Fon der Lajen: Proces proširenja na zapadni Balkan da bude ubrzan i održiv

Fon der Lajen: Proces proširenja na zapadni Balkan da bude ubrzan i održiv

Fon der Lajen: Proces proširenja na zapadni Balkan da bude ubrzan i održiv Izvor: REUTERS/Francois Lenoir

Proces proširenja na zapadni Balkan će u narednih pet godina morati da bude održiv i ubrzan, zasnovan na proceni spremnosti na objektivnim kriterijumima za svaku pojedinačnu zemlju, rekla je Ursula Fon der Lejen, novoimenovani predsednik Evropske komisije, u pismu Oliveru Varhejiju, novoimenovanom komesaru za proširenje.

U pismu koje je upućeno 7. novembra navodi se da Evropska komisija proces proširenja mora održati kredibilnim, te istakla da će i njena komisija stajati iza predloga sadašnje komisije da se Severnoj Makedoniji i Albaniji dozvoli početak pregovora. Ona je navela da je evropska perspektiva za zapadni Balkan pomogla da se prevaziđu istorijske podele i pokrenu suštinske političke i ekonomske reforme, kao i da je spoljni uticaj u regionu značajno porastao.

"Vi bi trebalo da radite na ubrzavanju strukturalnih i institucionalnih reformi, sa snažnim fokusom na temelje vladavine prava, ekonomski razvoj i reformu javne administracije. Očekujem da podržite sve napore u borbi protiv korupcije u celom regionu i sve napore za dobrosusedske odnose i rešavanje međusobnih sporova", napisala je Fon der Lejenova u pismu Varhejiju.

Ona je dodala da će od svih komesara očekivati najviši nivo transparentnosti i etičkog rada.

"Ne sme biti prostora sumnjama u naše ponašanje i integritet. Kodeks ponašanja za komesare mora da postavi standarde i pravila koja se moraju poštovati. Vaša dužnost je da trošenje novca s kojim ćete raspolagati bude na korist poreskih obveznika i da sledi principe odgovornog finansijskog postupanja", naglasila je ona.

Fon der Lejen je istakla da očekuje odgovorno korišćenje instrumenata pretpristupne pomoći, kreativan i inovativan pristup pri njihovom korišćenju, kao i podršku korišćenju javno-privatnog partnerstva u njihovoj realizaciji, bez detaljnijeg objašnjenja na šta se ovo konkretno odnosi.

"U konsultacijama s visokim predstavnikom za spoljne poslove i potpredsednikom Komisije postaraćete se da koordinišete Vaše aktivnosti s Evropskom ekonomskom zonom. Predstavljaćete komisiju u Savetu EU za spoljne poslove i koordiniraćete prisustvovanje drugih članova Evropske komisije, u skladu sa potrebama", rekla je ona, uz napomenu da će Varheji slediti uputstva Jozepa Borela, visokog predstavnika EU za spoljne poslove, koji će mu pružiti podršku u njegovom poslu.

POVEZANE VESTI

Komentari (10)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ĆIRKO

Kad bi tebe neko i slušao !? To što ti kažeš ima težinu istu ko šta ja nešto kažem za razliku od mene šta god progovoriš ti naplatiš a ja platim mobilnim operaterima

Dejan

Dajte vi nama povlašćeno partnerstvo umesto što nas zaluđujete već 20 godina.

Uskok

Nadam se da će u nekoj budućnosti sve ove poslove obavljati računarski programi, da se smanji broj likova koji usisavaju novac građana od Islanda do Istambula. Ako komunizam nije bio rešenje, barem da to bude bezlični , hladni, programerski kod. Pa onda, nakon 100-200 godina softvera zapevamo svi: jedva čekamo rat ljudi protiv mašina...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Gruhonjić: Tabloidi crtaju metu novinaru N1, ozbiljan simptom bolesti društva 19:00 h

19:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Gradonačelnik: Preispitati opravdanost ukidanja trolejbusa na liniji 28 18:50 h

18:50 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Komitet za zaštitu novinara: Vlast da omogući novinarima N1 da rade slobodno 18:26 h

18:26 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Prevrnuo se automobil na Novom Beogradu, povređene četiri osobe 18:11 h

18:11 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Završena drama na Voždovcu, policajac predao oružje 17:29 h

17:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

EK: Zabrinjavajuće pretnje, zastrašivanja i nasilje nad novinarima u Srbiji 17:12 h

17:12 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sestra radnika poginulog u "Namenskoj" oslobođena tužbe za uvredu 17:08 h

17:08 h  |  Vesti

loader