Ivanović: Orlić izjavio da ne radi na VMŠ, a prvi na akreditaciji master studija

Ivanović: Orlić izjavio da ne radi na VMŠ, a prvi na akreditaciji master studija

Grupa profesorki, koje su početkom godine dobile otkaz u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji, nije mogla, kako je nameravala, da postavi pitanja ministru Mladenu Šarčeviću, jer nije došao na tribinu na kojoj je bio najavljen. Jedna od predavača, Sunčica Ivanović, kaže da se u toj školi ništa nije promenilo, da su samo rotirani položaji, da se, kako tvrdi, krši zakon, menja Statut, prima nekvalifikovani kadar. Navodi da se, iako je funkcioner SNS Vladimir Orlić izjavio da ne radi tamo više, njegovo ime nalazi prvo na akreditaciji master studija.

Grupa profesorki, koje su početkom godine dobile otkaz u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji zbog, kako kažu, ukazivanja na brojne malverzacije i partijskog zapošljavanja u toj visokoobrazovnoj instituciji, okupila se u beogradskom Medija centru, na tribini o reformi visokog obrazovanja.

One su, objašnjavaju, htele da upoznaju ministra prosvete Mladena Šarčevića sa činjenicom da se u školi u kojoj su radile ništa nije promenilo, uprkos brojnim obećanjima i najavama nadležnih, međutim, iako je prethodno bio najavljen kao učesnik tribine, ministar se nije pojavio.

Sunčica Ivanović kaže da je danas ministru želela da postavi neka pitanja, ali da je to što se nije pojavio veliko razočarenje za sve njih. Saopšteno nam je da je razlog jer je ministar u Skupštini, da se donosi odluka o budžetu, ali smo dobili informaciju da ministar nije učestvovao u toj diskusiji, rekla je za N1.

Kaže da je bilo bitno da ministar dođe, mada je on, kako ocenjuje, informisan o svemu što se radi u toj školi. "Dobili smo obećanje da će se desiti promena kod nas, smeniće se direktor, i deo žena koje su ostale bez posla - vratiće se na svoja radna mesta. Ništa se od toga nije desilo. Ako se desila ta promena - da direktor više nije direktor, iskreno on zvanično nije, ali nezvanično on apsolutno učestvuje u donošenja svih odluka koje se tiču i prijema kadra i izbora članova Saveta akademija, svega što je vitalno za rad ove ustanove", naglašava.

Umesto sa ministrom, danas su se sastale sa njegovim pomoćnikom, Bojanom Tubićem, od kog su dobile, kako navodi, obećanja.

Ivanovićeva podseća da su isto ministarstvo i iste ljude obaveštavali i upozoravali na probleme koji su se dešavali u školi za vreme madata bivšeg direktora, i da ih i sada obaveštavaju o radu rukovodstva, gde vide, kako tvrde, ponovo kršenje zakona.

Tubić je, kako prenosi Ivanovićeva, obećao da će se potpisati neki novi ugovori, rekao da se proverava kadar u školi, da se proverava kadar koji je ostao bez posla... Međutim, navodi da pomak i posle tog razgovora ne očekuje, imajući u vidu prethodno iskustvo.

Svi ljudi u prethodnom sazivu koji su učestvovali, kako kaže, u kršenju zakona, su i u ovom sazivu, samo su rotirani što se tiče njihovih položaja. "Nikola Miljković koji je bio predsednik Saveta, istog Saveta koji je nezakonito radio pune dve godine, - nezakonito dodeljivali novac, i to nije mala suma - je sada referent javne nabavke i lice koje je zaduženo za informacije od javnog značaja. Ja tražim od lica koje je zaduženo za informacije od javnog značaja informacije koje se tiču i onog udela gde je on kršio zakon. Da li vi mislite da ću ja dobiti te informacije? Ja sam sada načinila službenu belešku i žaliću se povereniku na postupak dobijanja odnosno nedobijanja dokumentacije", navela je.

Ivanovićeva je inače još zaposlena u školu, a na pitanje kako se njeno zalaganje za koleginice odrazilo, kaže da je stanju izolacije i ignorisanja od strane kolega. "Meni je zabranjeno još u vreme prethodnog direktora - da u školu mogu da dođem samo kad me neko pozove i kada imam radnu obavezu, to moram da najavim ranije, šef studijskog programa ne odgovara na moje mejlove, ja pokušavam da unapredim praksu i znanje studenata... Dobili smo simulacioni centar u koji smo uložili 50.000 evra i koji do dana današnjeg ne radi. Ja ne dobijam odgovor kada ću moći sa studentima da uđem u taj simulacioni centar. I dalje u školi postoji strahovlada i zastrašivanje zaposlenih, baš "na račun" zaposlenih funkcionera SNS. I dalje se zapošljava kadar koji nema kompetencije i kvalifikacije. Što se tiče povratka devet žena - to su doktori nauka, doktoranti i stipendisti VMŠ u Ćupriji i - tako država brine o stipendistima... Na način da se u školi prima kadar koji nije kompetentan. Na naša mesta dolazi nekvalifikovan kadar... Kako? Menja se Statut škole, namešta se komisija, biraju se najslabiji kandidati", nabraja sagovornica N1.

Na pitanje da li su funkcioneri SNS i dalje predavači u školi - Vladimir Orlić i Aleksandar Martinović, Ivanovićeva navodi da je Orlić izjavio da ne radi više. Međutim, kako podvlači, njegovo ime se prvo može pročitati na akreditaciji master studija. Pita - kako je to moguće ako nije zaposlen. "Takođe žena koja je ostala bez posla, Ljubica Krivokapić, njeno ime se nalazi u akreditaciji master studija", dodala je. Navodi da je Nacionalno akreditaciono telo je zatajilo u ovom slučaju, navodeći da nije sprovelo ni nalog Saveta za visoko obrazovanje da uradi spoljni nadzor. "Zato što su u našoj školi zaposleni visoki funkcioneri SNS i dalje se koristi njihovo zaposlenje da bi se izvrgao i pravni i obrazovni zakon ruglu", zaključila je.

Komentari (13)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

zona sumraka

Kao i svuda u Srbiji, polupismeni prostaci su na funkcijama.

Gradjanin

Nazadnjaci, grabuljaju gde stignu!

Sladjana

Politicari koji nikada nisz dosli na predavanja. Dodju samo jednom da nam potpisu index. Katastrofa

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Haradinaj: Rama se zalagao za podelu Kosova 09:42 h

09:42 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Prvanović: RTS da prestane da obmanjuje javnost, vlast hoće da ugasi N1 09:25 h

09:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Lekarska komora će tražiti status službenog lica za medicinsko osoblje 09:00 h

09:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Obradović: Vlast prikriva vlastitu nesposobnost, neodgovornost i zloupotrebe 08:51 h

08:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Najviše dnevne temperature u Srbiji danas od tri do devet stepeni 07:13 h

07:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

360 stepeni: Projektno sufinansiranje medija tema za tužilaštvo 23.01.2020.

23.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

"Medijsko sklonište" otvoreno u Kragujevcu 23.01.2020.

23.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

360 stepeni: Država po zakonu ne sme da ima svoje medije 23.01.2020.

23.01.2020.  |  Vesti

loader