meni je malo zasmetalo što u 18h idemo u stanicu, ali otišli smo, tamo je potvrdila izjavu koju je dala, ona je odštampana, da bi se u jednoj od prostorija pojavila i jedna od zamenica tužioca", priča Marčić.

Dodaje da je ona na osnovu te izjave počela da postavlja pitanja devojčici.

"Bila je drska, imala je stav koji se meni nije svideo i tu smo završili konverzaciju. Moja ćerka je ponovila kompletnu priču, potpisali smo, onda je ona počela da čita, i tako nonšalatno pitala 'da li je on skinuo gaće'. Mom detetu od 10 godina šesti put postaviti isto pitanje, mislim da je to van svake pameti i zdravog razuma", kaže Marčić.

Kaže da je njeno dete izašlo i uradilo sve što je bilo do nje.

"Ispričala je sve, dete je naučilo ulice napamet, i onda jedna zamenica javnog tužioca postavlja vrlo bezobrazno pitanje mom detetu, ne razmišljaju da je milijardu puta odgovorila na isto. Kada sam se ja pobunila, ona je otišla, usledilo je prepoznavanje. I moja ćerka i druga devojčica su prepoznale istu osobu. Moram da naglasim da je u tom momentu bio prisutan i radnik Centra za socijalni rad", kaže Marčić.

Marčić kaže da su opet mislili da je kraj, ali se opet ispostavilo da nije.

"Izvesna radnica Centra za socijalni rad nas zove i objašnjava kako ja po nekom zakon moram da dovedem dete na nekakvu procenu, moramo da dođemo u Centar i ona mora da obavi nekakav razgovor. Ispostavlja se da moje dete samo u nekoj kancelariji razgovara sa nekom radnicom. Dobijam paušalnu procenu i savet od te žene, da ako je potrebna psihološka pomoć, da se javimo. Ona je tada mom detetu rekla da više nikome neće davati izjave", kaže ona.

Ali, kako kaže, neposredno posle toga nas zove dodeljena pravnica od strane tužilaštva.

"Prvo sam šokirana da treba da postoji pravni zastupnik u celoj priči, onda sam šokirana da ne znam da možda imam pravo da odaberem advokata. Ona nam objašnjava da treba da se snimi izjava, a ja pitam šta je sa ovim što se do sada dešavalo. Ja sam na kraju odbila da moje dete da izjavu za tužilaštvo", kaže Marčić, navodeći razloge za to.

Kako kaže, prvi razlog je to što je "pravnica tvrdila da ona mora da natera svoje dete od 10 godina da dođe u tužilaštvo i da izjavu".

"Neće mi niko govoriti šta moje dete, koje je žrtva celog događaja, mora. Sam način i odnos na koji način je to predstavljeno, počinje da se svaljuje odgovornost. Jer, ako ono ne dođe, biće odgovorno što će se taj neko naći na ulici. Rečeno mi je 'ako moje dete ne dođe u tužilaštvo, imaju pravo da nam pošalju poziv za svedočenje'. Ja sam pitala šta ako ne dođe, koje sankcije snosim, a ona mi je pročitala neke kazne. Moje dete je dalo iskaz šest puta pre nego što je ta izjava snimljena", kaže Marčić.

Marčić je, kako kaže, od pravnice zahtevala da uloži dopis da se obezbedi posebna prostorija, jer nije želela da njeno dete bude u istoj prostoriji sa advokatom odbrane.

"Što sam saznala da mogu, tek kad sam iščitala zakon i pitala ljude", kaže ona.

Posle mesec dana su, navodi, dobili poziv da treba da se pojave u Centru za socijalni rad.

"Da su se stvorili uslovi pod kojima ona treba da da izjavu, koja će biti korišćena u sudskom postupku. Otišli smo, bili su svi koji je trebalo da budu. Psiholog Centra je vodio razgovor sa mojom ćerkom, nakon toga nam je stiglo da se prijava odbacuje, jer je tog 16. oktobra, mesec dana nakon događaja, moja ćerka bila nezainteresovana, nije precizno odgovarala na pitanja i na konkretna pitanja je odgovarala sa 'ne znam'. Neću komentarisati, ali moram da pitam - kako ih nije sramota, dete ima deset godina. Upoznati su sa samom procedurom, od prvog dana, od momenta kada smo prijavili policiji i posle mesec dana oni uzinaju tu zvaničnu izjavu, koja je jedina relevantna, a onda je optužuju da je bila nezainteresovana. Šta ćemo sa šest puta kada je bila zainteresovana i dala izjavu", pita Marčić.

Ističe da je jako besna, najviše na sebe.

"Uopšte ne znam da li sam pametno postupila, da li je trebalo da bude prijavljen. Besna sam, jer šta da nije prihvaćena prijava druge devojčice, i da se osoba koja je presrela moje dete našla na ulici, odnosno vratila na ulicu, jer nemaju dokaza, moja ćerka nije sarađivala...", kaže ona.

Marčić pita Centar za socijalni rad koja su tačno njihova ovlašćenja i koje je njihovo zaduženje.

"Da li je trebalo da zaštite moje dete, da li je trebalo da budu ti koji će biti spona između svih ostalih učesnika. I volela bih da mi neko odgovori, šta će biti sa psihologom koji je rekao mom detetu da sporni događaj vremenom gubi na značaju. Moje dete nije zaboravilo, ono ne ide samo do prodavnice, ne ide samo u školu. Nije normalno da dete od 10 godina živi u tom nekakvom strahu", kaže Marčić.

