Još jedan uzbunjivač iz MUP-a: Tajnim podacima pristupala neovlašćena lica

Još jedan uzbunjivač iz MUP-a: Tajnim podacima pristupala neovlašćena lica

Još jedan uzbunjivač iz MUP-a: Tajnim podacima pristupala neovlašćena lica Izvor: N1

Tajnim i poverljivim podacima pristupala su neovlašćena lica, upozoravao je niz nadležnih institucija jedan policajac. Međutim, niko nije reagovao. Tada je odlučio da se obrati redakciji Insajder.

Dokumentacija koju je dostavio potvrđuje da su sve instance bile obaveštene i pozvane da reaguju ali i otkriva da do prošle godine sam vrh MUP-a uopšte nije znao da li su policajci koji imaju pristup tajnim podacima, uopšte imali pravo na to, piše Insajder.

To se vidi iz na osnovu izjašnjenje direktora policije Vladimira Rebića - Zaštitniku građana, koji je postupak kontrole pokrenuo upravo po pritužbi uzbunjivača iz MUP-a.

Kako se vidi, tek februara 2018. godine direktor policije depešom je naložio da se dostave informacije da li zaposleni imaju odgovarajuće sertifikate za pristup tajnim podacima.

Postupak je, kako se vidi u dokumentaciji, vodila kancelarija Zaštitnika građana kada je na njenom čelu kao v.d. bio Miloš Janković.

"Pa ono što zaista proističe iz odgovora koji je Zaštitnik građana tada dobio od MUP-a je to da oni nisu imali evidenciju čak ne nepouzdanu, nego bilo kakvu evidenciju o tome ko od policijskih službenika je ovlašćen da postupa sa tajnim podacima, odnosno ko ima sertifikat", ističe Janković.

Prema Zakonu o tajnosti podataka, za pristup tajnim podacima neophodan je sertifikat koji izdaje Kancelarija Saveta za nacionalnu bezbednost. Bez te legitimacije pristup, ovako osetljivim podacima, imaju samo predsednik Srbije, predsednik Vlade i predsednik Skupštine. Svi ostali moraju imati sertifikate koji se odobravaju tek nakon što se prođe bezbednosna provera.

Podaci iz dokumentacije koju je uzbunjivač dostavio Insajderu pokazuju da MUP, u jednom periodu, nije poštovao Zakon o tajnosti podataka. Nepoznato je da li je tako i danas jer iz ministarstva nisu odgovorili na pitanja koja se odnose na sertifikat.

Ukoliko je prekršen zakon prijave bi trebalo da podnosi Grupa za nadzor nad tajnošću podataka koja funkcioniše u okviru Ministarstva pravde. U tom ministarstvu, međutim, nisi odgovorili Insajderu na postavljena pitanja, a naveli su i da nemaju adekvatnog sagovornika za ovu temu.

Kako je otkriveno kršenje zakona

Višestruko nagrađivan policajac, dugogodišnji član Radne grupe MUP-a za istraživanje ubistava novinara, pre dve godine, bez ikakvog obrazloženja razrešen je dužnosti.

Rešenje o tome da više neće biti deo radne grupe nosilo je oznaku "strogo poverljivo". Upozoren je da zbog te oznake ne sme nikome ništa da govori jer će krivično odgovarati.

Smatrao je da je sklonjen iz radne grupe jer je više puta Sektoru unutrašnje kontrole već ukazivao na nezakonitosti u radu MUP-a. Imajući u vidu ranija saznanja o nepravilnostima, odlučio je da proveri da li su oni koji su mu rešenje uručili imali pravo da u rukama imaju dokument pod oznakom strogo poverljivo.

Ispostavilo se, da nisu imali pravo jer, prema zvaničnim podacima koje je dobio, nisu imali sertifikat za pristup tajnim podacima.

Komentari (6)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Peki

Šta zna Rebić saobraćajac.

Gradjanin

Raspad sistema! Ali s'obzirom ko je ministar, nije ni cudo!

Predrag

Ni direktor policije Rebić nije mnogo bolji. Ceo radni vek je proveo u saobraćajnoj policiji i onda postavljen na mesto direktora policije. Em nema znanje, em nema hrabrosti tj klimoglavac je.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Sve vidljivija podrška inicijativi #DaSeVidiN1 21:06 h

21:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šarčević: Stvaramo ambijent da Srbija bude prepoznatljiva po brendu nauke 20:57 h

20:57 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uručena NIN-ova priznanja, Obradović izrazio podršku i zahvalnost N1 19:42 h

19:42 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Branko Stefanović nije želeo da odgovori na pitanje N1 o funkciji u GIM 19:38 h

19:38 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

U nesuglasice između Telekoma i UM uključila se premijerka - etiketirajući N1 19:37 h

19:37 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jurenje kvoruma u Skupštini - ko je naljutio Maju Gojković... 19:30 h

19:30 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dijalog Beograda i Prištine - Amerikanci pregovaraju, EU "prati" 19:28 h

19:28 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Grad najavljuje sadnju drveća zbog zagađenja, a posekli na desetine stabala 19:28 h

19:28 h  |  Vesti

loader