Sa livade u hangar - Ministarstvo potvrdilo da planira remont aviona "Orao"

Sa livade u hangar - Ministarstvo potvrdilo da planira remont aviona "Orao"

Sa livade u hangar - Ministarstvo potvrdilo da planira remont aviona "Orao" Izvor: Shutterstock

Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je određeni broj aviona "Orao" iz Muzeja vazduhoplovstva "prepoznat kao moguća platforma za modernizaciju", ali da će na svim tim avionima biti prethodno obavljena detaljna ocena tehničkog stanja radi donošenja odluke o tome da li je moguće sprovesti remont tih letelica.

"Jedan od ključnih razloga za razmatranje obnove resursa i eventualne modernizacije predstavlja činjenica da su ovi avioni poslednji proizvedeni avioni sa takozvanim forsažnim motorima i sa relativno malim prosečnim naletom od oko 500 sati, u odnosu na projektovani resurs od 3.000 sati, te da su kao takvi, na bazi stručnih analiza, prepoznati kao perspektivne platforme", navelo je Ministarstvo odbrane u odgovoru na izjavu vojnog analitičara Aleksandra Radića.

Radić je ocenio da je potpuno apsurdna ideja da se za Vojsku Srbije remontuju avioni "Orao" koji su izbačeni iz upotrebe 1996. i pune 23 godine stajali na livadi pored Muzeja vazduhoplovstva u Surčinu.

Radić je rekao da je ta ideja posledica nastojanja da se po svaku cenu nametne program modernizacije aviona "Orao", iza koje stoji pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović, ali da je reč o projektu koji zahteva mnogo novca i tehnološkog rizika sa vrlo neizvesnim rezultatom.

Ministarstvo odbrane je navelo da nije jasan motiv autora teksta u kojem je iznet negativan stav u pogledu razmatranja mogućnosti vraćanja u eksploataciju tih aviona, imajući u vidu da se čak i mnogo bogatije zemlje ne odriču lako svojih aviona, već se, naprotiv, angažuju svi raspoloživi istraživački i proizvodni kapaciteti kako bi vazduhoplovi što duže bili u letnom stanju.

Dodaje se da se projekat modernizacije aviona "Orao" sprovodi u skladu s programskim dokumentima koja se odnose na opremanje Vojske Srbije, na osnovu iskazanih zahteva Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane kao krajnjeg korisnika, odnosno definisanih taktičko-tehničkih zahteva.

"Pre donošenja odluke za ulazak u ovaj projekat aviona 'Orao', kao platforme za modernizaciju, izvršene su detaljne i sveobuhvatne analize od svih relevantnih institucija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a koje se pre svega odnose na ocenu perspektivnosti aviona kako sa aspekta održavanja tako i sa aspekta mogućnosti produženja eksploatacionog veka upotrebe. Pozitivan rezultat tih analiza je predstavljao jedan od ključnih argumenata za donošenje odluke o ulasku u projekat modernizacije aviona 'Orao'", dodaje se.

Takođe se navodi da se projekat odvija u fazama kako bi se smanjio stepen tehnološkog rizika, koji je neizbežan u svakom složenijem projektu modernizacije.

"Posebno ističemo činjenicu da će svaki pojedinačni modernizovani avion značajno unaprediti postojeće sposobnosti našeg Ratnog vazduhoplovstva i efikasnosti upotrebe aviona u savremenim i budućim uslovima borbenih dejstava. Takođe, ne stoji ocena autora teksta da će ovakvom modernizacijom avion 'Orao' izgubiti mogućnost dvostrukih komandi. Upravo je projekat modernizacije, na zahtev RV i PVO, tako koncipiran da će pored sposobnosti dejstva u složenim uslovima i noću i osavremenjavanja avionike, avion 'Orao' zadržati sposobnost za realizaciju obuke pilota", saopštilo je Ministarstvo.

Dodaje se da je u okviru ministarstva i vojske izrađen detaljan Plan obnove resursa aviona "Orao", koji se uspešno sprovodi već tri godine, i u kojem su precizno definisani tehnički uslovi i dijagnostičke metode koje treba primeniti na svakom pojedinačnom avionu radi njegove ocene stanja i donošenja odluke o daljoj upotrebi.

"Sprovođenjem ovog Plana je utrostručen broj aviona 'Orao' u resursu u odnosu na period od pre tri godine...Ovde se upravo i radi o tome da Ministarstvo odbrane maksimalne napore ulaže u jačanju kapaciteta i podizanja tehnološkog nivoa domaće industrije sa ciljem da u što je moguće većoj meri samostalno realizuje projekte modernizacije postojećeg naoružanja kojim će se u konačnom unaprediti sposobnosti naše vojske. Alternativa modernizaciji aviona 'Orao' je kupovina novih aviona što je višestruko skuplje rešenje", smatra Ministarstvo.

