Fajon: Sat otkucava, vladajuća većina da sprovede obaveze, opozicija da se vrati

Fajon: Sat otkucava, vladajuća većina da sprovede obaveze, opozicija da se vrati

Fajon: Sat otkucava, vladajuća većina da sprovede obaveze, opozicija da se vrati Izvor: Tanjug/Rade Prelić

U zgradi Narodne skupštine u Beogradu održan je drugi međustranački dijalog uz posredovanje Evropskog parlamenta na kojem je procenjeno šta je ostvareno od oktobarskog dijaloga i apelovano na puno sprovođenje preuzetih obaveza, kao i da se predlože dodatne inicijative za unapređenje uslova za održavanje parlamentarnih izbora, u skladu sa preporukama iz izveštaja Evropske komisije i OEBS/ODIHR-a.

Političke grupe koje su učestvovale u međustranačkom dijalogu prepoznale su napredak ostvaren u pogledu obuke službenika koji rade na Jedinstvenom biračkom spisku i na novom internet sajtu za informisanje građana o biračkom spisku, navodi se u zajedničkom saopštenju delegacije Evropskog parlamenta i predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković.

Tokom međustranačkog dijaloga konstatovano je da je Otvoreni sastanak na temu uloge i rada REM-a bio organizovan u Narodnoj skupštini i apelovano je da se hitno preduzmu konkretne aktivnosti u skladu sa razlozima za zabrinutost u pogledu opšteg medijskog okruženja koji su izneti na sastanku, dodaje se u saopštenju.

Navodi se i da je tokom dijaloga zaključeno da su prioritet važnost imenovanja svih članstva REM, uključujući formulu "3 + 1" i garantovanje fer pristupa javnim emiterima, kao i njihovo fer izveštavanje.

Tokom dijaloga su pozvane sve državne institucije da ispune obaveze iz svojih nadležnosti i da u svom radu primenjuju najviše standarde transparentnosti.

Sav najavljeni napredak i nedostaci su evidentirani u ažuriranoj "Tabeli o ispunjavanju obaveza“ koja je dostupna javnosti i koja se može preuzeti na sledećem linku:

Nakon međustranačkog dijaloga, predsednica parlamenta Maja Gojković istakla je važnost parlamenta kao mesta za razgovor o važnim reformama koje su neophodne za unapređenje uslova za održavanje parlamentarnih izbora, navodi se su saopštneju.

"Zahvaljujem se na podršci Evropskog parlamenta u posredovanju u međustranačkom dijalogu o izbornim uslovima, kao i na dugoročnoj posvećenosti radu sa Narodnom skupštinom na agendi pristupanja Srbije Evropskoj uniji", poručila je Gojković.

Stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladmir Biličik izjavio je da je ostvaren ograničen napredak od prve runde međustranačkog dijaloga.

"Vladajuća većina i opozcija moraju da preduzmu korak napred - da se pomere od svojih početnih stavova. Čuli smo stvarne frustracije u vezi sa nedostatkom poverenja i da će biti potrebno da se nešto značajno uradi da bi se izgradilo poverenje u ceo politički spektar i pokazalo građanima da se ulažu stvarni napori u cilju unapređenja uslova pre izbora", naveo je Bilčik.

Dodao je da je na "produktivnom sastanku sa predsednikom Vučićem", dogovoreno da se izaberu "3+1" nova člana REM, da se usvoji novi propis zasnovan na najboljoj evropskoj praksi za javne emitere kako bi se obezbedio fer pristup i izveštavanje tokom izborne kampanje, i da se uspostavi Nadzorni odbor u Narodnoj skupštini koji bi pratio sprovođenje svih obaveza koje se odnose na izbore.

"Ovi koraci i obaveze iz Zaključaka sa međustranačkog dijaloga treba da se ostvare pre naše naredne runde dijaloga", istakao je izvestilac Evropskog parlamenta.

Šefica delegacije u Parlamentarnom Odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija Tanja Fajon navela je da su tokom dijaloga dobili neke nove predloge od svih aktera.

"Ali sat otkucava i pozivamo vladajuću koaliciju da više ne gubi vreme na diskusiju i da počne sa sprovođenjem. Da bi ovo bilo uspešno, pozivamo opoziciju da se vrati u parlament i uključi u dijalog kako bi im vladajuća koalicija odgovarala za ispunjavanje svojih obaveza", poručila je Tanja Fajon.

POVEZANE VESTI

Komentari (66)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PetarŽ

Odavno nisam čuo nešto konkretnije. Ovako i treba a posle neka svako nosi posledice.

Dragan Mitrović

Kratko jasno na ispunjenje zadataka.

Milan Alasic

Ako niste spremni da ispunjavate svoje obaveze u skupstini, napustite je, ali se istovremeno odreknite i naknada iz iste "gospodo" opozicionari

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Novosađani već godinu i po dana bez doma: Zidovi porušeni, a imovina pokradena 19:29 h

19:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Građani zabrinuti zbog požara na deponiji, Vesić uverava - to je uobičajeno 19:24 h

19:24 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dijalog o Kosovu teško da će biti nastavljen uz takse i jedne i druge izbore 19:18 h

19:18 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kome je namenjena najava o "velikim promenama" u SNS, funkcionerima ili biračima 19:16 h

19:16 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pešić: Ne mogu da se branim od besmislenih optužbi, neka me obese na Terazijama 19:04 h

19:04 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mustafa: Sporazum zavisi od Samoopredeljenja 17:26 h

17:26 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

SRF: I Vučiću i Đukanoviću dobro dođe crkvena svađa 15:43 h

15:43 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Trivan: Vazduh relativno loš, ali nije drugačiji nego pre desetak godina 15:09 h

15:09 h  |  Vesti

loader