Studentkinje: 22. novembar je krajnji rok za Malog, nema više molbi i ustupaka

Studentkinje: 22. novembar je krajnji rok za Malog, nema više molbi i ustupaka

Studentkinje iz organizacije "1 od 5 miliona", Mila Jovanović i Valentina Reković, izjavile su u Novom danu TV N1 da je 22. novembar krajnji rok da se Odbor za profesionalnu etkiku Univerziteta u Beogradu izjasni o doktoratu Siniše Malog, i da nema više izvinjenja, molbi i ustupaka. Ukoliko do tada ne bude doneta odluka, ili ukoliko Odbor oceni da doktorat minisra finansija nije plagijat, najavljuju novu blokadu Rektorata.

I pored toga što je dogovor studenata koji su blokirali rad Rektorata i rektorke Ivanke Popović bio da Odbor za etička pitanja Univerziteta do 4. novembra donese odluku o doktorskoj disertaciji Siniše Malog, to se ipak nije desilo. Rektorka naglašava da se radi o proceduralnom pitanju i da će sve biti završeno do 22. ovog meseca kako bi se ispoštovalo pravo na žalbu na odluku Nastavno naučnog veća FON-a.

Studenti su se u prvi mah osetili iznevereno, rekla je za N1 Mila Jovanović koje je, kako je dodala, i dalje sumnjičava budući da u Senatu i Savetu Univerziteta sede pravnici, a i predsednik Odbora za profesionalnu etiku je doktor prava, i svi su se ranije saglasili sa 4. novembrom kao krajnjim rokom za odluku o doktoratu Siniše Malog.

"Ako je nenamerna greška, postoji mogućnost da su se nadali da će FON ranije da pošalje svoju odluku - a i rektorka je uputila molbu FON-u da donese odluku ranije - a postoji mogućnost da su se nadali da se FON neće ni oglasiti. Bilo kako bilo, greška je napravljena. Mi smo je prihvatili, poslušali profesore, jer ne želimo da dozvolimo da proceduralna greška omogući Malom da obori odluku", objasnila je Mila.

Dodala je, međutim, da je 22. novembar je kranji datum, i da više nema izvinjenja, molbi i ustupaka.

Kazala je i da su profesorima koji su ih podržavali u blokadi dali rok od 24 sata da se izjasne o prolongiranju roka za odluku Odbora za profesionalnu teku, kako bi pokazali odgovornost i odluku o daljim koracima doneli u najkraćem mogućem roku.

A, dalji koraci su jasni - ukoliko Odbor do 22. novembra ne donese odluku, ili ukoliko oceni da doktorat ministra Malog nije plagijat, sledi nova blokada Rektorata.

"Slušali smo šta je profesor (Đorđe) Pavićević rekao (za TV N1). Pozvali smo profesore da nam se pridruže, i on je rekao da će profesori stati uz studente", istakla je Mila.

Optužila je i dekana Fakulteta organizacionih nauka za opstrukciju celog procesa, a podsetila je i da je bivši student prorektor Danilo Potparić potvrdio da je bilo političkih pritisaka na Odbor za profesionalnu etiku.

Potparić, kako je dodala, nije ponovo izabran na tu funkciju, iako je imao većinu, a sa sednice su ga izbacila dvojica mladića koji su članovi Studentskog parlamenta.

Neuniformisano "obezbeđenje" koje je dočekalo studente u Rektoratu Izvor: N1
Neuniformisano "obezbeđenje" koje je dočekalo studente u Rektoratu

Valentina Reković je podsetila i da je studente 5. novembra, kada su održali konferenciju za štampu u Rektoratu, sačekalo novo obezbeđenje, koje nije nosilo uniforme, grubo se ponašalo, i koje nije angažovala rektorka Ivanka Popović.

"Rektorka kad je sišla, ona nije videla ova dva lica, zato što su se sakrili iza stuba", navela je.

Mila je dodala da su te osobe, kada ih je rektorka videla i upitala ko su, kratko odgovorile: "Firma".

"Ova trojica poslata iz 'Firme', a ne na zahtev rektorke, tražili su da se legitimišemo, zatim nisu hteli da nas puste da uđemo, ograničili su nam kretanje po Rektoratu, nisu hteli da nam dozvole da se popnemo na stepenice, krenuli su da nas gurkaju. Meni je pozlilo, i htela sam da izađem u dvorište, jedan je stao i nije hteo da me pusti da prođem... Neprimereno ponašenje, kao da čuvaju splav, a ne Univerzitet", ispričala je Mila.

Valentina je podsetila da su studenti sutradan održali konferenciju u sali Rektorata, što vide kao gest rektorke da se pokaže poverenje, i da provokacije osoba koje su poslate kao navodno obezbešenje nisu uspele.

POVEZANE VESTI

Komentari (42)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Čukam

Joj deco, da znate da ste tračak nade u ovom klozetu od vremena i države!

Zlopamtilo

Koliko je realno da studentkinje propituju predsednika SNS-a?

Filozof

Voleo bih da vidim kako će na demokratski način sprečiti blokadu.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Gradonačelnik: Preispitati opravdanost ukidanja trolejbusa na liniji 28 18:50 h

18:50 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Komitet za zaštitu novinara: Vlast da omogući novinarima N1 da rade slobodno 18:26 h

18:26 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Prevrnuo se automobil na Novom Beogradu, povređene četiri osobe 18:11 h

18:11 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Završena drama na Voždovcu, policajac predao oružje 17:29 h

17:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

EK: Zabrinjavajuće pretnje, zastrašivanja i nasilje nad novinarima u Srbiji 17:12 h

17:12 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sestra radnika poginulog u "Namenskoj" oslobođena tužbe za uvredu 17:08 h

17:08 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Milutin Jeličić Jutka tužio Danas jer su preneli saopštenje "Ne davimo Beograd" 16:42 h

16:42 h  |  Vesti

loader