Portal Tangosix preneo je ranije, pozivajući se na vazduhoplovnog novinara i publicistu Svetozara Jokanovića, da je Srbija počela remont aviona NJ-22 koji su povučeni iz naoružanja i koji su više od dve decenije stajali ispred Muzeja vazduhoplovstva u Surčinu.

Kako se navodi, prvi će iz muzeja u Remontni zavod "Moma Stanojlović" u Batajnici biti prebačen dvosedi "Orao" evidencijskog broja 25505 koji je povučen iz naoružanja u junu 1996. godine, od kada je stajao na livadi kod muzeja.

Reč je o letelici koja je od 1987. godine do povlačenja iz upotrebe imala 1.182 leta i u vazduhu provela svega 555 sati, a koja je najveći deo službe provela u 241. lovačko-bombarderskoj avijacijskoj eskadrili.

POVEZANE VESTI

Komentari (45)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vendetta

@Zabiravljeno koferče - šta napisa čoveče!! Taj avion je i onda bio -nedonošče, budževina ! Nismo hteli da kupujemo motore ( da bismo bili nezavisni!) a niko nije hteo da nam proda licencu za iśta bolje ! Pa daj šta daš ! Bio sam na aerodromu Cerklje , bazi sa gotovo isključivo Orlovima. Avion je u iole ośtriju zaokret , morao sa forsažem, a ako neśto i nosi, i uz forsaž je gubio visinu !! Pretežak, preslabi motori ! Avionika!!! Navedi bar dva sistema ! Žirostabilisan nišan ( tehnologija iz 1943!) i radio-veza ?! I šta će geniju da urade ?! Da ubace displeje ? Uaaaaau! Objasni zašto je dispej ( koji poakzuje veličinu u analognoj formi, cagrom!) bolji? Ja znam. A ti? A da li će promeniti motore? Da li će izraditi NOV avion?! Neeee! Oni NEĆE da prave nov avion na bazi Orlove ( upitne ) aerodinamike - ne- oni hoće te krševe da renoviraju !!! Avione koji su stajalu napolju, 30 godina! Avione po kojima su tice kakile? U kojima se ko zna śta uselilo!!! Nisam otvarao ( nov, dihtuje!) kombi za vikend - usisavao sam smrdibube pet minuta . A šta misliš śta je tamo izniklo za 25 godina !!! Ne ide brate , nikako! I konačno- ajde da se desi čudo- da stvarno krenu oštro! Dok VTI usvoji i odobri sredstvo- ratovaće se u Matriksu !!!

Sloboda ili ništa

Od babe ne mogu napraviti devojku, niti juga preraditi u ferarija. Razumem da nemamo novca za nove visenamenske avione ali zar smo zaboravili koliko smo takvih tipova aviona izgubili u ratovima devedesetih, onih u kojima nismo ucestvovali? U Hrvatskoj su ih obarali rucnim raketnim lanserima a lovcima NATO na patrolama zabrane leta su bili nista vise od glinenih golubova.

Balboa

sve bi ovo bilolepo kada bi u realnosti bilo bas ovako kako pise u tekstu - " strucne analize ovo, ono ..." ali dosadasnja iskustva sa svom update-ima u ovoj zemlji pokazuju da ce to biti lose odradjeno nelvalitetno da ce kostati pet puta skuplje od novog i kvalitetnog... volim ratno vazduhopovstvo i sam sam bio deo njega dugo vremena i voleo bih da se svi Orlovi vrate na stajanke kao i MIG21, ne trebaju nam da bi smo bili pretnja nekom, nego da bi sacuvali vazduholovnu tradiciju i nastavili skolovanje pilota. ali dok ovi vladaju ne verujem da ce ista od toga biti kvalitetno uradjeno, a platicemo debelo

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Jeremić: Ako u Crnoj Gori prođe zakon protiv SPC, isto će se dogoditi na KiM 23:19 h

23:19 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić sazvao hitan sastanak zbog pogoršane situacije u regionu 22:57 h

22:57 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sve vidljivija podrška inicijativi #DaSeVidiN1 22:47 h

22:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šarčević: Stvaramo ambijent da Srbija bude prepoznatljiva po brendu nauke 20:57 h

20:57 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uručena NIN-ova priznanja, Obradović izrazio podršku i zahvalnost N1 19:42 h

19:42 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Branko Stefanović nije želeo da odgovori na pitanje N1 o funkciji u GIM 19:38 h

19:38 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

U nesuglasice između Telekoma i UM uključila se premijerka - etiketirajući N1 19:37 h

19:37 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jurenje kvoruma u Skupštini - ko je naljutio Maju Gojković... 19:30 h

19:30 h  |  Vesti

loader