Uoči dijaloga: Ima li napretka u primeni mera za bolje izborne uslove

Uoči dijaloga: Ima li napretka u primeni mera za bolje izborne uslove

Izvor: N1

Novi predlozi za unapređenje tog procesa, finansiranje kampanje i mediji, teme su o kojima bi sutra u Narodnoj skupštini trebalo da razgovara vlast i jedan deo opozicije. Ova, kao i oktobarska runda dijaloga odvijaće se uz posredovanje Evropske unije. Savez za Srbiju neće se pojaviti ni ovog puta, ponavljaju da izbori u martu sledeće godine za njih ne postoje.

Iz Evropske unije na dijalog opozicije i vlasti u Beograd ovaj put stiže brojnija delegacija. Pored bivših evropskih poslanika Eduarda Kukana i Knuta Flekenštajna, u razgovoru će posredovati i stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i predsedavajuća delegacije tog tela za našu zemlju Tanja Fajon.

Iz Srpske napredne stranke poručuju da su oni tokom ove runde spremni da razgovaraju baš sa svima. 

 "I sa predstavnicima opozicije i sa predstavnicima EU, spremni smo da prihvatimo svačiji argument, svačiju sugestiju, svačiji predlog kako da naše izborno zakonodavstvo pre svega i kako da uopšte izborni uslovi u Republici Srbiji budu bolji nego što su sada", rekao je Aleksandar Martinović iz SNS.

Na sastanak dolazi i poslanik iz kluba Za spas Srbije. Njegova uloga će biti da, kako kaže, smiri tenzije i zlu krv na političkoj sceni.

"Mislim da je ovo suviše ozbiljna situacija i da smo mi u ozbiljnim problemima kao zemlja, da bismo bili taoci bilo čije i bilo koje sujete ili se igrali ovnova ili, ne znam, jaraca na brvnu", kazao je narodni poslanik Đorđe Vukadinović.

Potrebe za smirivanjem tenzija možda neće ni biti, jer glavni politički oponent vlasti, Savez za Srbiju, u ovoj rundi ne učestvuje, kao ni opozicionar iz Srpske radikalne stranke - Vojislav Šešelj.

"Ako delegacija EP ili bilo koji međunarodni poslanik je spreman da razgovara o pomeranju izbornog termina i o sporazumu o slobodnim i poštenim izborima za neki drugi izborni termin uz jasne garancije kako će taj sporazum biti primenjen, a poznato je da se ja zalažem da su najbolje garancije prelazna tehnička vlada sa koministrima iz redova opozicije, kao što je to bilo u Makedoniji i Crnoj Gori, onda smo mi spremni", kaže Boško Obradović, lider Dveri.

"A ima veoma mnogo razloga da se to uradi pre izbora, ali da mi stranci vode glavnu reč i da oni budu moderatori rasprave, ja to ne mogu dozvoliti", smatra Vojislav Šešelj.

Uprkos tome što neće učestvovati svi akteri političke scene Srbije, ova runda dijaloga može doneti pomake, utisak je jednog od medijatora.

"Ako pogledate kako izgleda dokument koji je izradio Evropski parlament u kome se jasno govori šta je sve ispunjeno od onoga što je preuzeto nakon razgovora na FPN-u i nakon zaključaka koje je usvojila Vlada, dosta toga je u 'crvenoj' zoni i mislim da će ta poruka biti dovoljnO jaka da pokaže šta je sve potrebno uraditi, koji se zakoni u ovom trenutku menjaju, kako izgleda proces javnih rasprava i koliko tu ima mogućnost za popravljanja onoga što je na stolu", ocenjuje Milan Antonijević.

A vremena za popravljanje sve je manje, jer je poslednja runda predviđena za samo mesec dana, poručuju Bilčik i Fajon u autorskom tekstu za Blic. Navode da je ovo trenutak kada će Evropski parlament zatražiti od svih strana da pojačaju angažman kako bi poboljšali izborne uslove.

Da bi se to dogodilo, Vlada mora da požuri sa sprovođenjem preporuka evropske organizacije za nadgledanje izbora (ODIHR-a), jer je od prošlih, za sada sprovedeno samo 20 odsto obaveza.

POVEZANE VESTI

Komentari (7)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Munidža

Napredak se najbolje vidi u programima na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Eto, i cena

O kakvim uslovima pričamo u sred afere o oružju, aman?! Na izbore izlazim za 100.000 evra, i to samo da se dovučem do birališta na 50 metara, takvi su izborni uslovi.

Gradjanin

Ima! Svi u Bojkot!👍

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Novi dan o godinu dana protesta "1 od 5 miliona" 15:47 h

15:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vlada Srbije predložila članove Nadzornog odbora za praćenje izbora 15:42 h

15:42 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tri tačke: Milena Radulović, Nataša Tasić Knežević i Nikola Vranjković 15:14 h

15:14 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ambasador Hrvatske: Zapadnom Balkanu jasno poručiti da mu je mesto u EU 15:02 h

15:02 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bez granica sa Andrejem: Povratak u pleme Mentavaj 2/13 14:42 h

14:42 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mića Jovanović za N1: Đorđević me omađijao svojom elokvencijom i sugestivnošću 14:25 h

14:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jedan od pet miliona: Niko nije priveden ni sankcionisan zbog napada na Nemanju 14:02 h

14:02 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bebac: Porodilišta u Srbiji sistematski zanemarena 13:56 h

13:56 h  |  Vesti

loader