Ignjatović: Nacionalni SOS telefon primi sedam puta manje poziva od nas

Ignjatović: Nacionalni SOS telefon primi sedam puta manje poziva od nas

Tanja Ignjatović iz Ženskog autonomnog centra gostujući u Novom danu uputila je niz kritika na rad nacionalne SOS linije za pomoć ženama zbog mnogobrojnih propusta u njenom radu, kao i uskraćivanju pojedinih informacija. Ona je istakla da ženske organizacije koje su locirane po celoj Srbiji primaju mnogo više poziva od žena koje trpe nasilje od nacionalne linije koja radi 24 sata dnevno, svih 365 dana u godini.

"Kako se podaci o njihovom delovanju nisu mogli naći na sajtu Centru za odojčad, decu i mlade, mi smo zatražili četiri osnovna podatka, koliko poziva dobiju, koje vrste nasilja, na koje mere i usluge upućuju žene koje pozivaju, sabrali smo te podatke i napravile jedan izveštaj zato što se u medijima pojavila informacija da je taj telefon dobio oko 2000 poziva. Međutim, naši podaci govore da je zapravo bilo duplo manje, odnosno 934 poziva. Kada smo uporedili broj poziva, i broj žena koje su se obratile Nacionalnom SOS telefonu, koji inače radi 24 sata, sedam sata, svih 365 dana u godini, pokazalo se da jedna petina žena obrati nacionalnom telefonu, znači četiri od pet i dalje zovu ženske telefone, kojih ima šest", kaže Ignjatović i dodaje da u mreži "Žene protiv nasilja" ima 23 organizacije koje su locirane po celoj teritoriji Srbije.

Ona kaže da je dosadašnje iskustvo pokazalo da nacionalni telefon primi sedam puta manje nego što primaju ženske organizacije.

"Mi smo napravile taj izveštaj i onda nam je Centar za odojčad, mlade i decu uskratio informacije, pa smo se obratile Povereniku za slobodan pristup informacijama od javnog značaja da bi smo dobili informaciju za koju smatramo da treba da bude javna i dostupna građanima Srbije, imajući u vidu da se finansira sredstvima tih građana", objasnila je Ignjatović.

Ona ističe da  "Žene protiv nasilja" rade na način da se pomoć pruža ona organizacija koja je najbliža ženi koja poziva, jer oni najbolje poznaju institucije i okolnosti u tom regionu.

Ignjatović kaže i da je postojao plan da se sve organizacije koje se bave pružanjem pomoći ženama koje trpe nasilje ujedine, uključujući i državnu, ali da nadležno ministarstvo nije pristalo na to. Kritiku je Nacionalni SOS liniju i zbog toga što oni sve razgovore snimaju, dok je prema njenim rečima poverljivost i diskrecija najvažnija u postupku pružanja pomoći ženama koje trpe nasilje.

"Kada neka žena pozove, ona mora unapred da zna da mi nemamo identifikaciju njenog telefona, ne možemo da ustanovimo ko je ona ukoliko ona želi da ostane anonimna, da nikome nećemo preneti ono što ona priča jer to može biti, recimo, ministrova žena, ili žena ministrovog vozača", objašnjava Ignjatović.

Ona napominje da je anonimnost od vitalnog značaja jer žrtva da želi da prijavi javno pod imenom i prezimenom nasilje, prijavila bi to nadležnim institucijama, a ne bi zvala SOS telefon.

Ignjatović je takođe navela da je nedopustivo da obuka za zaposlene koji pružaju po moć na nacionalnoj SOS linije traje samo tri dana, jer je to "izuzetno komleksna oblast i obuka bi trebalo da traje najmanje 12 dana".

Kao primer koliko poverenje među žrtvama nasilja imaju ženske nevladine organizacije koje pružaju podršku, ona iznosi veoma zanimljivi podatak.

"Ponekad nam se jave i žene čiji su partneri uticajni, i koji imaju dobre veze, bilo gde, u tužilaštvu, pravosuđu, policiji, ministarstvima, i one se eksplicitno nama javljaju - jer nemaju poverenja" ističe Ignjatović.

POVEZANE VESTI

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Erik

Zašto me ne čudi što država ošljari i u ovoj oblasti?

Natasa

Poverenje je ključna reč. Zapravo nedostatak poverenja u slučaju nacionalnog SOS broja. Interesantno bi bilo istražiti zašto je to tako. Izostavljanje informacija od javnog značaja je samo jedan od faktora nedostatka poverenja. Davanje netacnih informacija o broju poziva je druga. Snimanje razgovora je treća. A žene koje trpe nasilje ne veruju nikome... Da, nacionalna služba bi morala da poradi na poverenju građana... Velika podrška ljudima koji pomažu da se svako nasilje, uključujući i porodično, iskoreni!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Jeremić: Vučić se sa evroparlamentarcima cenka oko izbornog vikenda 14:38 h

14:38 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đorđević: Ubistvo u kafiću "Panda" počinili albanski separatisti 14:21 h

14:21 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Poslanici nisu usvojili amandman Crte o sprečavanju funkcionerske kampanje 14:05 h

14:05 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brnabić i Stefanović bez novih saznanja o ubistvu srpskih mladića u Pandi u Peći 13:46 h

13:46 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Danas: Povećano zagađenje u Boru jer se štetni gasovi iz Ziđina ne prerađuju 13:38 h

13:38 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brnabić: Vučić prihvatio moju molbu da maksimalno pomeri izbore 13:30 h

13:30 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bastać pozvan u policiju zbog slučaja "Lešnjak", dao izjavu 13:16 h

13:16 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dvojica maloletnika osumnjičena da su, uz pretnju nožem, opljačkali prodavnicu 12:48 h

12:48 h  |  Vesti

loader