Meštanin oslobođen duga za vodu: Nisam pobedio državu, ona je odbranila sebe

Meštanin oslobođen duga za vodu: Nisam pobedio državu, ona je odbranila sebe

Meštanin oslobođen duga za vodu: Nisam pobedio državu, ona je odbranila sebe Izvor: N1

Božidar Caričić, građanin Ravnog Sela kod Vrbasa, kojeg je sud oslobodio duga za vodu jer nije ispravna za piće, izjavio je da ta presuda ne znači da je on pobedio državu, već da je država odbranila sebe, jer je primenjivala važeće zakone.

"Nisam ja pobedio državu na sudu, već je država odbranila sebe - primenjujući važeće zakone. Dve sudije koje su presudile su žene, žena me je zastupala u postupku bez naknade, tako da bih rekao da su ovu pobedu države upravo žene izvojevale", rekao je Caričić za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE). 

Dodao je da nerado izlazi u javnost, ali ga je izazvalo saopštenje JKPO Komunalac iz Vrbasa, jer je vređalo pravosuđe.

"Ako se preduzeće koje je osnovala država usudi da se oglasi protiv suda i rad časnih pojedinaca kvalifikuje kao 'neka presuda koja kruži internetom', očekujem da najviši državni organi takvo ponašanje sankcionišu. Ja ne mislim da sam pobedio državu. Državu su odbranile sudije i niko nema pravo da takve presude naziva navodnima", kazao je Božidar Caričić. 

VOICE navodi da meštani Ravnog Sela prikupljaju potpise za peticiju kojom traže da im se vodovod i bunari koje su izgradili sredstvima samodoprinosa 1978. godine vrate na upravljanje, odnosno da se raskine ugovor sa javnim komunalnim preduzećem.

"Ako nisu u stanju da obavljaju uslugu za koju su angažovani - ne trebaju nam", poručuju meštani koji su do sada prikupili 650 potpisa.

Ravnoselski vodovod, kao i mnogi u Vojvodini, sagrađen je sredstvima priloga građana i iz samodoprinosa te je u vlasnšitvu mesnih zajednica. Meštani od nadležnih traže da im nadoknade štetu i prekinu naplatu vode, od pravosudnih organa da presude onima koji su ih obmanjivali u pogledu kvaliteta vode i insistirali na naplati usluge samo radi lične koristi.

JKP Komunalac je ranije saopštilo da je "plaćanje usluga zakonska obaveza", a sudsku presudu u korist Caričića nazvali su "dezinformacijom" od strane "nepromišljenih i neodgovornih pojedinaca". 

"Niko nije spomenuo da taj postupak nije okončan i da je na tu presudu uložena ustavna žalba i revizija", naveli su iz JKP Komunalac.

Prema oceni pravnog eksperta, advokata Veljka Milića, revizija je, u ovom slučaju, vanredni pravni lek, a presuda je pravosnažna.

"U ovom slučaju, suprotno onome što se tvrdi u saopštenju JKP Komunalac, parnični postupak je okončan, a presuda je - pravnosnažna. Zbog vrlo male visine spora, pitanje je da li će Vrhovni kasacioni sud uopšte razmatrati reviziju, a to će učiniti ako je po oceni Vrhovnog kasacionog suda potrebno da se razmotre pravna pitanja od opšteg interesa ili pravna pitanja u interesu ravnopravnosti građana, radi ujednačavanja sudske prakse, ili ako je potrebno novo tumačenje prava", kazao je Milić za VOICE. 

I iz Lokalne alternative koju u Skupštini opštine Vrbas zastupaju dva odbornika čude se saopštenju JKP Komunalac koji presudu potvrđenu u drugostepenom postupku ocenjuju "navodnom presudom". 

"Postupak je pravosnažno okončan, a pozivanje na ustavnu žalbu i reviziju je znak da komunalno preduzeće pokušava da na ovaj način obeshrabri građane i kontroliše moguću štetu. Konačno, smatramo da bi eventualna vanredna revizija pokazala konačan stav države da li i koliko treba da košta voda koju distribuiraju komunalna preduzeća u Srbiji", naveli su oni.

Tagovi:

POVEZANE VESTI

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

John

"Niko nije spomenuo da taj postupak nije okončan i da je na tu presudu uložena ustavna žalba i revizija" Revizija u ovom slučaju nije dozvoljena zbog male vrednosti spora, tako da im sleduje odbacivanje revizije kao nedozvoljene. Eventualno, ako su izjavili posebnu reviziju, ali tu prvo VKS mora da odluči da li će uopšte raspravljati o njoj, pa tek onda, ako budu hteli, da odlučuju da li je osnovana ili nije. A što se tiče Ustavne žalbe... Ustavna žalba se podnosi zbog povrede nekog Ustavom zajemčenog prava ili slobode. Ljudskog prava. Država (a samim tim i državni organi, ustanove, preduzeća...) ne može da se poziva na ljudska prava. Mislim, zamislite na šta bi to ličilo da država kaže da joj je povređeno npr. pravo na veroispovest ili pravo na život ili pravo na obrazovanje...

Kaligula

Kad budu krenuli svi da tuze nece biti veselo

žorž

Bravo za meštana

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Beograd i jutros jedan od najzagađenijih gradova sveta 09:21 h

09:21 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Danas ponegde kiša, najviša dnevna temperatura od devet do 14 stepeni 08:15 h

08:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučević: SNS koalicionim partnerima dala i više nego što zaslužuju 08:01 h

08:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kupac Megatrenda tvrdi da je pretučen ispred svoje zgrade 00:05 h

00:05 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Na Kosovu podneta krivična prijava protiv Vučića zbog izjave o Račku 06.12.2019.

06.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nedeljnik Vreme: Martinović iznosi klevete i proizvodi lažne vesti 06.12.2019.

06.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest SzS u Novom Sadu: Zgrada Galensa oblepljena nalepnicama 06.12.2019.

06.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dveri: Naše aktiviste u Nišu napali dok su prikupljali potpise za uzbunjivača 06.12.2019.

06.12.2019.  |  Vesti

loader