Macanović: Žrtve na poslednjem mestu, bilo da su punoletne ili maloletne

U Novom danu su o ovoj temu govorili i zaštitnik građana Zoran Pašalić i pravnica Autonomnog ženskog centra Vanja Macanović.

Macanović je rekla da mora da se obezbedi da dete ne ponavlja ovoliko puta iskaz.

"Na osnovu toga što roditelji kažu se organizuje davanje izjave, da se taj iskaz deteta snimi, da više ne bi moralo da ga ponavlja. To se u Srbiji ne radi, postoji jako malo prostorija gde tako možete da uzmete iskaz. Jedno vreme je postojao projekat kada su bile uspostavljene jedinice za podršku deci, mobilne jedinice. Nažalost, taj projekat je nakon dve godine prestao da postoji, zato što nije smatrano da to treba dalje da se nastavi i proširi po celoj Srbiji", kaže Macanović.

Vanja Macanović Izvor: N1

Pašalić kaže da bi se na osnovu iskaza majke moglo reći da su prekršene procedure.

"Svakako da se u ovom slučaju, ako je sedam puta saslušavana devojčica od 10 godina, može govoriti o sekundarnoj viktimizaciji. Još 2013. godine smo uputili zahtev da se ovakva saslušavanja vrše u skrin sobama", kaže Pašalić.

Kako kaže Pašalić, ovde se nije ni došlo do suda.

"Ovde imate sedam izjava, a da nismo ni došli do utuženja. Zamislte multiplikaciju te sekundarne viktimizacije", kaže on.

Macanović dodaje da postoje zakonske odredbe da se ovakve stvari urade kako treba, ako bi se razmišljalo o tome.

Pašalić kaže da je to posledica po dete i da će se videti ko je tu pogrešio.

Zoran Pašalić Izvor: N1

"Renovirana je Palata pravde, da li postoji prostorija u Palati pravde koju mogu da koriste tužilaštvo i sudovi za ispitivanja maloletnih lica. Žrtve su na poslednjem mestu, bilo da su punoletne ili maloletne", kaže Macanović.

"Sam iskaz devojčice na kraju očigledno govori da devojčica više ne želi uopšte da sarađuje, zašto je to, nisam psiholog, ali ukazuje da se nezadovoljna prethodnim radnjama", kaže Pašalić.

Kako kaže, formiranje tih skrin soba nije nikakav problem, ni neka velika investicija.

"Istraga je tužilačka, ono treba da organizuje, jeste preopterećenost velika, ali ne nauštrb dece", kaže on.

Macanović dodaje da je ovo "standardni način postupanja, koji je loš".

"Sa detetom se razgovara nasamo, da ne bi bilo uticaja roditelja, ali se to sve moglo uraditi pred samo svedočenje. Žrtve nisu bitne u ovoj državi, to je ono što je poražavajuće", kaže ona.

Tužilaštvo: Nije bilo propusta u našem radu

Tužilaštvo u Novom Sadu uputilo je saopštenje našoj redakciji, u kome su odbačene sve optužbe na njihov rad.

"Policijska uprava u Novom Sadu je 25.09.2019. godine podnela krivičnu prijavu protiv M.V. iz Novog Sada na osnovu sumenje da je izvršio dva krivična dela polno uznemiravanje na štetu maloletnih Š.A (rođena 2008. godine) i S.N. (rođena 2009. godine). Maloletna oštećena S.N je ispitana samo jednom u prostorijama Centra za socijalni rad Grada Novog Sada 16.10. 2019. godine, dok tužilaštvo nije upoznato, niti je naložilo ispitivanje maloletne oštećene pre 16.10.2019. godine, te se, možete obratiti policiji i Centru za socijalni rad. Napominjemo da je ispitivanje oštećene preduzeto u zakonskim rokovima, te u postupanju Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu nije bilo propusta", navodi se u saopštenju tužilaštva dostavljenom našoj redakciji.

POVEZANE VESTI

Komentari (21)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pmila ns

Ovo je jezivo za dete i celu porodicu.Centar je tesko iskomprovitovana ustanova,gde mora da podvikne neki advokat da bi korigovali nepostovanje zakona.Tad se bas uplase i pretvore u civilizovane osobe.Primer iz moje porodice.

Ivan

Evidencija ovakvih predatora mora da bude javna. Najbeći problem ove bedne države je tužilaštvo. Ne postoji ni jedan segment društva koji nije upropašćen nekopetentnošću, neznanjem i ličnim interesima pohedinaca

Vodenicarev Sin

Zakonom je uvedena tuzilacka istraga a tuzioci nisu osposobljeni za taj posao.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Šarčević: Informatika će biti obavezna od prvog razreda, programiranje od trećeg 07:25 h

07:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Oblačno s kišom, temperatura do 8 stepeni 07:15 h

07:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Prvanović: Zabrinjava šta se dešava N1, iskorak ka uvođenju potpune diktature 00:55 h

00:55 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brnabić: Za bojkot ne postoji nikakav razlog 00:45 h

00:45 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Prvanović: Dalji koraci ako RTS ne odgovori; Vuletić: Kucanje na otvorena vrata 00:22 h

00:22 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Građani na Banovom brdu tvrde da je privatno obezbeđenje upalo u parkić 26.01.2020.

26.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nove nade za Zapadni Balkan i nova strategija proširenja - "na tri stuba" 26.01.2020.

26.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Godfri pita Brnabić: Zar nije bolje da se N1 emituje što većem broju gledalaca? 26.01.2020.

26.01.2020.  |  Vesti

loader