Jovičić: Deca ne prate medije, žele pozitivne teme o vršnjacima

Jovičić: Deca ne prate medije, žele pozitivne teme o vršnjacima

Deca ne prate tradicionalne štampane i elektronske medije jer ih sadržaji koji se u njima plasiraju ne zanimaju ili žele da ih ignorišu, rekla je u Novom danu Olja Jovičić, generalna sekretarka Zaštitnika građana. Želja dece je da mediji izveštavaju o pozitivnim primerima i temama, a svoja iskustva zasnivaju na digitalnom svetu i društvenim mrežama.

Učesnici panela uzrasta od 13 do 17 godina koji su govorili sa predstavnicima medija rekli da bi voleli da u medijima čuju pozitivne primere na koje žele da se ugledaju i da mediji treba da izveštavaju o onom što je dobro: solidarnost kada se samoorganizuju da bi pomogli vršnjacima, uspesima mladih sportista, matematičara i fizičara, objasnila je u Novom danu Olja Jovičić.

S druge strane tradicionalnih medija je digitalni prostor u kojem traže ono što ih zanima, ali u kojem imaju priliku i da uče i da se edukuju. "Otuda potreba da se taj prostor uredi, da bude otvoren i uključiv, ali i da se spreče posledice", naglašava gošća Novog dana.

Deca imaju pravo na informaciju kao i svi građani, a govoreći o tome da li se mediji obaziru na to, Jovičić kaže da je situacija šarenolika.

"Zavisno od medija koji plasiraju različite teme. Ako idu tragom tabloidnih tema, onda se ne obaziru. Ukoliko imaju pristup kojim žele da pristupe temi koje su prijemčive za decu, naravno da se obaziru. Ne može se generalna ocena dati. Mora se raditi da se napravi ambijent da se zaštite prava dece, da država i društvo budu sigurno, bezbedno mesto u kojem će se edukovati i rasti u buduće građane ove države", ističe gošća Novog dana.

Jedna od oblasti kojima se bavi institucija zaštitnika građana je i zaštita dece u medijima. Jovičić podseća da je funkcija Zaštitnika kontrolna i da kontrolišu nadležne organe kako rade svoj posao, a fokus je na REM-u.

"Bilo je tu kontrolnih postupaka, preporuka koje su ispunjene od strane REM-a. REM je preduzeo razne akcije i mere u cilju zaštita prava dece", rekla je Jovičić.

Organizacija Prijatelji dece Srbije je obavila mini istraživanje, a rezultati su pokazali da je jedan od ključnih momenata koji treba sankcionisati zaštita identiteta dece na internetu.

Jovičić ističe da regulatorna tela treba na svaki način da zaštite prava dece, a da podaci o njihovom privatnom i porodičnom životu ne smeju da izlaze u javnost. Ipak, zbog senzacionalističkog i tabloidnog pristupa to se gubi iz vida.

Gošća Novog dana napominje da o vršnjačkom i nasilju u porodici treba izveštavati, ali da je u tome bitan plasman sadržaja, odnosno način na koji će se ove teme plasirati u javnosti.      

Edukator za bezbednost na internetu, Katarina Joven, kaže da je najveći problem bezbednosti prisustvo "predatora" na internetu. Prema njenim rečima, to nisu samo, kako se roditelji plaše, pedofili, već i razne eksremističke organizacije i sekte.

"Lažnim idejama i slikama deci daju uverenje da smo oni mogu da im pomognu", napominje sagovornica N1.

Ona kaže da roditelji treba da se uključe od onog trenutka kada detetu daju mobilni telefon u ruku, što se dešava već i pre prve godine života, što stvara zavisnost od interneta u najranijem uzrastu.

Roditeljima i deci savetuje da u virtuelnom svetu primene pravila iz stvarnog života. To znači da kao što učimo decu da ne razgovaraju sa nepoznatima na ulici, tako i ne četuju sa nepoznatima na internetu i ne uvode ih u svoj život. I kao što ne uzimaju čokolade i bombone od nepoznatih, ni na internetu ne primaju poklone od nepoznatih osoba.

POVEZANE VESTI

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Advokat

Deca ne žele da ih zaluđeni matorci jašu kao što se međusobno jašu vlast I opozicija. Deca znaju da za 5-10 godina ce oni biti ti koji odlucuju.

Gutenberg

Nema deteta (ni cveta...a bojim se ni roditelja) koji bi ozbiljno shvatio ove pobrkane lončiće. Kad kaže mediji gospođa izgleda misli samo na štampu, radio i tv. Sve što je izjavila je krajnje problematično, u velikoj meri netačno, a samim tim i potpuno irelevantno. Gde mi nalazimo ovakve eksperte koji su poslednji komad stručne literature pročitali dok je još Tito bio živ?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Sve vidljivija podrška inicijativi #DaSeVidiN1 19:56 h

19:56 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uručena NIN-ova priznanja, Obradović izrazio podršku i zahvalnost N1 19:42 h

19:42 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Branko Stefanović nije želeo da odgovori na pitanje N1 o funkciji u GIM 19:38 h

19:38 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

U nesuglasice između Telekoma i UM uključila se premijerka - etiketirajući N1 19:37 h

19:37 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jurenje kvoruma u Skupštini - ko je naljutio Maju Gojković... 19:30 h

19:30 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dijalog Beograda i Prištine - Amerikanci pregovaraju, EU "prati" 19:28 h

19:28 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Grad najavljuje sadnju drveća zbog zagađenja, a posekli na desetine stabala 19:28 h

19:28 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Gavrilović: Sukob UG i Telekoma ne može se posmatrati kao komercijalni problem 19:23 h

19:23 h  |  Vesti

loader