Ministri EU: EK u januaru da izradi zaključke o promenama u proširivanju

Ministri EU: EK u januaru da izradi zaključke o promenama u proširivanju

Izvor: N1/EBS

Šefovi diplomatija Evropske unije su u Briselu razgovarali o francuskom predlogu i drugim mišljenjima o preinačenju i delotvornijem daljem procesu pregovora o članstvu, a Srbija i Crna Gora su pozvane da se uključe u ove napore za pospešenje proširivanja.

To su po završetku zasedanja izjavili ministri Francuske, Holandije i Austrije, a predsedavajuća šefica finske diplomatije Tuti Tupurainen je novinarima rekla da se očekuje da nova Evropska komisija pošto preuzme dužnost u januaru sagleda šta sadrži francuski predlog o novoj metodologiji i zamisli drugih članica Unije o preuređenju pregovora o članstvu.

"Nismo razgovarali o detaljima iz francuskog predloga. Imali smo opštu raspravu o proširenju i želeli smo da ponovimo našu posvećenost evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, ali smo čuli francuski predlog, neki su o tome govorili, neki su bili pozitivniji kada je u pitanju taj predlog, neki oprezniji. Ipak, Evropska komisija je ta koja bi trebalo da pripremi svoj predlog, o kome će Savet kasnije diskutovati. Ali ovo vreme je posebno, jer je u toku institucionalna tranzicija. Dakle komisija će nadam se što je pre moguće početi sa radom, već pocetkom decembra i moramo da sačekamo i vidimo kakav će stav oni zauzeti, lično jedva čekam njihovu inicijativu, ali moramo sačekati da im počne mandat", rekla je ona.

Francuska ministarka za Evropu Ameli de Monšalen je novinarima rekla da su svi ministri saglasni da se proces proširivanja preuredi i naglasili da je neupitna perspektiva Zapadnog Balkana za ulazak u članstvo Unije.

Ministarka Monšalen je navela da su svi ministri zaključili da Evropska komisija treba da u januaru iduće godine razmotri francuski i druge predloge i pruži tehničke i sve druge zaključke o mogućim promenama okvira pregovora o članstvu.

"Druga zajednička poruka je da EU traži od zemalja regiona da uporedo nastave da sprovode reforme, a sve to - reforme u regionu i preuređenje samog procesa se moraju uporedo odvijati", tako da, istakla je ona, do proleća iduće godine bude jasno i u kojoj meri su Severna Makedonija i Albanija sprovele tražene reforme.

Na pitanje da li se ta nova metodologija odnosi i na Srbiju i Crnu Goru koje već pregovaraju o članstvu na temelju utvrđenog pregovaračkog okvira, Ameli de Monšalen je uzvratila da "veruje da bi te zemlje mogle biti zainteresovane ako nova Evropska komisija predloži tu novu metodologiju". 

"To je odluka koju one treba da donesu, a malo je prerano da od njih to zatražimo jer nema zvaničnog mandata, ali kad Evropska komisija iznese svoje predloge, tad će o sadržini moći da se razgovara s njima", istakla je francuska ministarka. 

Ona je predočila da su Srbija i Crna Gora te koje treba da se odluče na temelju jednog realnog predloga, jer "danas smo se mi saglasili samo o političkim, načelnim stavovima koji su prosleđeni Evropskoj komisiji da se o tome izjasni u januaru". 

Holandski ministar inostranih poslova Stefen Blok je rekao da je vlada u Hagu voljna da prouči kako francuski, tako i predloge Italije i Austrije za pospešenje procesa pregovora o članstvu. 

Holandija smatra da je posebno potrebno naglasiti važnost vladavine zakona, suzbijanja korupcije, i najpre će o tome još razgovarati ministri i potom uputiti predloge Evropskoj komisiji, rekao je Blok. 

Francuska ministarka Monšalen je uoči zasedanja izjavila da je ponuđena francuska nova metodologija za proširivanje politički predlog i rekla da je, imajući u vidu da u EU mnogi dele ocenu da ima slabosti u pregovorima sa Srbijom i Crnom Gorom, EU spremna da o tome razgovara s Beogradom i Podgoricom s ciljem da se takođe "povrati poverenje među članicama i stanovništvom EU". 

"Mislim", navela je ona, "da u EU mnogi dele dijagnozu da postupak koji je pokrenut sa Srbijom i Crnom Gorom jeste utemeljen, ali koji ima slabosti". 

"Tu se sve mora gledati jasno", podvukla je francuska ministarka i dodala "i ako Srbija i Crna Gora žele da se uključe u ovu novu dinamiku koja je pokrenuta, bićemo sasvim spremni da to razmotrimo".

POVEZANE VESTI

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

World built on hypocrisy

Koliko shvatam, EU ce se zaokruziti i finalizovati prijemom ovih par malenih balkanskih zemalja. Niko vise nije u planu za clanstvo u EU. Svi ostali su "istocno partnerstvo" bez perspektive clanstva. Zasto sada svo ovo maltretiranje na kraju kada su mnoge vece zemlje primljene jos u gorem stanju? Kazace svi pa bas zato jer su naucili lekciju na Rumuniji, Poljskoj, Bugarskoj, Kipru, Hrvatskoj...... ali to nije u redu - sada su se bas "opametili"? Svet se menja nevidjenom brzinom, a EU gubi trku! Zaokruzite vise tu EU i onda reformisite i EU i njene clanice. Ako je zapadni Balkan u EU MORACE DA SE USKLADI I REFORMISE jer nece imati drugog izbora. Ako to ne ucinite uskoro imacete rusku i kinesku enklavu u srcu EU!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Insajder debata o izbornim uslovima: Da li je dogovoreno dovoljno? 09:08 h

09:08 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Gajić o premijerki: Niko ne sme svojim izjavama da krši pretpostavku nevinosti 08:41 h

08:41 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Živković: Vučić priželjkuje bojkot jer mu omogućava da stvori privid demokratije 07:42 h

07:42 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bastać: Politički proces protiv mene se ubrzava, jer se vlast raspada zbog afera 07:24 h

07:24 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pretežno sunčano i osetno toplije, temperatura do 18 stepeni 07:15 h

07:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Utisak nedelje: Srbija je autoritarna država u kojoj dominira strah 00:35 h

00:35 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Špigel o Krušiku: Srbija bezbednosni rizik koji ne treba potceniti 15.12.2019.

15.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Obradović: Sve je gore za svakoga ko misli drugačije od vlasti 15.12.2019.

15.12.2019.  |  Vesti

loader