Janković: Pravilno vaspitanje glavno da bi dece postala odgovorni ljudi

Janković: Pravilno vaspitanje glavno da bi dece postala odgovorni ljudi

Janković: Pravilno vaspitanje glavno da bi dece postala odgovorni ljudi Izvor: Shutterstock

Poverenica Srbije za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković izjavila je, povodom Svetskog dana deteta, da "nema tih strategija i zakona koji mogu biti efikasni, ukoliko pre svega pravilnim vaspitanjem ne omogućimo našoj deci da postanu odgovorni ljudi".

Samo tada deca "neće pristajati na diskriminaciju, vređanje, omalovažavanje i isključivanje drugačijih ili siromašnih", prenela je reči poverenice njena press-služba.

Janković je rekla da se "sve veće imovinske razlike u našem društvu, kao i agresivan ton koji je poprimila svakodnevna komunikacija, preslikavaju i na decu, pa smo došli do toga da u školama širom Srbije 'gaseri' maltretiraju 'fušere' čiji roditelji nemaju novca da ih oblače u 'firmirane patike' i trenerke".

"Moramo najozbiljnije shvatiti da je odgovornost za takvu situaciju na nama samima, mnoge stvari se mogu značajno pomeriti na bolje samo promenom načina razmišljanja, uz minimalna materijalna ulaganja", rekla je poverenica.

Janković je navela kako se mogućnosti savremena tehnologije koriste za ponižavanje: deca jedna drugoj "skeniraju etikete da provere ko nosi original, a ko jeftinu kopiju" i potom to dele na društvenim mrežama.

A "od toga kakva će nam deca biti zavisi budućnost svih nas", rekla je ona.

Sve institucije, mediji i pojedinci moraju se voditi najboljim interesima dece i sarađivati na najodgovornijem zadatku: "da deca imaju pravo na detinjstvo, na razumevanje, na jednake uslove za obrazovanje, zdrav i kvalitetan život".

"Naš najveći izazov je da im te uslove zaista obezbedimo i da budemo tome posvećeni svih 365 dana godišnje. Nakon 30 godina od usvajanja Кonvencije UN o pravima deteta, vidimo napredak na mnogim poljima zaštite prava deteta, a ipak mnoga deca i dalje žive u riziku od siromaštva, zanemarivanja, porodičnog i vršnjačkog nasilja", rekla je Janković.

Izrada zakona u završnoj fazi

Izrada zakona o zaštitniku građana nalazi se u završnoj fazi i njime je predviđeno da svako dete, bez obrira na uzrast, ima pravo da dođe u tu insitituciju i požali se ako su mu prava na bilo koji način ugrožena, rekao je danas na obeležavanju Dana prava deteta zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Pašalić i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić bili su na koncertu u Dečjem kulturnom centru Beograda, a zaštitnik građana je podsetio da se danas obeležava i 30. godina od usvajanja Konvencije o pravima deteta.

On je od januara u Dečjem kulturnom centru najavio niz radionica na kojima će deca moći da se upoznaju sa svojim pravima.

Konvencija o pravima deteta, najznačajniji međunarodni dokument iz te oblasti, usvojena je 20. novembra 1989. godine na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, i tim dokumentom su utvrđena građanska, politička, ekonomska, socijalna, zdravstvena i kulturna prava deteta.

Srbija je 18. decembra 1990. godine ratifikovala Konvenciju o pravima deteta.

POVEZANE VESTI

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Samouk

Slažem se da je vaspitanje, odnosno porodično praktikovanje vrednosti koje smatramo da i deca treba da zastupaju - ključno. Isto važi i za školu. Dakle, ne govor o vrednostima, već pokazivanje na delu. I treba da znaju deca koja su im prava. No, treba da znaju i za izvesne obaveze. Jer, prava obavezuju, kako decu, tako i odrasle.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Građani zabrinuti zbog požara na deponiji, Vesić uverava - to je uobičajeno 19:24 h

19:24 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dijalog o Kosovu teško da će biti nastavljen uz takse i jedne i druge izbore 19:18 h

19:18 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kome je namenjena najava o "velikim promenama" u SNS, funkcionerima ili biračima 19:16 h

19:16 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pešić: Ne mogu da se branim od besmislenih optužbi, neka me obese na Terazijama 19:04 h

19:04 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mustafa: Sporazum zavisi od Samoopredeljenja 17:26 h

17:26 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

SRF: I Vučiću i Đukanoviću dobro dođe crkvena svađa 15:43 h

15:43 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Trivan: Vazduh relativno loš, ali nije drugačiji nego pre desetak godina 15:09 h

15:09 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Lutovac: Obradović je vređanjem Mićunovića uvredio sve demokrate 14:10 h

14:10 h  |  Vesti

loader